- Boligkrakket kommer

En av Norges største boligbyggere tror prisene kommer til å falle drastisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selvaaggruppen venter et krakk i det norske boligmarkedet snart, og en av Norges største boligbyggere forbereder seg derfor på dårlige tider. Strategien er lagt om i selskapet, som gjorde det samme før krakket på 80-tallet, og klarte seg bra den gang.

- Vi tror det kommer et krakk. Vi er forberedt, sier administererende direktør Ole Gunnar Selvaag i Selvaag gruppen til Dagens Næringsliv i dag.

- Folk slutter å kjøpe

Han viser til flere faktorer som han mener tyder på at boligprisenes nivå ikke er bærekraftige.

- Det er et faktum at de dårligst stilte ikke har andre alternativ enn slumleiligheter. Bærum kommune har måttet bygge boliger i egen regi for å sikre boliger til kommunens lærere og sykepleiere, sier Selvaag.

Han mener boligene i pressområdene er 30 prosent dyrere enn de burde være. Snart kommer boligkjøperne til å innse det.

- Når boligene blir dyrere kjøper folk mindre boliger. Men når boligere blir så små at de er utilfredstillende så slutter folk å kjøpe boliger i en periode. De venter på at prisene skal falle ned på et akseptabelt nivå.

Forbereder seg

Selvaag mener vi nærmer oss et veiskille nå.

Selvaag Gruppen er en av Norges største innen boligbygging. Den årlige omsetningen ligger på rundt en milliard. Selvaag sier at selskapet har forberedt seg på et boligkrakk i lengre tid, men han vil ikke avsløre detaljene i planene.

Antakelig vil gruppen bygge færre boliger framover.

- En god regel er at en gjennomsnittlig bolig ikke bør koste mer enn 2,5 til tre ganger en gjennomsnittlig husholdningsinntekt. Ut ifra denne hovedregelen skulle en gjennomsnittlig bolig koste rundt 750.000 kroner, og så billige boliger er det nesten umulig å tilby i dag, avslutter Selvaag.

<B>SELVAAG ANNO 1953:</B> Det ble rene folkevandringen til Bestum utenfor Skøyen i Oslo da de nye rekkehusleilighetene til Olav Selvaag var ferdige i 1952. Hver bolig var på 90 kvm. og kostet kr. 35 000 minus kr. 8000 i nedskrivningsbidrag og husleie på kr. 110 i måneden. Selvaag ble kjent for å skaffe billigere og mange nok boliger ved rasjonalisering, forenkling og forbedring av byggemetoder. På 80-tallet klarte gruppen seg gjennom krakket, og nå forbereder deg seg på nytt.