TØFT MARKED: For mange unge blir det med drømmen. Nå krever SV nye tiltak for rimeligere boliger fra regjeringen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB Scanpix.
TØFT MARKED: For mange unge blir det med drømmen. Nå krever SV nye tiltak for rimeligere boliger fra regjeringen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB Scanpix.Vis mer

SV advarer:

- Boligkrise for unge

Høye priser og utsikter til økt rente gjør det nærmest umulig for mange unge å kjøpe egen bolig. Nå krever SV-profil Kari Elisabeth Kaski at regjeringen tar grep.

Norges Bank kommer til å sette opp styringsrenten hele sju ganger de neste to årene, konkluderte analytikerne i Nordea Markets i går.

Samme dag kom Eiendom Norge med nye tall som viser en tilnærmet flat boligprisutvikling i august. Men prisene er like fullt 2,2 prosent høyere enn de var for ett år siden.

- Boligmarkedet fungerer godt for noen - men slett ikke for alle. Tvert imot er det en forskjellsmaskin, sier Kaski til Dagbladet.

SE TIL EUROPA: SVs Kari Kaski mener regjeringen bør se til Europa - og Randaberg.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
SE TIL EUROPA: SVs Kari Kaski mener regjeringen bør se til Europa - og Randaberg. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

Hun mener det er grunn til å snakke om en boligkrise i Norge - for unge mennesker og lavtlønte.

- Andelen med lav inntekt som eier egen bolig gikk ned fra 39 til 29 prosent fra 2003 til 2018. Førstegangskjøperne blir stadig eldre og mange av dem er dypt forgjeldet. Vi er nødt til å grep og sikre større politisk styring, sier hun.

Fem krav

SVs finanspolitiske talskvinne refser regjeringen for handlingslammelse og ber Erna Solberg og co. løfte blikket.

- Vi må lære av Europa. Det finnes mange løsninger der ute som sikrer rimelige boliger for unge, sier Kaski.

Hun lister opp fem konkrete forslag som SV har hentet insprasjon til i Europa - og i Randaberg i Rogaland.

- I Randaberg bygger boligbyggelaget boliger der du først leier og betaler husleie, men der en del av det du betaler går til å dekke avdrag. Etter tre år kan du kjøpe boligen, og det du allerede har betalt, trekkes da fra prisen. Kommunen stiller med tomt og boligbyggelaget bygger, begge til kostpris.

Europa

I Danmark har SV hentet ideen til beboerstyrte allmennboliger, eid av et bofellesskap, der husleien betales etter kostpris.

Fra Wien og Zürich er det også lærdom å trekke, ifølge SV. Der finnes ulike typer offentlige utleieboliger, som ikke kan omsettes fritt og som skal sikre sosialt sammensatte boområder.

I Tyskland viser SV til at kommunene kan legge føringer i utbyggingsavtaler som sier at deler av bomassen skal avsettes til ideelt eierskap eller til borettslag med kontrollert omsetning av boliger.

Viktig for velferd

Det femte og siste eksempelet henter SV fra Finland, der 14 prosent av boligmarkedet er ikke-kommersielle utleieboliger - som Kaski mener er et tiltak mot segregering:

- Det er 44.000 boliger med regulert leie i Helsinki. Å leie på gunstige vilkår i noen år før man kjøper sin egen bolig, kan være smart for mange i etableringsfasen. Samtidig er det all grunn til å holde fast ved at folk flest skal ha muligheten til å eie selv. Det reduserer forskjellene og fører til stabile boområder, sier hun.

Ikke imponert

- Med Høyre i regjering har vi fått byggetakten opp og byggekostnadene ned. I dag eier mer enn 40 prosent av alle mellom 25 og 30 år sin egen bolig, sier Høyres boligpolitiske talsperson Mari Holm Lønseth til Dagbladet.

Hun er ikke imponert over forslagene fra SV og mener partiets resept vil føre til en økende gjeldsspiral.

- SV vil ha mer kreditt på markedet. Konsekvensen blir økte boligpriser og mer gjeld, sier hun og fortsetter:

- Som vanlig er SVs løsning mer stat. Vi har prøvd den boligpolitikken før, der hvor folk betalte deler av boligen under bordet. Det er en tid de fleste heldigvis ikke vil tilbake til.