- Boligkupp vil gi pleiermangel

Oslo kommune har vedtatt å selge 1744 sykehusboliger. Det betyr et kupp for blant andre mangemillionær Jan Petter Collier, men ikke for sykepleieren Marko Sandström (31). Han og de andre beboerne må enten flytte eller akseptere doblet husleie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange sykepleiere vil slutte som følge av salget, tror Sandström, som er finsk og begynte som sykepleier på Aker sykehus i 1997.

Han bor i en ettromsleilighet med kjøkkenkrok og bad på sykehusområdet. Han betaler 2700 kroner måneden pluss strøm.

På det private markedet ville leiligheten på 30 kvadratmeter kostet minst 5000 kroner måneden.

Når private overtar vil de sette opp husleien, og når beboernes nåværende kontrakter går ut, vil det mest sannsynlig bli krevet markedspris.

Omstridt boligsalg

  • I mai vedtok Oslo kommune å selge 1744 kommunale sykehusboliger til Fredensborg boligutleie for 715 millioner kroner. Salget skjer fordi kommunen vil realisere boligverdiene selv, før staten overtar sykehusene.
  • I juli ba Næringsdepartementet Oslo kommune stoppe salget fordi boligene kan være solgt for billig og uten åpen budrunde.

  • Nå krever beboerne, helseansatte, å få kjøpe leilighetene til samme pris som den private investorgruppa. Namsretten skal avgjøre om salget skal stanses.

Bolig en betingelse

- Det hadde ikke vært aktuelt for meg å ta jobben om ikke sykehuset hadde hatt en rimelig hybel å tilby. Ikke med det boligmarkedet Oslo har. Derfor synes jeg det er utrolig lite gjennomtenkt å selge unna disse leilighetene. Det er viktig for rekrutteringen av sykepleiere å kunne tilby slike utleieleiligheter. Dessuten tror jeg mange pleiere vil flytte og slutte ved Aker dersom de må betale dobbelt pris, sier Marko.

Vil ikke kjøpe

- Dagens beboere har gått til sak mot kommunen med krav om å få kjøpe sykehusboligene selv, til samme lave pris som den private investorgruppa. Er ikke du også interessert i det?

- Jeg synes det mest sosiale og fornuftige er at boligene beholdes som rimelige utleieleiligheter for helsepersonell. Jeg er heller ikke særlig interessert i å kjøpe en så liten leilighet. Hvis jeg fikk den for 350000- 400000 kroner, som har vært antydet som aktuell pris, så kunne jeg selvsagt solgt den videre og tjent et par hundre tusen, kanskje. Eller leid den ut til markedspris. Men da er man jo like langt.

Marko forteller at han sparer til egenkapital, og håper å få råd til å kjøpe egen leilighet om noen år. Han tror han blir i Oslo. Han trives veldig godt med jobben på Aker, der han er fast nattevakt på rehabiliteringsavdelingen for slagrammede.

I blokkene i Sinsenveien 57- 74, der Sandström bor, bor det rundt 300 helseansatte, og det er et internasjonalt miljø, kan han fortelle. Spesielt for sykepleiere som rekrutteres fra utlandet, er det viktig å kunne lokke med rimelig bolig.

TRIVES: Den finske sykepleieren Marko Sandström 831) er en av rundt 300 helseansatte som bor i personalbiligene i Sinsenveien ved Aker sykehus. han tror mange vil flytte og slutte i jobben på sykehuset dersom husleien settes opp til markedspris.