Boligmarkedet flater ut

Ferske tall viser svak nedgang, men tegn til stabilisering i boligprisene.

Boligmarkedet flater ut
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det var ingen dramatiske tall da Norges Eiendomsmeglerforbund i dag presenterte boligstatistikken for mars.

Prisene i år er 5,4 prosent lavere enn det var i fjor, og med en svak økning med 0,1 prosent fra februar viser det likevel til at markedet stabiliseres.

Norges Eiendomsmeglerforbund kan melde om at etter sesongjustering har boligprisene falt 0,2 prosent.

Flere solgte boliger
- Dette er vesentlig bedre enn vi fryktet. Hvis dette fortsetter, har vi bommet på prognosene våre. Og utviklingen så langt i 2009 er litt annerledes enn mange hadde trodd, sier nestformann i EFF, Torbjørn Ek.

Videre i den ferske statistikken fra Eiendomsmeglerforbundet opplyses det at antallet solgte boliger fra samme periode i fjor viser en oppgang på 6,8 prosent.

Prisene på eneboliger steg med 1,1 prosent fra februar til mars, men var 5,6 prosent lavere enn i mars 2008. Prisene på leiligheter falt med 0,2 prosent fra februar til mars, og var 5,4 prosent lavere enn i mars 2008.

Renteutgiftene har også falt betydelig siden 2008. Det vil si at renteutgiftsandelen hittil i 2009 er 23 prosent for den enslige førstegangsetablereren, 13 prosent for det unge paret og 7 prosent for det etablerte paret.

Tallene fra Norges Eiendomsmeglerforbund viser også at det tar tid å få solgt boligen sin. Gjennomsnittlig formidlingstid er 45 dager, det er 10 dager mer enn i februar.

Så langt i 2009 er boligprisene 2 prosent lavere i gjennomsnittet enn for 2008.

OBOS med sterk prisstigning
Tidligere i dag kunne OBOS melde om sterk prisoppgang på sine boliger. Hittil i år har Obos-prisene steget med hele 11,4 prosent.

- Dette er en uventet sterk prisoppgang. Vi forventer ikke en like sterk prisstigning i månedene fremover. Men vi ser at bruken av forkjøpsrett også har gått opp, noe som viser til en høyere aktivitet i markedet, sa informasjonssjef i OBOS Åge Pettersen til Dagens Næringsliv.

Handelsbankens sjeføkonom Knut Anton Mork sier ifølge Dagens Næringsliv at han ikke vil bli overrasket om prisene nå flater ut i stedet for å stige videre.

- Siden rentene fortsetter å falle, tror vi det er for tidlig at prisene igjen skal snu nedover, sa Mork.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer