STRENGE OSLO-KRAV: Eiendomsmeglere frykter videreføring av boliglånsforskriften vil gi et nytt jojo-marked. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen.
STRENGE OSLO-KRAV: Eiendomsmeglere frykter videreføring av boliglånsforskriften vil gi et nytt jojo-marked. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen.Vis mer

Boligmarkedets store tapere

Boliglånsforskriften gjør unge til tapere. Utleiere kan le hele veien til banken.

(Hegnar.no/Finansavisen): I går ble det kjent at regjeringen viderefører boliglånsforskriften.

- Analyser fra Finanstilsynet og Norges Bank viser at boliglånsforskriften virker etter hensikten. Færre enn før tar opp svært store lån når de kjøper bolig, forklarte finansminister Siv Jensen.

- Burde gjort mer for unge

Beslutningen fikk raskt støtte fra aktører som Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Eiendom Norge og Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL).

- Stram kredittregulering er helt nødvendig i god tid fremover. Markedet skal tilpasse seg en ny virkelighet, og vi må få ned gjeldsveksten. Dette er det eneste fornuftige, sier NEF-direktør Carl O. Geving til Hegnar.no.

Likevel mener han regjeringen burde ha gjort enda mer for å hjelpe unge i etableringsfasen.

- Vi skulle gjerne ha sett flere virkemidler vurdert. Det er krevende for unge i etableringsfasen å komme inn i boligmarkedet - og det skal det være. Vi tenker spesielt på virkemidler mot de unge som har fått seg solide jobber og har en høy, fremtidig betjeningsevne, fortsetter Geving.

- Forskriften legger for stor vekt på panteverdi, og for lav vekt på betjeningsevne. Panteverdier er usikre verdier som kan endre seg i perioder med sterk vekst, legger han til.

- Ler hele veien til banken

Eiendomsutvikler og tidligere eiendomsmegler Terje Tinholt er enig i at de unge er taperne.

- De yngre er taperne i dette markedet. Vi som sitter med mindre hybler for å leie ut, kan le hele veien til banken, sier Tinholt til Finansavisen.

Han hevder overfor avisen at en fortsatt streng låneutmåling vil sende enda flere inn i leiemarkedet, og at leieprisene vil øke.

- Det vil bli enda bedre for dem som har nok penger til å kjøpe for å leie ut. Klasseskillet vil øke enda kjappere ved å videreføre forskriften, sier Tinholt.

Han synes det er helt greit at regjeringen vil hindre at det totale låneopptaket blir for stort, men opplever at bankene har god kontroll.

- De er flinke til å vurdere hvem som kan betjene lånet og ikke. Vi har sett at det er utrolig få tap på boliglån, sier Tinholt til Finansavisen.

Beholder strenge Oslo-krav

Regjeringen har også valgt å videreføre særkravene for Oslo.

Forskriften åpner for at bankene kan gi en viss andel lån som ikke oppfyller alle kravene i forskriften. Denne fleksibilitetskvoten er satt til 10 prosent av utlånsvolumet hvert kvartal.

I Oslo er den åtte prosent.

Et annet særkrav for Oslo er 40 prosent egenkapitalkrav for lån med pant i sekundærbolig, mot 15 prosent i resten av landet.

Frykter nytt jojo-marked

Administrerende direktør Grethe W. Meier er redd beslutningen vil skape et nytt jojo-marked i Oslo.

- Det er allerede forhold som vil avdempe boligprisutviklingen i Oslo gjennom signalisert renteøkning, avtakende tilflytting, flere ferdigstilte boliger som slipper ut i markedet i høst, samt at prisutviklingen allerede har vært høy i Oslo hittil i år. Med dette på toppen, er jeg redd vi vil få forsterket effekten av justeringen som vil komme, sier hun til Hegnar.no.

Administrerende direktør Terje Buraas i DNB Eiendom mener bankene får veldig snaue grenser.

- Vi ønsker ikke at gjeldsveksten skal komme ut av kontroll, men bankene trenger større slingringsmonn enn de nå får. At hvorvidt man har adresse i Oslo eller Bærum skal være avgjørende for bankens vurdering av lånekundene, er en utfordring, sier han til Finansavisen.

Andre økonominyheter:
Bilene som ikke faller i pris
- Et skrekkscenario jeg har liten tro på