Boligparadokset

Hvor ble det av boligpolitikken?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

To tekster. Den ene historisk. Den andre dagsaktuell. Til sammen beskriver de et paradoks: Aldri har vi bodd bedre, men hvor ble det av boligpolitikken? Det historiske dokumentet er Bjørn Bjørnsens første del av OBOS’ historie «Hele folket i hus – OBOS 1929-1970». Det andre dokumentet er et notat Norske boligbyggelags landsforbund (NBBL) oversendte Stortingets kommunalkomité nylig i et håp om å få politikerne til å forstå behovet for en helhetlig boligpolitikk.

Bjørnsens bok inspirerer oss til å ta 20-bussen fra Galgeberg til Skøyen. Vi starter ved Galgeberg 3, et av OBOS aller første store boligprosjekter, passerer gamle boligblokker langs Finnmarksgata og Trondheimsveien, drar kjensel på bygningene som har vært kulisse for NRKs «Borettslaget» med Robert Stoltenbergs skikkelser, Narvestad, Linda, Ali og Pirka. Vi farer gjennom byen og ender etter hvert på Skøyen et par steinkast fra Casinetto. OBOS inntok også fine Frogner. Men gibortprisene fra 1983 (ca. 300 000 kroner i innskudd for 98 kvadrat) er forvandlet til nesten kaksepriser i 2007 (ca. 4,5 mill.).

På et litt springende vis tar Bjørnsen oss med på en reise gjennom bolighistorien i Oslo. Industrireising og tilflytting krevde boligbygging. Vi leser om bolignøden som eksisterte ved århundreskiftet, om ildsjelers engasjement for å kombinere organiserte arbeideres byggekompetanse med politisk talent for å planlegge, bygge og drive boligprosjekter som kunne gi byens stadig større befolkning gode boliger. Vi leser om Einar Gerhardsens engasjement og om tyske okkupanters ordentlighet. De betalte punktlig leie for boligene de okkuperte. Vi ser bilder av karer med sixpence og husmødre med ungeskokker rundt seg. Det var bruk for alle i gjenreisningens Norge. Kommunale og statlige myndigheter bidro til at de etter hvert fikk skikkelig husly til en pris som var overkommelig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer