Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Boligprisene faller enda mer

Spår negativ prisvekst i desember for første gang siden 2009.

LAVERE PRISER I NOVEMBER: Boligprisebn ei november var 1,3 prosent lavere enn i oktober, viser fersk statistikk fra Eiendomsmeglerforetakenes Forening. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
LAVERE PRISER I NOVEMBER: Boligprisebn ei november var 1,3 prosent lavere enn i oktober, viser fersk statistikk fra Eiendomsmeglerforetakenes Forening. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Boligprisene i november var 1,3 prosent lavere enn i oktober, viser fersk statistikk fra Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff), som ble lagt fram på en pressekonferanse i dag.

Korrigert for sesongvariasjoner var prisene ned 0,9 prosent.
Boligprisene er nå 0,2 prosent høyere enn i november 2013, og hittil i år 5,1 prosent høyere enn gjennomsnittsprisen for 2012.

- Vi har hatt en negativ prisutvikling i flere måneder, boligprisene på landsbasis har falt med 5,9 prosent siden mai i år. Det er sannsynlig at vi i desember har en negativ 12 måneders vekst for første gang siden 2009, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eff.

Flere venter Salget av bruktboliger i november har gått ned med 11 prosent fra tilsvarende måned i fjor.

- November var preget av et roligere marked, generelt sett. Det er færre budrunder og tar lengre tid å få solgt, sier styreleder Ragnhild Larsen-Nyhus Haaning i Eff.

Mange utsetter boligsalget til januar, påpeker hun.

Lønnsnivået Tilbudet av boliger som er til salgs var i forrige måned 9 prosent lavere enn i oktober, men 36 prosent høyere enn tilsvarende måned i fjor. Ved utgangen av november var det 14 345 aktive boligannonser på FINN.no. 

- Til tross for en nedgang i salgsvolum fra tilsvarende måned i fjor, har aktiviteten i boligmarkedet inneværende år vært høy. Salgsvolumet er noe lavere enn i de to foregående årene, men godt over snittet de siste seks årene. Selv om tilbudssiden er høyere enn i første halvår, har varelageret av bruktboliger gått ned fra oktober og er vesentlig lavere enn de nivåene vi hadde i perioden 2007-2009, sier Christian V. Dreyer.

Han mener det er viktig å nyansere oppfatningen om at boligprisene har steget uforholdsmessig mye de siste åra.

- Boligprisene de siste seks åra har steget med 29 prosent. I samme periode har lønnsveksten for husholdningene steget med ca 28 prosent. Det har vært godt samsvar mellom utvikling i boligprisene og lønnsnivåene til forbrukerne, sier Dreyer.

Størst fall Leiligheter faller mest i pris, viser tallene fra Eff. Boligprisstatistikken viser følgende prisutvikling for de ulike boligtypene:

•Prisene på eneboliger falt med 0,7 prosent fra oktober, og var 2,8 prosent høyere enn i november 2012.

•Prisene på delte boliger falt med 1,8 prosent fra oktober og var 2,6 prosent høyere enn i november 2012.

•Prisene på leiligheter falt med 1,2 prosent fra oktober, og var 0,8 prosent lavere enn i november 2012.

- Så langt i år er det leiligheter, og da spesielt eierleiligheter som har størst prisfall. Dette skyldes en sterkere tilbudsside med høyere nybyggaktivitet enn for de andre boligtypene, sier Dreyer.