BOLIGPRISENE: Boligprisene fortsatte å falle i oktober. Foto: Espen Røst / Dagbladet
BOLIGPRISENE: Boligprisene fortsatte å falle i oktober. Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer

Boligprisene faller videre

Boligprisene har nå nesten ikke steget det siste året.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Ferske tall fra Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF), Finn.no og Eiendomsverdi viser at boligprisene falt 1,5 prosent fra september til oktober.

Boligprisene i oktober lå dermed bare 1,3 prosent over nivået fra tilsvarende måned i fjor.

Sesongjustert falt prisene ned 0,8 prosent, noe som betyr at den underliggende prisutviklingen i oktober var negativ.

Flere enn tidligere tror nå også at boligprisene kan fortsette å falle.

— Et fall på 5-10 prosent i prisene på brukte boliger vil ikke være dramatisk. Det kan husholdningene leve med, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).

Selv tror han prisene vil fortsette å falle, men ikke så mye som 10 prosent. Eff-sjefen er mer bekymret for at salget av nye boliger skal stupe. I så fall kan det bli dramatisk.

Ned for alle boligtyper - Prisene på eneboliger falt med 1,6 prosent fra september, og var 1,8 prosent høyere enn i oktober 2012.
- Prisene på delte boliger falt med 0,7 prosent fra september og var 2,6 prosent høyere enn i oktober 2012.
- Prisene på leiligheter falt med 1,7 prosent fra september, og var 0,8 prosent høyere enn i oktober 2012.

Gjennomsnittlig formidlingstid for boliger var 33 dager i oktober, tre dager mer enn i september og fem dager mer enn tilsvarende måned i fjor.

Boligene gikk raskest unna i Bergen, med kun 16 dagers formidlingstid, mens Agderfylkene var på bunn, med 65 dagers formidlingstid.

I september i år falt boligprisene 1,4 prosent fra august, mens de sesongjustert var ned 0,9 prosent. Boligprisene i september lå 2,6 prosent over nivået i tilsvarende måned i fjor.

Metningspunkt i OBOS Prisene på OBOS-boliger i Oslo-området falt 2,3 prosent fra september til oktober, til en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på 40.821 kroner. På årsbasis er oppgangen nå nede i 0,1 prosent.

- Det ser ut til at boligkjøperne har nådd et metningspunkt for hva de er villige til å betale for en bolig. Samtidig viser statistikken at det er like mange boligkjøp nå som for et år siden, sier kommunikasjonsdirektør Åge Pettersen i en kommentar.

Han legger til at de fortsatt ikke tror på noen prisnedgang over tid, men at vi de neste 12 månedene vil se en svak prisvekst på boliger.

781 boliger ble omsatt i OBOS-tilknyttede borettslag i oktober, mot 767 i september og 792 boliger i oktober i fjor.

Ned i borettslag også Statistikk fra Garanti Eiendomsmegling viste torsdag at også prisene på borettslagsleiligheter falt med 1,5 prosent i oktober.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for borettslagsleiligheter var i oktober 2013 på 27.888 kroner, mens det tilsvarende tallet i september var på 28.299 kroner.

I løpet av de siste 12 månedene har prisene steget med 2,9 prosent. For 12 måneder siden var gjennomsnittlig kvadratmeterpris på borettslagsleiligheter 27.108 kroner.

Flere nyheter
Sliter med å selge boligen — satser på utleie
Sjeføkonom spår rekyl i boligprisene
Gjelden vår vokser noe mer