BOLIGPRISENE: Administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer, presenterer boligprisstatistikken for juli 2015. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
BOLIGPRISENE: Administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer, presenterer boligprisstatistikken for juli 2015. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

Boligprisene falt i juli

Det ble solgt mange boliger i Norge i juli også, men ikke så mange som i fjor - og boligprisene falt både nominelt og sesongjustert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi viser at boligprisene i Norge falt med 1,1 prosent i juli. 

Boligprisene faller normalt i juli og justert for sesongvariasjoner falt boligprisene 0,3 prosent. Det er første gang siden høsten 2013 at det er nedgang i boligprisene i Norge både sesongjustert og nominelt.

Det siste året har boligprisene i Norge likevel steget med 6,8 prosent. En flat utvikling ut året vil gi en prisoppgang i år på 6,7 prosent.

Moderat til svak Så langt i år har prisene steget med 4,7 prosent, som betyr at vi er inne i en mer moderat utvikling, sier adm. dir. Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

- Markedet har vært flatt fra april og ut juli, og det er en svak utvikling sammenlignet med hva vi har vært vandt med i det siste, sier han.

Han sier også at han venter oppgang i august, men at 12-måneders veksten vil gå nedover utover høsten og at den ikke blir så sterk som i fjor.

Makroøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets skriver i en kommentar at utviklingen tilsier en oppgang på 6,5 prosent i 3. kvartal, noe som er helt i tråd med Norges Banks anslag.

Oslo på topp I Oslo steg prisen 0,2 prosent i juli og boligprisene i hovedstaden ligger da 11,7 prosent over fjoråret. Oslo har da også passert Tromsø der boligprisene, etter et fall på 0,7 prosent i juli, har steget 10,6 prosent det siste året.

Juli var også den første måneden med fall på 12-måneders basis i en by. I Stavanger falt boligprisene med 1,6 prosent i juli og har da falt med 1,3 prosent det siste året.

- All time high i Stavanger var i mai 2013 og siden det har prisene falt med 6 prosent, opplyser Dreyer.

I Bergen falt boligprisene med 0,4 prosent og ligger da 9,2 prosent over fjoråret.
I Trondheim falt boligprisene med 0,5 prosent og ligger da 6,7 prosent over fjoråret.
I Kristiansand falt boligprisene med 1,4 prosent og ligger da 5,6 prosent over fjoråret.

Leiligheter har steget mest i pris det siste året, med selveierleiligheter opp 8 prosent og andelsleiligheter opp 9,5 prosent.

Delte boliger har steget 3,7 prosent og eneboliger 4,1 prosent.

Raskere omsetning Formidlingstiden for hele Norge gikk i snitt ned med 4 dager fra juli i fjor til 46 dager i år.

I Oslo tok det i snitt 21 dager å få solgt en bolig, ned 10 dager fra 31 dager i fjor. I Stavanger tok det i snitt 58 dager, opp 8 dager fra 50 dager i fjor.

I juli ble det solgt 4086 boliger i Norge, noe som er det laveste siden 2008 og det neste laveste i juli de siste ti årene. Så langt i år er det solgt 53364 boliger i Norge, 8,8 prosent flere enn i samme periode i fjor.

Ved utgangen av juli var det 9.749 boliger til salgs på Finn.no. Det var 8,7 prosent lavere enn i fjor på samme tid.

Borettslag stiger mest I juli var den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for brukte OBOS-tilknyttede boliger i Oslo-området 50.451 kroner.

Kvadratmeterprisen var 4 prosent høyere enn i juni, og 17,2 prosent høyere enn i juli 2014, opplyste OBOS tidligere i uken. Hittil i år har prisene for brukte OBOS-tilknyttede boliger i Oslo-området steget med 10,3 prosent.

I løpet av de siste 12 månedene har prisene på borettslagsleiligheter i Norge, utenom Oslo, steget med 11,5 prosent, viser tall fra Garanti Eiendomsmegling.

- Prisoppgangen i juli er sterkere i år enn i fjor. Prisene har steget med over 11 prosent så langt i år, noe som er langt over forventning. Det er likevel lite som tyder på at prisene skal synke i det som gjenstår av året, uttalte adm. dir. Stein Drogseth i Garanti Eiendomsmegling, i forrige uke.

Flere bolignyheter - Selvfølgelig stiger boligprisene
Boligbyggingen fikk et skikkelig løft
Gikk 650.000 over takst - før visning
Myrseth: Det er en økende trussel i boligmarkedet