Boligprisene falt i oktober

Statistikk for oktober viser at boligprisene fortsatte ned også i oktober. I Stavanger har boligprisene falt med 8 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi viser at boligprisene falt med 1,2 prosent i oktober 2015. Prisene faller normalt i oktober og justert for sesongvariasjoner falt boligprisene med 0,1 prosent.

Bare i 2008 og i 2013 har boligprisene falt mer i oktober.

Boligprisene ligger nå 7,2 prosent over 2014 og flate priser ut året vil gi en oppgang i år på 7,2 prosent.

Siste 12 måneder De siste 12 månedene er boligprisene da opp 5,6 prosent. 12-månedersveksten falt dermed videre fra 7,7 prosent i august og fra 6,9 prosent i september.

Det var en negativ utvikling i alle regioner, med svakest utvikling i Rogaland. I Oslo var nedgangen på 0,9 prosent, mens det i Stavanger var en nedgang på 2 prosent.

I Rogaland er det nå en negativ årsvekst på 3,9 prosent, og i Stavanger har boligprisene falt med 8 prosent fra toppen i mai 2013.

Tar lavere bud - De begynner nå å akseptere bud på langt lavere nivåer enn de trodde for bare noen måneder tilbake. Dette vil også fortsette å prege statistikken fremover, sa Dreyer.

Eiendom Norge-direktøren peker også på at meglerbransjen tegner et enda mer negativt bilde av markedssituasjonen, ettersom statistikken viser kun solgte boliger.

- Vi ser nå også en smitteeffekt fra Rogaland mot sør. Kristiansand opplevde et 20 prosent fall i omsetningen sammenlignet med oktober i fjor, fortalte Dreyer.

Les også: Venter fallende trend i boligprisene

I Oslo er oppgangen det siste året på 9,7 prosent, fulgt av Bergen med 6,9 prosent, Tromsø med 6,4 prosent og Trondheim med 4,6 prosent. I Kristiansand er oppgangen de siste 12 månedene på 4,4 prosent.

- Vi er nå inne i en moderat utvikling i boligprisene og det er faktorer som kan presse dem videre ned, sier Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

Vammervold Dreyer spår nå en 12-måneders vekst ned mot 5 prosent i år. Han er sikker på at den kan falle resten av året og ligge ned mot 5 prosent ved utgangen av året - og kanskje under det.

- Kraftig signal om skifte Ifølge Eiendom Norge skjer nå en klar kursendring i boligmarkedet. På dagens presentasjon av boligpristallene for oktober illuastrerte styreleder i Eiendom Norge, Leif J. Laugen, det med volumutviklingen.

- Hittil i 2. halvår har vi sett et fall i antall solgte boliger på fem prosent i forhold til samme periode i fjor. Til sammenligning hadde vi i 1. halvår i år 10 prosent volumvekst i forhold til 1. halvår i fjor. Dette er et kraftig signal om at konjunkturene slår ut i boligmarkedet - og det stadig bredere, sa han.

Lavere salg Det ble solgt 8022 boliger i Norge i oktober, noe som var 9 prosent ned fra samme måned i fjor. Antallet omsetninger så langt i år er på 78722 og ligger 4,1 prosent over fjoråret, og Dreyer tror det vil bli ny rekord i år.

I snitt tok det 35 dager å få solgt en bolig, med under 20 dager i snitt i Tromsø og Oslo, men nesten to måneder i Rogaland og 68 dager i Kristiansand.

Ved utgangen av oktober var det 13605 boliger til salgs, ned 3 prosent fra oktober i fjor. I oktober var snittalderen på usolgte boliger den høyeste som Eiendom Norge har målt i oktober, noe Dreyer mener påvirkes av økningen i antallet usolgte boliger i Stavanger-området.

Andelsleiligheter har steget med 6,7 prosent det siste året, mens leiligheter generelt har steget med 6,1 prosent og selveier med 5,4 proent. Delte boliger har steget med 4,6 prosent og eneboliger med 5,1 prosent i snitt.

OBOS-prisene falt Den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for brukte OBOS-tilknyttede boliger i Oslo-området var 49334 kroner i oktober.

Dette tilsvarte en nedgang på 0,7 prosent fra september, men likevel en oppgang på 10,7 prosent siden oktober i fjor.

Oppgangen på årsbasis i Oslo var dermed kraftig ned fra i mars, da den var oppe i 18,5 prosent.

- Vi ser dette som en naturlig utflating av prisene etter et år med en ellers meget sterk prisvekst. Den samme trenden så vi også mot slutten av året i fjor høst, uttalte OBOS-sjef Daniel Kjørberg Siraj tidligere i uken.

På landsbasis endte den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for brukte OBOS-tilknyttede boliger på 44902 kroner i oktober.

Siden oktober i fjor var oppgangen på landsbasis på 8,1 prosent, noe som betyr at OBOS-prisene i Oslo har holdt seg bedre enn i resten av landet.

Kraftig fall i Garanti Prisstatistikk fra Garanti Eiendomsmegling, som dekker alle omsatte borettslagsleiligheter i Norge, utenom Oslo, viser at prisene falt med 4,0 prosent i oktober 2015. I løpet av de siste 12 månedene har prisene likevel steget med 9,6 prosent.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for borettslagsleiligheter var i oktober på 32201 kroner, mens det tilsvarende tallet i september var på 33560 kroner. For 12 måneder siden var gjennomsnittlig kvadratmeterpris på borettslagsleiligheter 29393 kroner.

- Prisene går tilbake i oktober. Dette var ikke helt uventet, men nedgangen er litt kraftigere enn det vi hadde sett for oss. På lengre sikt har likevel utviklingen vært god, uttalte adm. dir. Stein Drogseth i Garanti Eiendomsmegling fredag.

Flere økonominyheter Blodrøde tall fra Røkke-selskap
Toppsjef og styreleder gikk på dagen
- Uten denne frykten ville styringsrenten vært i null