Boligprisene flatet ut i juni

Boligprisene falt litt i juni, men sesongjustert var de litt opp. Og nå oppjusteres prognosene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi viser at boligprisene falt 0,5 prosent på månedsbasis i juni. Det er omtrent som snittet for de siste ni årene i juni.

Justert for sesongvariasjoner var boligprisene opp 0,5 prosent på månedsbasis.

Differansen mellom faktisk og sesongkorrigert prisendring indikerer at juni er en måned som normalt har en svakere prisutvikling enn gjennomsnittsmåneden, noe som betyr at juni i år var en sterkere måned enn gjennomsnittet.

Selv om prisene falt, karakteriserer styreleder i Eiendom Norge, Leif J. Laugen, tallene som sterke.

- Salgsoverhenget som har bygget seg opp har blitt solgt unna ganske så raskt, og antallet boliger til salgs er nå på nivå med et normalår, sa han på dagens pressekonferanse.

Tromsø opp 10,5 prosent Prisene falt svakt i alle de store byene, med unntak av Tromsø. Her var det en oppgang på 0,4 prosent i juni og en oppgang på 10,5 prosent det siste året.

I Stavanger og Kristiansand har boligprisene falt 2,9 prosent det siste året, mens i Bergen og Trondheim er prisene opp henholdsvis 3,3- og 1,1 prosent. I Oslo er prisene i snitt ned 0,7 prosent.

Prisoppgangen i Norge de siste 12 månedene er da på 1,1 prosent det siste året. Så langt i år er prisoppgangen på 1 prosent. Uendrede priser ut år vil gi en prisoppgang i år på 1,4 prosent.

Oppjusterer prognosen Adm. dir. Christian Dreyer i Eiendom Norge sier at boligmarkedet nå er normalisert. Han sier også at juni var en sterk måned med høy aktivitet. Det ble solgt 9.040 boliger i juni og aktiviteten i første halvår var rekordhøy.

Gjennomsnittlig formidlingstid på 33 dager i juni, var syv dager mer enn i samme måned i fjor. Snittet for de siste ni årene i juni ligger rett i overkant av 30 dager.

Dreyer sier også at det det store tilbudet som kom i januar og utover er blitt absorbert av markedet. Antallet usolgte boliger falt markert og det er nå 13.673 boliger til salgs, noe som er på nivå med tilsvarende måned i 2012.

Styrelederen i Eiendom Norge, Leif J. Laugen, innrømmer at også de bommet på boligprisene og oppjusterer nå prognosene for 2014. Tidligere har de operert med en nedgang på 1-2 prosent. I den nye prognosen sier Laugen at snittprisen i 2014 vil ligge 2 prosent over snittprisen i 2013.

Andelsleiligheter steg 2,1 prosent, mens eneboliger og leiligheter steg med 1,3 prosent. Selveierleiligheter steg med 0,5 prosent, mens delte boliger falt med 0,3 prosent.

Flatt i OBOS Tidligere i uken ble det kjent at den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for brukte OBOS-tilknyttede boliger i Oslo-området var uendret fra mai til juni - på 43.231 kroner.

Prisen var 0,7 prosent høyere enn i juni 2013.

- Det er forståelig at prisene flater ut nå. Prisene gikk ned i fjor høst og nådde bunnen i desember 2013 med 39.927 kroner per kvadratmeter. Fra da har prisene økt med hele 8,3 prosent til nå.- Vi tror prisene kommer til å stige svakt videre utover året, sa konsernsjef Martin Mæland i OBOS.

Slik har det gått I mai steg boligprisene 0,1 prosent, både ujustert og sesongjustert.I juni i fjor falt boligprisene 0,4 prosent fra mai, mens de steg 0,4 prosent sesongjustert.

BOLIG: Boligprisene flatet ut i juni. Her er eiendomsmegler Fredrik Venturelli hos IHUS eiendomsmegling på visning i leilighet på Toshov i Oslo.  Foto: Jacques Hvistendahl /Dagbladet
BOLIG: Boligprisene flatet ut i juni. Her er eiendomsmegler Fredrik Venturelli hos IHUS eiendomsmegling på visning i leilighet på Toshov i Oslo. Foto: Jacques Hvistendahl /Dagbladet Vis mer

Året før, i 2012, var boligprisene uendret fra mai til juni. Sesongjustert steg de 0,9 prosent.I 2011 var prisveksten i april svak: ned 0,5 prosent fra mai.

Sesongjustert hadde vi en oppgang på 1,0 prosent.

I 2010 falt boligprisene 0,1 prosent fra mai til juni, mens de steg 0,4 prosent sesongjustert.

Flere nyheter - Bare å innrømme at vi bommet på boligprisene Sjokk for svenskekronen etter kraftig rentekutt Økonomer: - Kuttet viser tydelig fokus på inflasjonsmål

BOLIG: Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendomsmeglerforetakenes Forening, sier at boligmarkedet i Norge er normalisert og spår nå en oppgang på 2 prosent i år. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
BOLIG: Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendomsmeglerforetakenes Forening, sier at boligmarkedet i Norge er normalisert og spår nå en oppgang på 2 prosent i år. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer