Boligprisene forsatte oppover, men nå dempes forventningene

Etter en sterk januar smalt boligprisene videre opp i februar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Hegnar.no): Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi viser at boligprisene steg 1,1 prosent på månedsbasis i februar. Det var opp over hele linjen og oppgang for 14. måned på rad.

Februar viser vanligvis en oppgang i februar og justert for sesongvariasjoner steg boligprisene 0,5 prosent på månedsbasis.

- Isolert sett er februar 2015 midt på treet historisk sett, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer.

Boligprisene ligger nå 8,7 prosent over samme måned i fjor.

Prisene hittil i 2015 er 5,3 prosent høyere enn de var i 2014. Uendrete priser ut året gir en årsendring på 5,8 prosent, fremgår det av rapporten for februar.

Opp 16,6 prosent i Tromsø Den sterkeste prisoppgangen er det Oslo og Bergen som kan skilte med. Her steg boligprisene med henholdsvis 1,7- og 1,4 prosent i februar.

Stavanger og Porsgrunn hadde den svakeste oppgangen, med 0,4 prosent.

Oppgangen i Tromsø det siste året er på 16,6 prosent, mens oppgangen i Oslo og Bergen er på henholdsvis 11 og 10,7 prosent. I Stavanger er oppgangen det siste året på 2,9 prosent.

Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge venter nå imidlertid en utflating i veksten og en mer normalisert utviklingen utover i 2015.

Det er imidlertid ikke noen tvil om at boligmarkedet er sterkt, med sterk vekst og veldig høy omsetning. Dreyer er imidlertid bekymret.

- Vi er bekymret for boligprisutviklingen, og det gjeldsnivået som nå legges til grunn. Spesielt for førstegangskjøperne som nå egentlig ikke har opplevd andre rentenivåer enn de vi har i dag. Vi er bekymret for hvilken situasjon vi vil komme i hvis norsk økonomi forverrer seg, eller renten går kraftig opp, sier han.

Raske salg Det ble solgt 6.687 boliger i februar, noe som er en oppgang på nesten 14 prosent fra 5.882 i februar i fjor. Formidlingstiden falt fra 48 dager i februar i fjor til 42 dager i februar i år.

Lageret av usolgte boliger falt kraftig, fra 12.772 i februar i fjor til 11.077 boliger ved utgangen av februar i år.

Prisoppgangen det siste året har vært størst for andelsleiligheter, med 10,2 prosent, mens eneboliger i snitt har steget med 7,4 prosent.

17,8 prosent opp Den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for brukte OBOS-tilknyttede boliger i Oslo-området steg til 47.613 kroner i februar, viste ferske tall tirsdag.

Oppgangen fra januar var på 2,5 prosent, mens den var på hele 17,8 prosent siden februar i fjor.

På landsbasis endte den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for brukte OBOS-tilknyttede boliger på 43.315 kroner i februar, opp 2,3 prosent fra januar.

- Sterkere enn vi trodde Siden februar i fjor er oppgangen på Obos-boliger på landsbasis på 14 prosent.

- Prisene stiger som ventet, men økningen er noe sterkere enn vi trodde. Renten er lav, arbeidsledigheten er lav, boligkjøperne har tro på fremtiden, sa kommunikasjonsdirektør i OBOS, Åge Pettersen i går.

- Prisveksten gjenspeiles også i salgstallene for nye boliger i februar, en måned med et høyt antall nyboligsalg, fortsetter han.

I februar ble 697 eierskifter tilknyttet OBOS foretatt, mot 527 i januar og 555 boliger i februar i fjor.

Borettslag i hele Norge Tall fra Garanti Eiendomsmegling viste at prisene på omsatte borettslagsboliger steg 0,9 prosent fra januar til februar.

Med en kvadratmeterpris på 30.849 kroner har prisoppgang vært på hele 11,0 prosent de siste 12 månedene.

- Prisene stiger normalt i februar, så prisoppgangen denne måneden er ikke overraskende. 2015 har startet friskt med en prisøkning på seks prosent så langt. Prisene på borettslagsleiligheter er nå på sitt høyeste nivå noen gang, uttalte Garanti-sjef Stein Drogseth.

Han forteller også at det i snitt var 2,2 budgivere per bolig i februar. Det tilsvarer en oppgang på 0,6 bud fra januar, og 0,4 fra februar i fjor.

Gjennomsnittlig antall bud per bolig kom inn på 6,2 prosent i februar, 0,9 bud flere enn i januar og 2,1 flere enn i samme måned i fjor.

Gryende usikkerhet EiendomsMegler 1s Boligmeter for februar viser at folk flest fremdeles er optimister, men en gryende usikkerhet er å spore.

To av tre forventer at egen økonomi forblir uendret, og de fleste tror på et tilnærmet stabilt rentenivå fremover. Samtidig tror flere (59 prosent av de spurte) at arbeidsledigheten vil øke, og at prisene ikke kommer til å stige så mye som før.

Langt flere vil selge først 42 prosent av husholdningene forventer i snitt 4,5 prosent vekst i boligprisene de neste 12 månedene. Hele 46 prosent forventer flate priser.

- Folk forventer fortsatt økende boligpriser, men samtidig øker andelen som vil selge bolig før de kjøper nytt kraftig, sier Odd Nymark i EiendomsMegler 1.

Hele 57 prosent vil nå selge sin eksisterende bolig før de kjøper nytt. Det tilsvarer en økning på hele 15 prosentpoeng fra forrige måling i desember.

- Raske salg til gode priser
Dette kan ifølge meglerkjeden tolkes som et signal på at flere er usikre på utviklingen i boligmarkedet.

- Det er litt overraskende at flere er usikre, fordi vi opplever at boligmarkedet fungerer svært godt om dagen. Boliger selges hurtig og til gode priser, sier Nymark.

- I tillegg hadde vi en kraftig prisstigning i januar. Flere steder melder om lite til salgs, noe som selvsagt bidrar til høyere priser på det som faktisk er til salgs, fortsetter han.

- Ønsker å sikre seg
Forklaringen på ønsket om å selge først kan ifølge meglersjefen være knyttet til den usikre økonomiske situasjonen i Norge.- Og da ønsker en å sikre seg ved å finne ut hvor store økonomiske midler en har tilgjengelig før en kjøper bolig.

- Det er gjerne slik at forventer en høyere boligpriser, vil en gjerne kjøpe før en selger. Forventer en lavere boligpriser, vil en ofte selge før man kjøper, sier han.

Flere nyheter Rekordrask kjemperabatt - kuttet prisen med 6 mill.
Treroms leilighet steg 1,1 millioner på fire måneder
Spår fortsatt vekst i boligmarkedet

<strong>BOLIG:</strong> Administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer, konstaterer at boligprisene fortsetter å stige kraftig. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BOLIG: Administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer, konstaterer at boligprisene fortsetter å stige kraftig. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer