<strong>BOLIG:</strong> Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge presenterer boligprisene for april 2015. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
BOLIG: Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge presenterer boligprisene for april 2015. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

Boligprisene fortsatte opp

Det var god stemning i boligmarkedet i april også.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Hegnar.no): Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi viser at boligprisene steg 1,3 prosent fra mars til april. Det var 16. måned på rad med oppgang.

April er normalt en måned med prisvekst og sesongjustert steg boligprisene 0,5 prosent.

- Dette var noe i overkant av hva vi hadde lagt til grunn, sier adm. dir. Christian V. Dreyer i Eiendom Norge. Han legger til at boligmarkedet var preget av svært høy aktivitet, og at den vil fortsette inn i mai.

Det var oppgang over hele landet og boligprisene i Norge er da 7,9 prosent høyere enn for ett år siden.

I mars lå boligprisene i Norge 7,9 prosent over fjoråret og i februar var oppgangen det siste året på 8,7 prosent.

Tromsø på topp Oppgangen i april var størst i Tromsø, der boligprisene steg med 1,6 prosent. I Oslo steg prisene 1,4 prosent og i Bergen var oppgangen på 1,5 prosent. I Trondheim steg boligprisene med 1,3 prosent og i Kristiansand var oppgangen på 1,2 prosent. I Stavanger steg boligprisene 0,4 prosent.

Da ligger boligprisene i Tromsø 14,6 prosent over fjoråret. I Oslo og Bergen ligger prisene henholdsvis 11,4- og 10 prosent over fjoråret. I Trondheim har oppgangen det siste året vært på 7,7 prosent og i Kristiansand på 7 prosent. I Stavanger har oppgangen vært på 1,3 prosent.

Leiligheter økte med 9,1 prosent, mens eneboliger økte med 6,4 prosent og delte boliger med 6,1 prosent.

Høyest gjennomsnittlig kvadratmeterpris finner vi på boliger i Oslo, med 74114 kroner. Laveste finner vi i Kristiansand, med 40234 kroner.

Solgt på 14 dager Formidlingstiden falt fra 38 dager i fjor til 33 dager i år. Det ble solgt 8146 boliger, noe som var 14,4 prosent flere enn i april i fjor. Så langt i år er det omsatt 30011 boliger, noe som 12,7 prosent over den gamle rekorden fra april 2013.

Det er nå 13.973 boliger til salgs på Finn.no, noe som er 5,2 prosent lavere enn i fjor på samme tid.

I Bergen ble boligene i snitt solgt på 13 dager, mens leiligheter i sentrum gikk unna på bare 10 dager. I Oslo var formidlingstiden 16 dager.

- Vi opplever høy etterspørsel i det øvre prissegmentet i Bergen. I april gikk ingen av boligene vi la ut i øvre prissjikt til visning nummer to. Noen boliger ble også solgt før det i det hele tatt ble avholdt visning, sier daglig leder Tom Jørgensen i Privatmegleren Vikebø & Jørgensen til Hegnar.no

I april i år omsatte sentrumskontoret til Vikebø & Jørgensen alene boliger for over en halv milliard kroner.

- Det er ny rekord, vi har aldri hatt så høy omsetning på en måned. Det forteller også noe om aktivitetsnivået i boligmarkedet i Bergen, sier han.

OBOS-prisene falt OBOS-prisene i Oslo-området falt med 1,6 prosent fra mars til april, viste tall offentliggjort på mandag. Den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for brukte OBOS-tilknyttede boliger i Oslo-området i april var 48082 kroner.

Hittil i år har OBOS-prisene i Oslo-området da steget med 5,2 prosent. Oppgangen siden april i fjor var på 11,8 prosent.

Det betyr at veksten avtar også i OBOS. I mars lå OBOS-prisene 18,5 prosent over fjoråret.

- Nedgangen i april er en naturlig korreksjon etter åtte måneder med uavbrutt prisvekst. Vi vil fortsatt se stigende boligpriser fremover, men veksten vil være svakere enn i de siste månedene, uttaler konsernsjef Martin Mæland i en pressemelding.

Korreksjon også på landsbasis På landsbasis endte den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for brukte OBOS-tilknyttede boliger på 43580 kroner i april. Det betyr at prisene på landsbasis falt med 1,7 prosent fra mars til april.

Siden april i fjor er oppgangen for OBOS-tilknyttede leiligheter på 8,5 prosent på landsbasis. Det ble foretatt 829 eierskifter tilknyttet OBOS, ned fra 953 i mars, men kraftig opp fra 631 boliger i april i fjor.

Opp på borettslagsleiligheter Prisene på borettslagsleiligheter var 2,5 prosent høyere i april 2015 sammenlignet med mars 2015.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for borettslagsleiligheter var i april 2015 på 31719 kroner, mens det tilsvarende tallet i mars 2015 var på 30 958 kroner.

I løpet av de siste 12 månedene har prisene steget med 11,7 prosent. For 12 måneder siden var gjennomsnittlig kvadratmeterpris på borettslagsleiligheter 28403 kroner.

- Prisene har steget hver måned i 2015, og prisoppgangen i april vitner om en sterk måned i boligmarkedet. På grunn av en økende mengde nye oppdrag tror vi på en mer moderat vekst resten av året, men det er fortsatt lite som tyder på at utviklingen skal snu, sier adm. dir. Stein Drogseth i Garanti Eiendomsmegling.

Han mener økningen i antall bud og budgivere er med på å forklare prisveksten denne måneden.

Flere økonominyheter Mener Finanstilsynet bommer fullstendig
Boligprisene stiger, men ikke overalt
Frykter at rentekutt vil fyre opp markedet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer