<strong>BOLIG:</strong> Boligprisene i Norge forsetter å stige. Foto: Morten Holm / SCANPIX
BOLIG: Boligprisene i Norge forsetter å stige. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer

Boligprisene fortsetter opp

Boligprisene i Norge steg for fjerde måned på rad i mars.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Hegnar.no): Boligprisene steg med 1,4 prosent i mars, viser fersk statistikk fra Eiendomsmeglerforetakenes Forening.

- De positive tendensene de siste månedene forsterket seg i mars. Boligprisene stiger normalt i mars, men veksten er betydelig sterkere enn ventet. Dette vitner om et solid boligmarked og boligkjøpere med positive forventninger. Prisnedgangen vi opplevde i 2013 er nå blitt korrigert, sier adm. dir. i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff), Christian Vammervold Dreyer.

Sesongjustert var prisene opp 0,7 prosent og boligprisene i Norge ligger da 0,3 prosent over mars i fjor. Og uendrede priser ut året vil gi en oppgang 0,5 prosent.

Høyere enn ventet Oppgangen i mars var også høyere enn i mars de fire foregående årene og større enn mange hadde ventet. DNB Markets ventet for eksempel en sesongjustert oppgang på 0,1 prosent fra februar til mars.

I februar steg boligprisene i Norge med 0,9 prosent og da har boligprisene i Norge steget fire måneder på rad.

Siden desember er oppgangen på 3,9 prosent, noe som står i sterk kontrast til alle de dystre spådommene i fjor sommer og høst.

Omsetningen gikk imidlertid litt tregere enn i samme måned i fjor, men raskere enn i januar og februar. Gjennomsnittlig formidlingstid i mars i år var 40 dager, opp fra 29 dager i samme måned i fjor. I januar i år tok det 50 dager og i februar 48 dager.

Antall solgte bruktboliger lå 12,2 prosent høyere enn i tilsvarende måned i fjor. I mars 2014 ble det solgt 7.067 boliger, mot 6.300 i mars 2013.

Opp og ned Det var oppgang i alle de seks største byene som dekkes av statistikken i mars. Sterkest var oppgangen i Tromsø, der prisene var opp 2,1 prosent. Det siste året er oppgangen i Tromsø da på 8,3 prosent.

Den svakeste utviklingen det siste året er det Kristiansand som står for. Her har boligprisene falt med 5,1 prosent siden mars i fjor.

I Oslo er prisene ned 2,6 prosent det siste året, mens boligprisene i Stavanger har falt med 2,7 prosent. I Trondheim har boligprisene steget 0,6 prosent det siste året, viser statistikken.

Eneboliger og delte boliger har steget med henholdvis 2,3 og 1,3 prosent, mens leiligheter i snitt har falt med 1 prosent.

Sterkere enn ventet I Nordea har de lenge vært negative til boligprisene, men nå har økonomene i banken i hvert fall begynt å moderere spådommene litt.

- Etter en forsiktig nedgang på høsten har boligprisene flatet ut. Vi tror fortsatt at et høyt prisnivå, negativt makrobilde med noe høyere arbeidsledighet og relativt mange nye boliger ut på markedet vil virke dempende på prisene fremover, skriver sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea i dagens morgenrapport.

Han innrømmer imidlertid at prisutviklingen har vært sterkere enn de trodde, noe som via forventninger til en viss grad er selvforsterkende, skriver han.

Han peker også på at det den siste tiden også er kommet flere eksempler på rentekutt for spesielle grupper fra ulike banker, og at det kan tyde på at bankene nå er mer opptatt av vekst i utlånsmassen enn de var i fjor.

- Kravene til kapitaldekning virker kanskje mindre truende nå enn de gjorde i fjor, sier han.

I dag meldte også Skandiabanken at den kutter renten for alle.

Pen oppgang i borettslag Prisstatistikk fra Garanti Eiendomsmegling viste også tidligere i ukene at prisene på omsatte borettslagsleiligheter steg med 2,7 prosent i mars. I løpet av de siste 12 månedene har prisene på disse leilighetene rundt om i Norge har steget med 2,3 prosent.

- At veksten er såpass kraftig er litt overraskende, men utviklingen for 2014 samlet sett gjør at vi fortsatt tror på en jevn og moderat prisvekst dette året, sa adm. dir. Stein Drogseth i Garanti Eiendomsmegling.

Opp i Obos også Prisene på OBOS-boliger i Oslo-området steg 2,1 prosent fra februar til mars, til en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på 41.270 kroner. Siden nyttår har prisene på disse leilighetene steget 3,4 prosent.

- Prisutviklingen er i tråd med hva vi har varslet tidligere, selv om oppgangen hittil i år på 3,4 prosent er noe større enn forventet. Usikkerheten som preget boligkjøperne i siste halvdel av 2013 er i ferd med å forsvinne, sier kommunikasjonsdirektør Åge Pettersen i OBOS.

Flere nyheter Pensjonssjokket
Her steg boligprisene 18 prosent på ett år
Sjeføkonom venter ny all-time high
40 beboere får 1,3 millioner i erstatning

<strong>BOLIG:</strong> Boligprisene i Norge har nå steget fire måned på rad og her i Tromsø er oppgangen det siste året på 8,3 prosent.
BOLIG: Boligprisene i Norge har nå steget fire måned på rad og her i Tromsø er oppgangen det siste året på 8,3 prosent. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer