Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Boligprisene går i taket

- og DU kan spare tusener i renteutgifter Det siste året har boligprisene steget med over tolv prosent på landsbasis. I Oslo har boligprisene gått opp med 63 prosent siden 1992. Og ekspertene tror ikke at prisene vil falle med det første.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er ingen grunn til å tro at prisene vil falle, sier kontorleder Tore Johannesen ved A/L Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) til Dagbladet.

Han tror at prisøkningen nå vil flate ut, men at boligprisene fortsatt kan øke noe.

Den kraftige prisøkningen fører til høyere takst på boligen din. Dette kan gi deg gunstigere lånevilkår, og dermed lavere boutgifter. Det er betydelige beløp å spare på lavere rente hvis boliglånet ditt etter ny takst kryper fra 80 prosent ned til 60 prosent av lånetakst.

Ferske tall

Rykende ferske tall fra NBBL viser at prisene på borettslagsboliger har gått rett til himmels siden bunn-nivået i 1992. Gjennomsnittsprisen for en treroms blokkbolig for hele landet er nå 480 000 kroner når vi tar med andelen av borettslagets fellesgjeld. Dette er 54 000 kroner mer enn for ett år siden. I Oslo har denne gjennomsnittsprisen økt med nesten 100 000 kroner. Det er imidlertid store geografiske forskjeller: I Bergen har prisen på en treroms leilighet bare steget med 12 000 kroner det siste året. I høst har en treroms blokkbolig kostet 170 000 kroner mer i Oslo enn i Bergen.

Også selveierboliger

Statistikken fra NBBL omhandler bare prisnivået på borettslagsleiligheter, men tall fra Statistisk sentralbyrå viser at selveierboliger følger den samme prisutviklingen.

- Økningen går i samme takt, selv om prisnivået er noe høyere for selveierboligene, sier Tore Johannesen.

- Prisene på de boligene vi har formidlet har steget med rundt 18 prosent i løpet av det siste året, opplyser faglig leder Berit Hofsø ved Exact eiendomsmeklere. Hun selger både selveierboliger og borettslagsboliger.

- Det er ingenting som tyder på at vi får en nedgang. Renten er stabil og etterspørselen er stor, opplyser Hofsø. Et gunstig lønnsoppgjør har nok også gjort sitt til at kjøpelysten er stor her i landet. Det er solgt svært mange borettslagsboliger i 1995 og 1996. I gjennomsnitt har hver tiende borettslagsleilighet fått ny eier i løpet av det siste året. Omsetningstakten er nesten det dobbelte i forhold til begynnelsen av 90-tallet.

Vestlandet billigst

Oslo er desidert dyrest både når det gjelder blokkboliger og rekkehus. Gjennomsnittlig må du betale 8000 kroner per kvadratmeter for en blokkleilighet i Oslo. Den laveste kvadratmeterprisen finner du på det øvrige Østland, hvor prisen er 5200 kroner. Prisnivået i Akershus nærmer seg «storebror» Oslo med en gjennomsnittspris på 7400 kroner. Landsgjennomsnittet ligger på 6700 kroner per kvadratmeter.

De billigste rekkehusene finner du på Vestlandet (uten Bergen og Stavanger) med 5300 kroner per kvadratmeter. Landsgjennomsnittet ligger på 6800 kroner, mens Oslo er suverent dyrest med 8900 kroner per kvadratmeter.

Øker overalt

Et fireroms småhus koster i dag i gjennomsnitt 646 000 kroner. Sommeren 1995 kostet det samme huset 586 000 kroner. I dag er snittprisen på en fireroms borettslagsleilighet 549 000 kroner. For rundt ett år siden var prisen 492 000 kroner. Prisene har økt jevnt og trutt over hele landet. Det siste kvartalet har økningen vært størst i Stavanger og ellers på Vestlandet.

Selv om prisene går oppover er det enda et stykke igjen til prisnivået i jappetida.

- Pengene i dag er mindre verd. Selv om det nominelle prisnivået nærmer seg det vi hadde på slutten av 80-tallet, er det reelle prisnivået lavere, opplyser Johannesen ved NBBL.