Boligprisene gikk ned 1,3 prosent

Små leiligheter mest ned i pris. Eneboliger dyrere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Renta kjøler ned leilighetsmarkedet, mener Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF). I formiddag la forbundet fram boligprisstatistikken for mai.

Den viser en nedgang i boligprisene i snitt for hele landet på 1,3 prosent i forhold til mai i fjor. Nedgangen fra april i år er 0,6 prosent.

Leiligheter ned i pris

Leiligheter har hatt det største prisfallet, med en nedgang i snittprisen på 3,5 prosent i forhold til samme tid i fjor.  Det er særlig småleiligheter, som det er bygget veldig mange av de siste årene, som nå er vanskelige å selge, spesielt i Oslo.

Prisene på eneboliger og delte boliger viser en liten oppgang det siste året, med henholdsvis 2,5 prosent og  1,4 prosent økning. 

- Det er en flat trend i boligmarkedet, sier direktør i NEF, Finn Tveter.  Han mener det er vanskelig å spå den videre utviklingen, og at denne vil være ulik alt etter geografi og type bolig.

Hittil i år har den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen gått litt ned i alle de store byene, bortsett fra i Stavanger. Der har boligprisene gått opp med i snitt 4,7 prosent.

Kan gå mer ned
Mens leder i Norges Eiendomsmeglerforbud, Christian Dreyer, tror at volum-toppen er nådd, og at det ikke vil bli bedre kjøpers marked, er eiendomsmegler og nestleder i Eiendomsmeglerforetakenes Forening, Torbjørn Ek, mer usikker:

 PRISFALL TIL TROSS:  Direktør Finn Tveter i Norges Eiendomsmeglerforbund tør ikke spå noen langsiktig trend i boligmarkedet. Arkivfoto: LISE ÅSERUD, SCANPIX.
PRISFALL TIL TROSS: Direktør Finn Tveter i Norges Eiendomsmeglerforbund tør ikke spå noen langsiktig trend i boligmarkedet. Arkivfoto: LISE ÅSERUD, SCANPIX. Vis mer

- Det er veldig mye usikkerhet i markedet, det kan like gjerne endre seg i nedadgående som i oppadgående retning, sier han til Dagbladet.no.

Han mener også renteutviklingen framover vil påvirke prisene, da signalene fra Norges Bank også er av psykologisk betydning.

Avventende kjøpere

Ek opplever i likhet med mange andre meglere at selv om det kan være mange på visning, sitter budene langt inne. Dette gjelder særlig leiligheter.

- Folk er usikre på utviklingen og tenker at prisene kanskje vil gå ytterligere ned, derfor venter de med å kjøpe, sier han.

Risiko for ny prisspiral

- Akkurat nå er det negativ psykologi og høy nervøsitet i boligmarkedet. Samtidig prøver mange boligkjøpere å være smarte, og å treffe bunnen. Vi hadde det samme i 2002-2003, hvor alle boligkjøperne plutselig kom ut samtidig. Våren 2009 risikerer vi at det smeller igjen, sa partner Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret på Selvaags boligseminar  søndag.

Behov for økt boligbygging

Øye mener det må bygges 30.-60.000 boliger per år i Norge, for å kunne dekke boligbehovet som skyldes befolkningsvekst, innflytting til byene og endringene i familiestrukturene.

Boligprisene gikk ned 1,3 prosent

- Allerede nå bygges det for lite i Oslo. Behovet for nye boliger er til de grader til stede. Enten må det bygges flere boliger, eller så ligger det an til en for høy prisspiral, sa Øye.

Han hevder det ikke er behovet det er noe galt med, men tilbudet av boligtyper og prisen per nybygd enhet, som er blitt for høy.

Å bygge flere boliger, og boliger som de brede befolkningsmasser etterspør, er den eneste løsningen over tid, ifølge Øye.