BOLIGPRISENE STIGER IGJEN: Og det er Oslo vest som viser vei. Her fra Frogner/Gimle. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen.
BOLIGPRISENE STIGER IGJEN: Og det er Oslo vest som viser vei. Her fra Frogner/Gimle. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen.Vis mer

Boligprisene i farta igjen - her er vinnerne

Oslo vest viser vei.

(Finansavisen/Hegnar.no): Eiendom Norge slapp i går sin boligprisstatistikk for 1. kvartal 2018, med syv nye regionsrapporter.

Rapportene viste svak og moderat prisoppgang i de fleste områder.

- En oppgang er normalt for kvartalet, men prisutviklingen er svakere enn vanlig, og også negativ i enkelte områder. I Norge stiger vanligvis boligprisene i 1. halvår, mens de synker i 2. halvår, uttaler kommunikasjonssjef Erik Lundesgaard.

Etter en større omlegging av Eiendom Norges boligprisstatistikk fra 1. januar 2018, vil storparten av de mindre områdene nå få boligpristall per kvartal.

- Oslo vest viser vei

Blant disse mindre områdene er bydelene i våre største byer; Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger.

Bydelene med sterkest vekst fra 4. kvartal i fjor til 1. kvartal i år finner vi på vestkanten i Oslo.

Frogner, Nordre Aker, Ullern og Vestre Aker kan vise til 3,0-3,6 prosent oppgang i perioden.

- Det var fra meglere på Oslo vest vi fikk de første tilbakemeldingene om at markedet var i bedring tidlig i januar, med flere på visning og høyere aktivitet, opplyser Eiendom Norge-direktør Christian V. Dreyer til Finansavisen.

- Leiligheter våkner

Han viser overfor avisen til at flere av disse bydelene har en høyere andel rekkehus og eneboliger.

- Det har vært veldig lavt utbud av disse så langt i år, og det har nok bidratt til å drive prisene opp, fortsetter Dreyer.

Samtidig hevder han overfor Finansavisen at markedet for mindre leiligheter er i ferd med å våkne.

- Da markedet begynte å falle i fjor, merket vi det først i Oslo sentrum og Oslo øst, hvor andelen småleiligheter er størst. Nå er også småleilighetsmarkedet på vei tilbake, og det gjør at vi forventer sterk utvikling i sentrumsbydelene i tiden som kommer, sier Eiendom Norge-direktøren.

- Tar unna det meste

Bydelene i Oslo legger seg samlet i pristoppen, og «forstyrres» kun av Bergen nord/øst, der prisene steg 2,2 prosent.

Det var mer enn i Alna, Østensjø og Grorud, med en prisoppgang på 1,4-1,8 prosent.

Ved utgangen av mars var 1.320 bruktboliger usolgt i hovedstaden, under halvparten sammenlignet med september i fjor.

- Tilbudssiden har økt noe hittil i april, men ikke markant. Markedet tar unna det aller meste av det som legges ut for salg og vi ser ingen tegn til at det hoper seg opp med boliger i Oslo for øyeblikket, sier Dreyer til Finansavisen.

Flytter til randsonen

Ser vi på veksten i boligprisene de siste 12 månedene, er det mange kommuner i randsonen av Oslo og på Østlandet som utmerker seg.

Sterkest er 12-månedersveksten i Kragerø (7,8 prosent), Stange (7,0), Askim (6,9), Ringerike (6,8) Holmestrand (6,5), Alta (6,1) og Vefsn (6,1 prosent).

Svakest er 12-månedersveksten i Oslos bydeler Grorud (-10,8 prosent) og Østensjø (-10,3 prosent).

- Kommuner med rimeligere boligpriser og akseptabel pendleravstand til Oslo skiller seg fortsatt ut. Det er trolig at disse kommunene tiltrekker seg kjøpere fra mer sentrale områder på Østlandet på grunn av at prisnivået på det sentrale Østlandet er blitt såpass høyt, sier kommunikasjonssjef Erik Lundesgaard i Eiendom Norge.

Andre økonominyheter:
Et grep som kan kutte store summer i skatt
Fem stjernefond - og to som går på stjernesmell