Boligprisene i september steg for 7. måned på rad

Boligprisene faller vanligvis litt i september. Det gjorde de også i år, men mindre enn vanlig.

BOLIGPRISENE: Christian V. Dreyer i Eiendom Norge legger frem boligprisstatistikken for september 2016.
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
BOLIGPRISENE: Christian V. Dreyer i Eiendom Norge legger frem boligprisstatistikken for september 2016. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi viser at boligprisene i Norge falt med 0,1 prosent i september.

Boligprisene faller vanligvis i september og justert for sesongvariasjoner steg boligprisene med sterke 0,9 prosent.

Det siste året har boligprisene i Norge da steget med 10 prosent.

- Dette er den syvende måneden på rad med en sterk sesongkorrigert vekst, sier adm. dir. Christian V. Dreyer i Eiendom Norge, og legger til at trenden er ganske tydlig.

Opp i Oslo og Hamar

Boligprisene steg med 1,3 prosent i Oslo og med 0,5 prosent i Hamar i september, mens det var nedgang i de andre byene.

I Stavanger og Sandnes falt boligprisene ujustert med 1,2 prosent. Det var en nedgang på 1 prosent i Kristiansand og det var ned 0,9 prosent i Bergen og Tromsø. I Trondheim falt boligprisene ujustert med 0,3 prosent.

Bydeler med 20 prosent oppgang

Boligprisene har steget i alle de største byene det siste året, med unntak av Stavanger, der boligprisene har falt med 5,3 prosent det siste året.

Det siste året har boligprisene i Oslo steget med hele 18,5 prosent, og adm. dir. Christian V. Dreyer i Eiendom Norge kan fortelle at flere bydeler i Oslo har hatt en oppgang på over 20 prosent det siste året.

Bydelene han sikter til er Grünerløkka, med en oppgang på 20,4 prosent, Østensjø med 20,2 prosent og Gamle Oslo med 20,0 prosent de siste 12 månedene.

Tre bydeler i Oslo har hatt en oppgang i boligprisene på 20 prosent eller mer det siste året. Kilde: Eiendom Norge.
Tre bydeler i Oslo har hatt en oppgang i boligprisene på 20 prosent eller mer det siste året. Kilde: Eiendom Norge. Vis mer

Og boligene i Oslo går i snitt unna på 13 dager, mens det i deler av hovedstaden tar mindre enn 10 dager. Det kan forklares med knapphet på boliger, noe som i hovedsak skyldes at det er langt færre boliger til salgs enn for et år siden.

Trondheim følger nærmest Oslo, med en oppgang på 8,6 prosent, mens Tromsø kan vise til en oppgang på 5,1 prosent. I Bergen er oppgangen på 3,5 prosent det siste året, mens boligprisene i Kristiansand har steget med 3,6 prosent.

Leiligheter har steget med 12,4 prosent det siste året, mens delte boliger har steget med 8,6 prosent og eneboliger med 5,2 prosent.

Færre boliger til salgs

I hele landet tok det i snitt 34 dager å omsette en bolig, og det ble totalt omsatt 9352 boliger i september, mot 9.359 i september i fjor.

Ved utgangen av september var det 38 prosent færre boliger for salg i Oslo enn for et år siden.

Ved utgangen av september var det 11580 boliger til salgs i Norge. Det var ned 14,6 prosent fra samme måned i fjor.

Obos-prisene opp 24 prosent i år

Tall fra OBOS viste tidligere i uken at gjennomsnittsboligen i Oslo-området kostet 60994 kroner per kvadratmeter i september, tilsvarende en oppgang på 0,9 prosent fra august.

Prisoppgangen hittil i år er dermed på solide 24,3 prosent.

Siden september 2015 har prisene steget hele 22,8 prosent. Det er også et hopp fra august da årsveksten var på 20 prosent.

- Prisoppgangen er ikke kun et problem for Oslo sentrum. Prisoppgangen er bred. Derfor blir diskusjonen om at oppgangen er et problem kun innenfor Ring 3 et blindspor. Den underliggende utfordringen er fortsatt å bygge nok, uttalte OBOS-sjef Daniel Kjørberg Siraj mandag.

På landsbasis kom den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for brukte OBOS-tilknyttede boliger inn på 53970 kroner i september, opp 1,3 prosent fra august og opp 19,4 prosent fra samme måned i fjor.

Statistikken er basert på 877 eierskifter i OBOS i september, 40 flere enn i september i fjor.

Disse boligprisene falt

Tall fra Garanti Eiendomsmegling, som dekker borettslagsleiligheter utenom Oslo, viste mandag at gjennomsnittsboligen kostet 36520 kroner per kvadratmeter i september. Det var 2,6 prosent mindre enn i august.

Prisoppgangen de siste 12 månedene var likevel på 8,8 prosent. Oppgangen så langt i år var da på 11,4 prosent.

- Dette er en korreksjon

- Etter kraftig oppgang i juli og august må prisnedgangen denne måneden ses på som en korreksjon. Dette er femte året på rad vi har hatt tilsvarende utvikling, med oppgang i august og nedgang i september, uttalte Garanti-sjef Stein Drogseth mandag.

Flere økonominyheter

Kan dollaren falle til 7 kroner?
Kronen vil styrke seg - feriene blir billigere
Mange er redde for en alvorlig korreksjon i boligprisene