Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Boligprisene opp 2,4 prosent

Aldri blitt solgt så mange bruktboliger i januar før.

PRISOPPGANG: Som ventet steg boligprisene i januar. Bildet er av nybygde leiligheter på Etterstad i Oslo.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
PRISOPPGANG: Som ventet steg boligprisene i januar. Bildet er av nybygde leiligheter på Etterstad i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sesongkorrigert prisutvikling viser en nedgang i boligprisene på 0,1 prosent. Prisene er nå 1,0 prosent lavere enn i januar 2013,viser fersk statistikk fra Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff), FINN og Eiendomsverdi, som ble lagt fram på en pressekonferanse i dag.

Treg høst Januartallene viser høy aktivitet i boligmarkedet. Det har aldri blitt solgt så mange bruktboliger i januar måned tidligere.

- Etter en treg høst i boligmarkedet og en negativ prisutvikling for 2013 under ett, stiger boligprisene igjen. Det er et sunnhetstegn og viser at mye av usikkerheten i boligmarkedet vi så høsten 2013 er borte, sier Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).

Han tror de høye salgstallene vitner om at boligkjøperne begynner å føle seg tryggere igjen.

-Eneboliger er det som har solgt aller mest i januar. Salget av denne boligtypen viser en vesentlig oppgang sammenliknet med tidligere år, sier Dreyer.

Ligger lenge Gjennomsnittlig liggetid på de usolgte boligene på Finn.no var 50 dager i januar 2014, mot 38 dager i januar 2013.

-Det har vært en tregere høst enn normalt, og da forventer vi også at det tar lengre tid å selge.  Dette forteller oss at det er mange boliger til salgs som har ligget ute en stund. En del av selgerne har ikke fått de prisene de forventet. Dette er også en indikator om at en del boligeiere trolig vil si ja til tilbud som egentlig er lavere enn de håpet på. Og dermed kan vi forvente oss en relativt lav prisvekst framover, sier Dreyer.

Dårligst i Oslo Boligprisene har i januar steget over hele landet. Av de største byene har Oslo den svakeste prisutviklingen med en vekst på 1,7 prosent og Tønsberg den sterkeste med en vekst på 3,1 prosent.

- De store variasjonene i prisveksten for de største byene vi så gjennom 2013, fortsetter i januar 2014. Tromsø skiller seg ut i positiv retning med en sterk prisvekst de siste 12 måneder på 6,6 prosent. Den svakeste utviklingen finner vi i Kristiansand med et fall på 6,2 prosent, sier Dreyer.

De siste fem åra har boligprisene steget med 15 prosent i Kristiansand. I samme periode har prisene steget med 53 prosent i Trondheim.

-Dette viser at det ernorme forskjeller mellom byene, sier Dreyer.

Hele Norges coronakart