BOLIGPRISENE STIGER:
Direktør Finn Tveter i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) presenterte stigende boligpriser. Foto: Berit Roald / SCANPIX
BOLIGPRISENE STIGER: Direktør Finn Tveter i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) presenterte stigende boligpriser. Foto: Berit Roald / SCANPIXVis mer

Boligprisene opp 4,8 prosent

I forhold til desember.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag presenterte Norges Eiendomsmeglerforbund, Eiendomsmeglerforetakenes forening, (EFF) og Econ
den viktige boligprisstatistikken for januar.

Tallene viser at boligprisene er 4,8 prosent høyere i januar enn i desember i fjor.

Justert for sesongsvingninger vil dette si en oppgang på 0,8 prosent fra måneden før. Dette betyr at den underliggende prisutviklingen er positiv.

Oslo har den svakeste veksten, med en prisøkning på 3 prosent. Telemark opplever den sterkeste veksten på ti prosent.

- Vi ser at steder med høy kvadratmeterpris steg minst, mens steder med lav pris stiger mest, sier Finn Tveter, direktør i NEF.

•Hva betyr boligprisene for din økonomi? Norsk Familieøkonomi svarer deg klokken 13.

- Sterke tall
Tallene gjelder boliger formidlet gjennom Finn.no i januar, og gjelder hele landet.

Dette er første gang boligprisene stiger siden august i fjor.

- Dette er sterke tall, synes vi, sier nestleder i EFF Torbjørn Ek på en pressekonferanse i dag.

- Vi ligger foran anslagene våre, selv om dette må sees i sammenheng med den ekstraordinære situasjonen vi hadde i høst. Oppgangen er først og fremst en korreksjon av den kraftige nedgangen før jul, ikke en friskmelding av boligmarkedet. Vi vil ikke avblåse prifallet, men vi blir litt usikre med så sterke januartall, sier Ek.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjekk statistikken her.

Tregt å selge
Tallene viser tydelig at det tar lenger tid enn før å selge bolig. Gjennomsnittlig formidlingstid for boliger er 62 dager.

Det er 13 dager mer enn i desember, og 18 dager mer enn januar 2008, men dette skyldes at hyllevarene nå blir solgt, ifølge NFF.

- Omsetningstiden stiger alltid når man går fra en periode med nedgang til oppgang. Det skyldes at boliger som har ligget ute til salg lenge, nå blir solgt igjen, og trekker statistikken kraftig ned. Hyllevarene blir solgt, og da blir omsetningstiden høy, forklarer han.

Det er områdene utenfor byene som har den største prisveksten i januar. Prisene på eneboliger steg med 6,6 prosent i januar i forhold til desember, men er er likevel 4,2 prosent lavere enn i januar 2008.

Prisene på delte boliger steg med 5,3 prosent, og var 8,6 prosent lavere enn i fjor.

Prisene på leiligheter steg med 4,2 prosent fra desember til januar. Dette er likevel 7,4 prosent lavere enn det var på samme tid i fjor, og10 prosent under toppmåneden august 2007.

Antallet boliger som er ligger ute til salg er mer eller mindre uendret fra desember.

- For første gang på veldig lenge er varelageret stabilt, det vokser ikke. Vanligvis stiger dette i januar, sier Finn Tveter.

6,9 prosent lavere enn 2008
Statistikken viser at boligprisene i januar 2009 samlet sett er 6,9 prosent lavere enn i januar i fjor.

De fleste ekspertene mener og har ment at boligprisene skal videre nedover - til tross for at de vanligvis stiger i januar.

De kraftige rentekuttene de siste månedene vil aller mest sannsynlig føre til økende boligpriser, og få fart på boligmarkedet igjen.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities tror Norges Bank vil sette opp renta igjen dersom boligprisene plutselig begynner å stige.