BOLIG: Adm. dir. Christian V. Dreyer i Eiendom Norge forteller om en sterk oppgang i boligprisene i juli.
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
BOLIG: Adm. dir. Christian V. Dreyer i Eiendom Norge forteller om en sterk oppgang i boligprisene i juli. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpixVis mer

Boligprisene opp 8,8 prosent - har aldri vært høyere i Norge

Boligprisene har ikke steget så mye i juli siden 2009.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Ferske tall fra Eiendom Norge, Eiendomsverdi og Finn.no viser at boligprisene i Norge steg med 0,2 prosent i juli.

Det er den største økningen i juli siden 2009 og justert for sesongvariasjoner steg boligprisene med 1,0 prosent.

All-time high

Boligprisene er nå 8,8 prosent høyere enn i samme måned i fjor, og boligprisene i Norge har aldri vært høyere.

Det er langt over Norges Banks anslag for 3. kvartal, på 7,3 prosent, og i tillegg godt over anslaget for prisveksten i 4. kvartal på 7,5 prosent.

-Boligprisutviklingen i juli har vært sterk, og drevet av en kraftig oppgang til juli å være i spesielt Oslo og Trondheim. I de fleste av landets øvrige regioner er det en nedgang i boligprisene, noe som er normalt for måneden, sier adm. dir. Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

Eneboliger koster i snitt 6,3 prosent mer enn i fjor på samme tid, mens delte boliger i snitt koster 5,2 prosent mer enn i fjor.

Leiligheter koster i snitt 10,5 prosent mer i juli i år enn i juli i fjor.

Opp 15 prosent i Oslo

Størst oppgang hadde Oslo og Trondheim med henholdsvis 1,8 og 1,0 prosent. De siste 12 månedene har boligprisene her steget med henholdsvis 15,2 og 12,3 prosent.

Dreyer forteller at oppgangen i Oslo er den sterkeste siden Eiendom Norge startet med målingene i 2003 og at oppgangen noen steder ligger opp mot 17 prosent.

- Boligprisveksten i Oslo i juli måned er rekordhøy med over to prosent i de sentrale bydelene. Den lave tilbudssiden på Østlandet og i Oslo spesielt tilsier at boligprisveksten her vil fortsette utover høsten. Det er gledelig at igangsettingstallene for nye boliger viser en oppgang, men det er viktig at kommunene i pressområdene er bevisst sin rolle som regulator i boligmarkedet og legger til rette for effektive planprosesser, sier Dreyer.

I Bergen steg boligprisene med 0,5 prosent, mens de i Tromsø var uendret i juli. Det siste året er boligprisene her opp henholdsvis 4,0 og 5,0 prosent.

Svakt i Stavanger

Svakest utvikling var det i Stavanger og Krisistiansand, der boligprisene falt henholdsvis 0,6 og 0,5 prosent. De siste 12 månedene har boligprisene i Stavanger falt med 6,3 prosent, mens de i Kristiansand er opp 3,3 prosent.

Det tok i gjennomsnitt 51 dager å selge en bolig i juli, opp fra 47 dager i juli 2015, men også her er det regionale forskjeller. I Oslo tok det 20, ned fra 21 dager i fjor.

I Stavanger tok det derimot 130 dager, opp fra 58 dager i fjor.

Færre boliger for salg

Det ble solgt 3.642 bruktboliger i juli, noe som var 11,0 prosent færre enn i juli 2015 og det laveste på 10 år i juli.

Så langt i år er det solgt 5,8 prosent færre boliger enn på samme tid i 2015. Salgsvolumet i år er likevel høyere enn i de foregående åtte årene.

Dreyer forklarer dette delvis med at det har vært færre boliger til salgs og at det i tillegg er få boliger i markedet, spesielt i Oslo og på sentrale Østlandet. Ved utgangen av juli var det for eksempel bare 600 boliger til salgs i Oslo.

- Vi går inn i august med en alt, alt, alt for liten lagerreserve, sier han.

Ved utgangen av juli var det totalt 10.382 boliger til salgs i Norge, noe som er 8,9 prosent færre enn for ett år siden.

Obos opp 21 prosent

Tall fra OBOS viser at gjennomsnittsboligen i Oslo-området kostet 59.318 kroner per kvadratmeter i juli, tilsvarende en oppgang på hele 5,9 prosent fra juni.

Prisoppgangen hittil i år er på voldsomme 20,9 prosent, noe som betyr at prisene stiger raskere enn tidligere.

Siden juli 2015 har prisene steget hele 17,6 prosent, noe som betyr at årsveksten kommer opp fra 15,6 prosent i juni.

- Hovedårsaken til den voldsomme prisveksten er at det er for få enheter i markedet. Dette presser prisene opp i alle prissegmentene, sier OBOS-sjef Daniel Kjørberg Siraj i en kommentar.

OBOS gjentar seg selv

Han gjentar nok en gang at antallet leiligheter i markedet må økes.

- Om bransjen får tillatelse til å bygge flere boliger, vil det ikke være en «quick-fix» som løser alt over natten. Men det vil være det viktigste virkemiddelet for å unngå ytterligere eskalerende boligpriser. Jeg håper og tror beslutningstakerne på kommunalt og statlig nivå har fått med seg dette budskapet, og at vi fremover vil få se tiltak som kan bidra til å øke boligbyggingen og sikre folk tak over hodet, sier OBOS-sjefen.

Bakgrunnstallene viser at en annen årsak til prisveksten er færre omsatte boliger i markedet - og at de mindre boligene nå utgjør en større andel av totalomsetningen.

- Det er tydelig at markedet har behov for flere mindre leiligheter i Oslo. Politikerne i Oslo bør derfor åpne for bygging av flere mindre enheter i sentrumsnære områder, sier Kjørberg Siraj.

På landsbasis kom den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for brukte Obos-tilknyttede boliger inn på 52275 kroner i juli, opp 4,4 prosent fra juni og 14,6 prosent fra samme måned i fjor.

Statistikken er basert på 482 eierskifter i OBOS i juli, mot 1015 i juni og 485 i juli 2015.

Borettslag landet rundt

Prisene på borettslagsleiligheter i Norge utenom OBOS var 3,2 prosent høyere i juli 2016 enn måneden før.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for borettslagsleiligheter var på 36016 kroner i juli 2016, mens det tilsvarende tallet i juni 2016 var på 34898 kroner.

I løpet av de siste 12 månedene har prisene steget med 10,8 prosent. For 12 måneder siden var gjennomsnittlig kvadratmeterpris på borettslagsleiligheter 32511 kroner.

-Etter en korreksjon forrige måned stiger prisene i juli. Prisoppgangen denne måneden er sterkere enn i tilsvarende måned de seneste årene. Utviklingen så langt i år har vært svært god, med en økning på nesten ni prosent, uttalte adm. dir Stein Drogseth i Garanti Eiendomsmegling mandag.

Flere økonominyheter

Rentekutt er bankers - hva om vi får et nytt boligprissjokk i dag?
Murdochs Manhattan-perle gikk for 236 millioner