- Boligprisene opp i år, men så begynner de å falle

DNB Markets har sett inn i kyrstallkulen og kommer med rykende ferske spådommer for boligprisene og renten fremover.

SPÅR BOLIGPRISENE OG RENTEN: Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets tror på oppgang i boligprisene ut året. Foto: GRØNNING/TORBJØRN Dagbladet
SPÅR BOLIGPRISENE OG RENTEN: Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets tror på oppgang i boligprisene ut året. Foto: GRØNNING/TORBJØRN DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Boligprisveksten har vært sterk de siste tre årene. Men etter et hopp på 1,7 prosent fra desember 2012 til januar i år har prisene nærmest stagnert.

Økonomene i DNB Markets minner om at boligprisene har falt i fire av de seks siste månedene. I juli var prisnedgangen på 1,2 prosent.

- Vi tror imidlertid at noe av denne nedgangen har sammenheng med unormalt varmt sommervær, som holdt potensielle kjøpere borte fra visninger, skriver DNB Markets i Økonomiske Utsikter August 2013.

Rentene har økt Meglerhuset tror at nedkjølingen delvis skyldes forhold i kredittmarkedet. Selv om Norges Bank har holdt renten uendret, har bankenes utlånsrente økt.

Også her peker bankene på høyere kapitalkrav som årsak til de økte marginene. Finanstilsynets retningslinjer for forsvarlig utlånspraksis virker også dempende på boligprisene, understreker økonomene.

Også utviklingen i husholdningenes kjøpekraft bidrar.

- Inntektsveksten har avtatt fra nesten fire prosent i fjor, til om lag 2,5 prosent i år, som følge av lavere jobb- og lønnsvekst. Høyere ledighet bidrar også til å dempe boligetterspørselen, slår DNB Markets fast.

Flere nye boliger Etter en tid med markert oppgang i nybyggingen kommer dessuten stadig flere fullførte boliger ut i markedet og bidrar til å dempe prisveksten.

- Vi legger til grunn at boligprisene stiger noe videre i høst, slik at årsveksten fra 2012 til 2013 blir 5,2 prosent, skriver DNB Markets.

Så faller boligprisene Fra vårparten neste år venter økonomene igjen å se negative månedsrater, som følge av høyere ledighet, lavere inntektsvekst og flere ferdigstilte boliger.

- Vi venter en nedgang på til sammen 2,5 prosent i 2015/2016. At prisnedgangen ikke blir større, skyldes blant annet at vi venter at boligbyggingen stagnerer i samme periode, avslutter DNB-økonomene.

Ingen renteøkning før i 2015 Siden Norges Bank la frem sin rapport i juni, har den norske kronen vært svak sammenliknet med gjennomsnittet for første halvår frem til junimøtet.

Den svakere kronen bidrar til at Norges Bank ikke vil senke styringsrenten med det første, slår DNB Markets fast.

Det er særlig norsk inflasjon som har overrasket. Med en kjerneinflasjon på 1,8 prosent i juli og utsikter til ytterligere økning i august, vil Norges Bank neppe gå inn for rentekutt. Og meglerhuset tror ikke utviklingen i andre størrelser kan ikke veie opp for økte inflasjonsutsikter.

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets tror derfor Norges Bank vil holde renten i ro i september, og anslår at Norges Bank holder styringsrentene i ro frem til første kvartal 2015.

Deretter økes renten med om lag 0,5 prosentpoeng i 2015 og 2016.