Boligprisene opp

Fersk statistikk fra Eiendom Norge er klar.

OPP: Boligprisene er nå 3,2 prosent høyere enn for et år siden. Foto: Finansavisen
OPP: Boligprisene er nå 3,2 prosent høyere enn for et år siden. Foto: FinansavisenVis mer

(Hegnar.no:) Boligprisene steg med 0,7 prosent nominelt forrige måned. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,3 prosent.

Boligprisene er nå 3,2 prosent høyere enn for et år siden.

- Den moderate utviklingen i boligprisene vi har sett det siste året fortsetter også i mars, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer, ifølge en melding.

- Boligmarkedet er i god balanse, og det har vært mange salg i boligmarkedet i store deler av landet i første kvartal. Det høye aktiviteten i mars kan til en viss grad tilskrives den sene påsken i år, fortsetter han.

Mange nye boliger

I mars ble det solgt 7.824 boliger i Norge, noe som er 18,0 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2018.

- Det er solgt mange brukte boliger i løpet av måneden, og akkumulert for første kvartal 2019 ligger nivået nå rett under 2015, som var et år med svært mange omsetninger i det norske boligmarkedet, sier Dreyer.

I mars ble det lagt ut 10.120 boliger til salgs i Norge, noe som er 30,9 prosent flere enn i samme måned i 2018.

- Veksten i antall bruktboliger til salgs er stor sammenlignet med mars i fjor, men dette har sammenheng med at påsken i sin helhet er i april. Normalt utgjør påsken et vannskille i boligmarkedet, da mange ønsker å selge boligen sin i takt med at våren springer ut. Det er sannsynlig at dette sesongmønsteret endres noe i år grunnet den sene påsken, og at mange boligselgere har valgt å legge boligen ut for salg allerede i mars måned. Det har aldri tidligere blitt lagt ut så mange boliger for salg i årets første tre måneder som i år. Det er spesielt i Oslo at det er kommet ut betydelig flere boliger til salgs, sier Dreyer.

Det tok i gjennomsnitt 52 dager å selge en bolig i mars 2019, noe som er tre dager mer enn i mars 2018. Raskest salgstid hadde Oslo med 24 dager og tregest salgstid hadde Kristiansand med 82 dager.

- Salgstiden har så langt i 2019 vært høyere enn på mange år. Også i mars er omsetningstiden noe høyere enn tidligere år, men den er likevel markant ned fra februar, sier Dreyer.

Regional prisutvikling

Ved utgangen av mars var 12 måneders veksten positiv i alle deler av Norge. Sterkest 12 måneders vekst hadde Asker/Bærum med 6,1 prosent, mens Trondheim hadde den svakeste 12 måneders veksten med en oppgang på 0,7 prosent.

Sterkest sesongkorrigert utvikling i mars hadde Bergen på 1,5 prosent. Svakest sesongkorrigert utvikling hadde Hamar m/Stange med en nedgang på 1,3 prosent.

- Forskjellene i boligprisutviklingen som vi har sett siden 2015 er blitt betydelig redusert det siste året, og ved utgangen av første kvartal 2019 er også boligprisutviklingen i Norge på linje med prognosen Eiendom Norge satte ved inngangen av året med en oppgang nasjonalt på 3 prosent samlet for året, sier Dreyer.

Ekspertenes spådom

DNB Markets anslo i forkant av tallene en sesongjustert oppgang på 0,2 prosent fra februar.

«Prisene falt gjennom store deler av 2017, men snudde markert opp de første månedene av fjoråret. Etter det har den månedlige prisveksten i gjennomsnitt vært 0,1 prosent per måned», skrev seniorøkonom Kyrre Aamdal i morgenrapporten.

Han pekte samtidig på at markedene det siste året har vært preget av høy omsetning, men også et høyt tilbud av boliger og en relativt stor andel som ikke har blitt solgt.

Les også: Prisene på disse boligene falt

I januar steg prisene 0,5 prosent og stod stille i februar.

«Det er for tiden mange boliger til salgs, men også god etterspørsel. Vi ser for oss at boligprisene kan øke moderat de neste kvartalene. Det er bra fart i norsk økonomi med fallende ledighet og stigende lønnsvekst, men gradvis høyere renter vil balansere dette», het det fra Lars Mouland i Nordea Markets' morgenrapport.

OBOS-prisene opp

Mandag denne uken gikk det frem at OBOS-prisene steg 2,0 prosent i mars. Dermed er boligprisene opp tredje måned på rad.

Det betyr at kvadratmeterprisen for en brukt OBOS-bolig i Oslo-området nå er 63.993 kroner. Dette er 2,0 prosent høyere enn i februar, og 9,1 prosent høyere enn i mars 2018.

For landet sett under ett var kvadratmeterprisen 55.748 i mars, kroner opplyste OBOS.

Prisene for brukte OBOS-boliger har samlet sett steget med 5,5 prosent hittil i år.

Andre økonominyheter:
Nok en bank setter opp boliglånsrenten
Det viktigste nøkkeltallet i dag