NED: Justert for sesongvariasjoner var boligprisene ned 0,1 prosent i august .Foto: Iván Kverme/Finansavisen
NED: Justert for sesongvariasjoner var boligprisene ned 0,1 prosent i august .Foto: Iván Kverme/FinansavisenVis mer

Boligprisene overrasker

(Hegnar.no:) Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi viser at boligprisene steg 0,8 prosent i august.

Justert for sesongvariasjoner var boligprisene ned 0,1 prosent.

Boligprisene er nå 2,2 prosent høyere enn for ett år siden.

- I august var det en moderat boligprisutvikling både nasjonalt og i de store byene. Prisutviklingen for landet under ett er svakere enn hva som har vært normalt i august de siste ti årene. Men det høye transaksjonsvolumet i kombinasjon med et stort utbud av bruktboliger over store deler av landet, vitner om et sunt marked i god balanse, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge i en pressemelding.

Rekordstor aktivitet

I august ble det solgt 9.453 boliger i Norge, noe som er 8,4 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2017.

- Det er solgt betydelig flere boliger i august 2018 sammenlignet med i august 2017, og akkumulert for landet under ett har det aldri vært solgt så mange boliger ved utgangen av august som i år, sier Dreyer.

I august ble det lagt ut 12.754 boliger for salg i Norge, noe som er 7,7 prosent flere enn i samme måned i fjor.

- Det er lagt ut markant flere boliger for salg i august i år sammenlignet med samme måned i fjor, og akkumulert så langt i år er nivået også her høyt, sier Dreyer.

Det tok i gjennomsnitt 40 dager å selge en bolig i august 2018, noe som er 7 dager færre enn i august 2017. Av byene hadde Oslo og Drammen m/omegn raskest salgstid med 27 dager og Stavanger m/omegn tregest salgstid med 96 dager.

- Det er en høy gjennomsnittlig salgstid i det meste av landet sammenlignet med tidligere år, og de fleste boligkjøperne opplever nok at de har mange boliger å velge blant, sier Dreyer.

Fortsatt moderat prisutvikling

I august var det en nedgang i boligprisene i Oslo og Bergen, mens prisene steg i Trondheim, Tromsø, Kristiansand og Stavanger.

Kristiansand hadde sterkest utvikling i prisene i august med en oppgang på 2,4 prosent. Størst fall hadde Bergen med en nedgang 0,9 prosent.

- I de kommende månedene vil mange nye boliger og bruktboliger komme på markedet, noe som vil bidra til at det fortsatt vil være mange boliger til salgs i de store byene. Dette, i kombinasjon med at styringsrenten trolig blir satt opp i september, gjør at vi forventer en flat eller svakt fallende utvikling i prisene utover høsten, sier Dreyer.

Fredrikstad/Sarpsborg har sterkest 12 måneders vekst med en oppgang på 5,2 prosent, mens svakest 12 måneders vekst har Bergen med en nedgang på 0,5 prosent.

- Mens 12 måneders veksten de siste årene har hatt store regionale forskjeller, så er det nå vesentlig mindre forskjeller i boligprisutviklingen rundt om i landet. Denne utviklingen forventer vi vil fortsette også i tiden fremover, avslutter Dreyer.

DNB Markets' spådom

DNB Markets øynet på forhånd 0,2 prosent sesongjustert vekst.

- Etter en ganske markant prisøkning tidligere i år, kan det se ut til at prisveksten har dabbet litt av, skrev seniorøkonom Kyrre Aamdal i morges.

Nordea Markets ventet noe lavere takt enn i juli (0,4 prosent).

Normalen: Sterkt i august

Dagens statistikk viser tradisjonen tro en sterkere august-utvikling i boligprisene enn i en gjennomsnittsmåned.

I august i fjor steg boligprisene 1,2 prosent, mens de sesongjustert var ned 0,4 prosent.

I det rekordsterke boligåret 2016 steg boligprisene 2,8 prosent i august, og var opp 1,1 prosent sesongjustert.

I juni 2015 steg boligprisene 2,5 prosent, mens de sesongjustert da var opp 1,1 prosent.

Året før der igjen steg prisene 1,6 prosent fra juli, mens de sesongjustert var uendret.

I 2013 steg boligprisene 2,4 prosent fra juli til august, mens de sesongjustert var opp 1,1 prosent.

Vi registrerer at den sesongjusterte prisveksten systematisk ligger under den faktiske prisveksten.

Differansen mellom den faktiske og sesongjusterte prisveksten indikerer at boligprisene i august utvikler seg sterkere enn i gjennomsnittsmåneden.

Byks i OBOS-prisene

Mandag denne uken viste statistikk fra OBOS at gjennomsnittsboligen i Oslo-området kostet 62.644 kroner per kvadratmeter i august, 1,5 prosent mer enn i juli.

Hittil i år har Oslo-prisene steget 11,4 prosent.

Sammenlignet med august i fjor, er prisene opp 2,2 prosent. I juli var 12-månedersveksten 0,1 prosent.

- Tallene viser et boligmarked som har stabilisert seg, og hvor kjøperne har tilpasset seg nye låneregler, og at de er godt forberedt på en mulig renteøkning, sa konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i en kommentar.

For landet sett under ett var den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for brukte OBOS-tilknyttede boliger 54.806 kroner i august, 1,6 prosent høyere enn i juli og 1,1 prosent høyere enn i august i fjor.

For OBOS sett under ett, har prisene for OBOS-tilknyttede boliger steget 10,7 prosent hittil i år.

OBOS-statistikken kan gi en grei pekepinn på hvordan tallene fra Eiendom Norge kommer til å se ut.

- Selv om vi innimellom har noen diskusjoner om hvor god vår statistikk er, da den er basert på et begrenset utvalg, så er det over tid en veldig klar korrelasjon mellom vår statistikk og statistikken til Eiendom Norge, sa OBOS-sjef Siraj til Finansavisen tidligere denne uken.

Andre økonominyheter:
Nå spår Nordea-økonomene kraftig vekst
Nordea-analytiker spår boligprisene