Boligprisene på full fart oppover

I dag må du betale 150 000 kroner mer for en treroms-leilighet enn du måtte for tre år siden. En leilighet i Bergen som kostet 263 000 kroner i 1993 må du gi hele 413 000 kroner for i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prisene på boliger har steget med 12 prosent det siste året, og priskurven bare fortsetter å peke oppover. Boligekspertene sier at toppen ennå ikke er nådd, og regner med en ytterligere økning på fire prosent fram til nyttår. I fjor omsatte vi boliger for 39,5 milliarder kroner. Flest ble omsatt i Oslo, og færrest i Sogn og Fjordane. En treroms-leilighet gir det mest representative bildet av prisutviklingen. Gjennomsnittsprisen på denne boligen ligger om lag 150 000 kroner høyere i dag enn for tre år siden. I Oslo har prisen økt med 200 000 kroner siden 1993.

Selgers marked

- Rapporter fra våre salgskontor over hele landet forteller om umettelig etterspørsel og ubalanse i markedet. Det er uten tvil selgers marked som gjør at prisene stadig blir presset oppover, sier Christian Berg, markedssjef i DnB Eiendomsmegling AS. Og selgers marked har det mer eller mindre vært siden våren 1993 da boliglånsrenta for alvor begynte å falle. I fjor skiftet om lag 97 500 boliger eiere.

Større forskjeller

Bare det siste halve året har prisene på borettslagsleiligheter steget med åtte prosent. Store boligutbyggingsprosjekter i sentrale byer er med på å holde prisene oppe. - I Oslo vil den planlagte utbyggingen i Bjørvika, på Rikshospitalområdet og Byfornyelsesprosjektet bidra til et høyt prisnivå, sier Hans Christian Jahren, partner i Rådgivende Økonomer A/S. Han tror at dårlige strøk i byene vil bli enda dårligere og billigere. Samtidig blir de dyre og attraktive boligområdene forbeholdt dem med god økonomi.

Toppnivå

I 1987 nådde prisene på brukte boliger toppen, og det var svært mange som ble gjeldsslaver eller solgte med tap i de påfølgende årene. Bunnivået ble nådd i 1992, men siden da har prisene krabbet oppover mot 1987-nivå. Statistikk fra Kredittilsynet over all boligomsetning viser at snittprisen for en bolig i 1987 var 880 933 kroner. I 1995 var gjennomsnittsprisen kommet opp i 752 419 kroner. Prisstigningen har vært jevn over hele landet, og ikke bare forbeholdt de store byene.