Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Boligprisene skremmer: Nordea tror på to rentekutt

Boligprisene er enda verre enn du tror, sier Nordeas analytikere og ser mange svakheter, markante prisfall og rentekutt.

ØKONOMI: Senioranalyikter Katrine G. Boye i Nordea mener at et fall i boligmarked kan gi to rentekutt. Foto: Nordea
ØKONOMI: Senioranalyikter Katrine G. Boye i Nordea mener at et fall i boligmarked kan gi to rentekutt. Foto: Nordea Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Boligprisene utviklet seg verre enn de pleier i oktober, og ser nå ut til å ta seg en pust i bakken.

- Det er ikke utenkelig med en nedgang i boligprisene på 10 prosent fra dagens nivåer, sa EFF-direktør Christian Vammervold Dreyer da bransjen la frem oktober-statistikken sist fredag.

Jekker ned boligprisene I kjølvannet av tallene har analytikerne i Nordea Markets reagert med å jekke ned sine utsikter for boligmarkedet.

Prognosene går nå på 4 prosent prisvekst for 2013, og et prisfall på 7 og 8 prosent i henholdsvis 2014 og 2015.

- Prisstatistikken er basert på faktisk solgte boliger, og når antall usolgte boliger i markedet øker, er det underliggende fallet i boligprisene sannsynligvis større enn offisielle tall antyder, minner senioranalytiker Katrine G. Boye om.

Hun og Nordeas øvrige makroteam ser flere svakheter i markedet:
- omsetningen i oktober var 7 prosent lavere enn i samme måned i fjor
- antall boliger til salgs er 25 prosent høyere enn for ett år siden
- antall usolgte boliger øker, og er 42 prosent høyere enn for ett år siden
- salget av nye boliger har falt betydelig, og er nå 35 prosent lavere enn for ett år siden; andelen usolgte boliger er meldt å være på samme nivå som i 2008
Faller mest neste 18 måneder

Utbredt sikkerhet om hvor boligprisene skal, samt en noe mer motvillig utlånspraksis, trekkes frem av Nordea som de viktigste grunnene til en svakere boligetterspørsel fremover.

- Samtidig vil tilbudet øke ytterligere grunnet det høye antallet ferdigstilte nybygg, sett i lys av dagens høye byggeaktivitet. Dette vil resultere i at mange hus som legges ut for salg i annenhåndsmarkedet. Vi ser for oss at prisene faller 0,5-1,0 prosent hver måned (sesongjustert) fremover, med det største prisfallet de neste 18 månedene, og et mer moderat prisfall i 2015, skriver Boye.

Ifølge Nordeas senioranalytiker vil et svakere boligmarked virke negativt inn på husholdningenes etterspørsel og BNP-veksten.

- Siden BNP-veksten i Fastlands-Norge er veldig avhengig av husholdningenes etterspørsel, vil ventet svakhet i denne sektoren trekke BNP-veksten ned på 1,5-2,0 prosent de neste to årene, fortsetter Boye.

To rentekutt
Nordea-analytikerne ser videre for seg høyere arbeidsledighet - for eksempel i bygg- og anleggsbransjen, og spådommen om en mye lavere vekst i tiden som kommer vil ifølge Boye & co. trigge to rentekutt på 25 basispunkter (0,25 prosentpoeng) neste år, fra dagens 1,5 prosent til 1 prosent.

- De forverrende utsiktene kan rettferdiggjøre ytterligere kutt, men 50 basispunkter vil gi en betydelig svekket krone. Dette vil løfte Norges Banks spådom for inflasjon og eksportvekst, sier Boye.

Hun legger til at i møte med lavere vekst og økende ledighet vil regjeringen trolig også øke sitt forbruk/kutte skatter. Hun mener derfor også at en svakere krone, lavere renter og en ekspansiv finanspolitikk betyr at BNP-veksten kan bli noe høyere i 2015 enn neste år.

Flere nyheter - Kronen er kraftig overvurdert
Børsrakett hentet en halv milliard
4 av 5 toppledere har sluttet