BOLIG: Boligprisene i Norge er nå tilbake på normalvekst. Foto: Espen Røst / Dagbladet
BOLIG: Boligprisene i Norge er nå tilbake på normalvekst. Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer

Boligprisene steg for tredje måned på rad

Boligprisene steg med 0,9 prosent fra januar til februar. Og prisene steg over hele landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no) Boligprisstatistikk fra Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) viser at boligprisene steg 0,9 prosent på månedsbasis i februar.

Justert for sesongvariasjoner var boligprisene opp 0,3 prosent på månedsbasis.

Prisene er nå 1,1 prosent lavere enn i samme måned året før. Skulle boligprisene nå holde seg uendret ut året vil det gi et fall i år på 0,7 prosent. Opp i hele landet

Boligprisene steg over hele landet Tromsø hadde sterkest vekst med 1,6 prosent, og her ligger prisene nå 6,7 prosent over samme måned i fjor.

I Oslo og Bergen steg prisene med 1,1 prosent og her ligger prisene nå henholdsvis 3,3 prosent under og 0,7 prosent over samme måned i fjor.

I Trondheim steg boligprisene med 0,9 prosent, mens prisene i Kristiansand og Stavanger steg med 0,5 prosent. I disse tre byene lå prisene henholdsvis 0,4-, 6,4- og 4,1 prosent under fjoråret.

Sterkere enn ventet Adm. dir. Christian Vammervold Dreyer i Eff sa på pressekonferansen at dette var den tredje måneden på rad med oppgang og at avstanden til prisene på samme tid i fjor er mindre enn foreningen hadde sett for seg.

- De positive tendensene vi så i januar forsterket seg i februar måned. Boligprisene stiger normalt i februar, men veksten ble sterkere enn vi ventet. Dette vitner om et stabilt boligmarked, la han til.

- Veksten i boligprisene i Norge ligger da på et normalnivå, sa han også.

Litt lavere aktivitet Salget av bruktboliger var 4,6 prosent lavere i februar enn i samme måned i fjor. I februar 2014 ble det solgt 5.818 boliger, mot 6.096 i februar 2013.

- Det har vært en marginal nedgang i antall salg sammenlignet med samme måned i fjor, likevel er salgsvolumet hittil i år på et høyt nivå. Størst interesse er det for eneboliger og delte boliger, vi har aldri tidligere registrert så mange salg for disse boligtypene i årets to første måneder, sa Dreyer.

Det tok gjennomsnittlig 48 dager å selge en bolig i februar 2014, mot 33 dager i februar 2013. Så lang tid har det ikke tatt siden 2010, da det tok 49 dager å selge en bolig i februar.

Ved utgangen av februar var det 12.772 boliger til salgs på finn.no. Det er det høyeste antallet siden 2009, og det er bare i 2009 og 2008 at antallet har vært høyere.


Kilde: Eff
Spådde ned 0,5 Øystein Dørum og DNB Markets anslo på forhånd en sesongjustert nedgang i boligprisene på 0,5 prosent i februar mot januar, tilsvarende en ujustert økning på 0,3 prosent.

Les også: Øystein Dørum om boligprisene

Nordea trodde ifølge Reuters på svakt positive ujusterte priser i februar, og mente de sesongjusterte tallene trolig ville vise en negativ prisutvikling. Samtidig antok også Handelsbanken at boligprisene ville falle i februar, men ville ikke dele synspunktene med de som mener at boligmarkedet utgjør hovedrisikoen i norsk økonomi.

I januar falt de sesongjusterte prisene med 0,1 prosent mot desember, som ga en ujustert oppgang på 2,4 prosent og en årstakt på minus en prosent.

Fall i Obos Prisene på OBOS-boliger i Oslo-området falt 1,1 prosent fra januar til februar, til en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på 40.416 kroner. På årsbasis er nedgangen nå oppe i 2,2 prosent. Siden nyttår har prisene steget 1,2 prosent.

Les også: Boligprisene faller i OBOS