BOLIG: Boligprisene fortsatte å stige i april. Foto: Espen Røst / Dagbladet
BOLIG: Boligprisene fortsatte å stige i april. Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer

Boligprisene steg i april

Fersk statistikk viser at boligprisene i Norge aldri har vært høyere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Boligprisene steg 1,3 prosent på månedsbasis i april, viser ferske boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi. Da må vi tilbake til 2010 for å finne en like sterk oppgang i april.

Justert for sesongvariasjoner var boligprisene opp 0,6 prosent på månedsbasis og boligprisene er da 0,5 prosent høyere enn på samme tidspunkt i fjor.

Boligprisene i Norge har dermed satt ny rekord for andre måned på rad og uendrede priser ut året gir en årsvekst på 1,5 prosent.

DNB Markets spådde på forhånd en sesongjustert oppgang på 0,5 prosent fra mars til april.

Differansen mellom faktisk og sesongkorrigert prisendring indikerer at april er en måned som normalt har en klart sterkere prisutvikling enn gjennomsnittsmåneden.

Opp og ned det siste året I april var det også oppgang i alle de store byene, og nok en gang var Tromsø på topp, med en oppgang på 2 prosent. Da er oppgangen i Tromsø på 8,7 prosent det siste året.

I Bergen var oppgangen på 1,5 prosent, og da er prisene her opp med 2,7 prosent det siste året.

I Oslo og Trondheim steg prisene med 1,2 prosent, men her var det litt mer blandet det siste året. I Trondheim var det en oppgang på 0,5 prosent fra i fjor, mens prisene i Oslo fremdeles er ned 2,3 prosent det siste året.

Stavanger kunne notere den laveste oppgangen, på 0,7 prosent, mens boligprisene steg med 1,1 prosent i Kristiansand. Her er boligprisene fremdeles ned henholdsvis 3,1 og 4,5 prosent det siste året.

Eneboliger mest opp Den største prisoppgangen i april kom på eneboliger. Her var oppgangen på 2,1 prosent, mens delte boliger steg med 0,5 prosent.

For leiligheter var det en nedgang på 0,4 prosent, fordelt på en nedgang på 0,6 prosent på selveierleiligheter og 0,1 prosent på andelsleiligheter.

Flere boliger til salgs Det ble solgt 7.022 boliger i april i år, og med unntak av april i fjor, da det ble solgt hele 8.260 boliger, er det ikke blitt solgt flere boliger i april siden 2008.

På samme tid var det 14.741 boliger til salgs ved utgangen av april. Så mange boliger har det ikke vært til salgs ved utgangen av april siden 2009. Det var også 1.543 flere enn ved utgangen av mars.

Omsetningshastigheten bedret seg imidlertid fra 40 dager i mars til 38 dager i april.
 
  Kraftig OBOS-oppgang Tall fra OBOS viste før helgen en kraftig prisvekst i april, mens Garanti Eiendomsmegling kunne melde om en korreksjon.

OBOS-prisene steg hele 4,2 prosent fra mars, mens Garanti-prisene falt 0,5 prosent.

- Dette er et uttrykk for at optimismen i boligmarkedet er tilbake, men samtidig vil vi kanskje se en korreksjon senere, sa OBOS-sjef Martin Mæland blant annet.

- En korreksjon av prisene denne måneden var ikke helt uventet etter en relativt sterk prisoppgang i mars, sa Garanti-direktør Stein Drogseth i en kommentar til deres tall.
  Slik har det gått I mars steg boligprisene 1,4 prosent, 0,7 prosent sesongjustert. I april i fjor steg boligprisene 1,3 prosent fra mars, og 0,4 prosent sesongjustert.

Året før, i 2012, klatret boligprisene 1,5 prosent i april. Sesongjustert kom veksten inn på 0,9 prosent. I 2011 var prisveksten i april svak: ned 0,3 prosent fra mars. Sesongjustert var nedgangen da på 1,0 prosent.

I 2010 steg boligprisene 1,5 prosent fra mars til april, og 0,4 prosent sesongjustert.

Flere nyheter
Økokrim sikter TGS og flere andre selskaper
Oslo Børs til rekord - så snudde det
Bank2-sjefen slår alarm