Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Boligprisene steg i august

På tross av relativt dårlige tider.

NYBYGG: Nye boliger på Etterstad øst i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
NYBYGG: Nye boliger på Etterstad øst i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag legger Eiendom Norge, bransjeorganisasjonen for eiendomsmeklere, fram sin landsomfattende boligprisstatistikk.

Som vanlig er, sank prisene fra juni til juli; sommeren er lavkonjunktur for boligomsetning i Norge. Like årviss er den kraftige oppgangen i august. Prisoppgangen skjer til tross for at den norske økonomien er mer presset enn på lenge, med bl.a. stor arbeidsledighet i oljebransjen.

- Den faktiske økningen er på 2,5 prosent. Korrigert for sesong er økningen 1,1 prosent, sier Eiendom Norges adm.dir. Christian V. Dreyer på en pressekonferanse.

Boligprisene er nå 7,7 høyere enn for et år siden.

- Sterk utvikling Dreyer opplyser at Larvik og Follo peker seg ut med 3,3 prosents prisvekst. Dårligst vekst har Trondheim og - ikke uventet - Stavanger, som er preget av nedgangen i oljebransjen. Men også der steg prisene i august, med 1,3 prosent.

- Dette er en sterk utvikling. Normalt sett er prisutviklingen sterk, og dette året er som normalt, sier Dreyer.

Han understreker at prisutviklingen er «i overkant av hva mange ønsker seg», og varsler prisnedgang i Stavanger utover høsten.

- Det er få tegn til at boligmarkedet er preget av arbeidsledigheten og nedgangstidene i norsk økonomi for øvrig. Men vi forventer at ringvirkningene etter hvert også vil treffe boligmarkedet; noe annet ville vært oppsiktsvekkende, sier Dreyer.

Rogaland unntaket Eiendom Norges adm.dir. opplyser at det har vært høy omsetning av boliger i Norge i august - med unntak av Rogaland, der antallet kjøpte og solgte boliger sank med 34 prosent fra samme periode i fjor.

Det tar gjennomsnittlig 33 dager å selge en bolig i Norge - men det er store regionale forskjeller. Mens Oslo - der behovet for flere boliger er stort - har ei salgstid på 16 dager, tar det hele 57 dager å få solgt i Stavanger.

Spår 6 prosents økning Samtidig har Statistisk sentralbyrå lagt fram sine nye prognoser i dag. De spår at boligprisveksten vil bli sterkere framover, med litt nær 6 prosent i 2015.

Garanti Eiendomsmegling la tidligere denne uka fram sine tall for borettslagsleiligheter. Også de viser et kraftig prishopp i august, men adm.dir. Stein Drogseth forklarer i en pressemelding at dette er normalt.

- Ferien er over for de fleste boligkjøperne, noe som skjerper konkurransen og driver prisene opp. I tillegg har vi hatt færre oppdrag enn normalt i august, sier Drogseth.

Selv om prishoppet er markant, sier Drogseth at dette ikke skiller seg vesentlig fra samme periode tidligere år.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!