Boligprisene steg i august

Boligprisene steg i august og nok en gang var oppgangen størst i Tromsø.

BOLIGPRISENE: Eiendomsmeglerbransjen og Christian Dreyer i Eiendom Norge la frem sterke boligpristall for august.  Her sammen med styreleder Leif J. Laugen t.h  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BOLIGPRISENE: Eiendomsmeglerbransjen og Christian Dreyer i Eiendom Norge la frem sterke boligpristall for august. Her sammen med styreleder Leif J. Laugen t.h Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Boligprisene i Norge steg med 1,6 prosent i august. For juli og august var oppgangen på 1,8 prosent, noe som midt på treet historisk sett, ifølge Christian V. Dreyer i Eiendom Norge.

Det var oppgangen i alle de store byene og boligprisene har aldri vært høyere i Norge, men Dreyer viser også til at det er en utflatingstendens som er normalt for sesongen. Prisoppgangen i august i år er den laveste i august siden 2008.

Sesongkorrigert var veksten null i august, og så langt i år er de sesongjusterte boligprisene da opp 3 prosent.

12 måneders veksten er på 2,3 prosent, som er litt ned fra juli. Men Dreyer er ganske sikker på at den vil øke utover høsten.

Sterkt i Tromsø - Alle regioner har hatt en kraftig prisutvikling i august, mens Tromsø skiller seg fortsatt ut, sier Dreyer.

Oppgangen i Tromsø var på 2,5 prosent i august og boligprisene i Nordens Paris har dermed steget 11,9 prosent det siste året. I byene Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Kristiansand var oppgangen på 1,1 - 1,5 prosent.

I Oslo er boligprisene da opp 0,6 proset det siste året, mens prisene i Bergen har steget med 4 prosent. I Stavanger og Kristiansand har det vært en nedgang på henholdsvis 1,7 og 0,9 prosent.

Dreyer trakk også frem et eksempel som kan illustrere effekten av boligbyggingen. I Kristiansand er det blitt bygget mange nye boliger de siste årene og det har bidratt til at prisveksten i Kristiansand de siste fem årene er på 9 prosent.

I Trondheim er det relativt sett ikke bygget like mye og her har prisveksten de siste fem årene vært på 44,5 prosent. Det siste året er oppgangen på 1,8 prosent.

Eneboliger mest opp Prisene på eneboliger var 2,9 prosent høyere enn for ett år siden. Leilighetsprisene var opp 2,1 prosent over året, mens prisen på delte boliger var opp 1,7 prosent over året.

Det ble solgt 8.076 boliger i august, noe som var litt flere enn i samme måned i fjor. Antallet annonser på finn.no var 14.572 ved utgangen av august og dette er den første måneden i år med et lavere antall annonser på finn enn i tilsvarende måneder i fjor.

I snitt tok det 41 dager å få omsatt en bolig, opp fra 31 dager i fjor, men dette er ifølge Dreyer normalt for august. Dette forklares også med at markedet er litt selektivt samtidig som det ble solgt en del overliggere i august.

Oslo-prisene opp 14 prosent Prisene på OBOS-tilknyttede boliger i Oslo-området steg med 5,9 prosent fra juli til august. På grunn av fallet i fjor er prisene da 4,5 prosent høyere enn i august 2013, og på det høyeste noensinne.

Hittil i år har prisene på OBOS-tilknyttede boliger i Oslo-området steget med 14 prosent!

For hele landet var OBOS-tilknyttede boliger opp 5,7 prosent i august, og det siste året er oppgangen på 2,1 prosent.

Utviklingen kommer riktignok etter en stillstand i sommermånedene, men OBOS karakteriserer likevel veksten fra juli til august som overraskende høy.

- Vi måtte dobbeltsjekke tallene med meglerne våre først. Forrige all-time high var i august i fjor, og nå er vi altså der igjen. Boligprisene har kommet raskere tilbake enn vi trodde, sier kommunikasjonssjef Åge Pettersen i OBOS.

Borettslag steg 3,5 prosent Prisene på borettslagsleiligheter utenom Oslo steg med sterke 3,5 prosent fra juli til august, viser tall fra Garanti Eiendomsmegling.

Snittprisen per kvadratmeter endte på 31.191 kroner, opp fra 29.167 kroner i juli. Og aldri før har prisene på borettslagsleiligheter vært høyere.

- Vi hadde regnet med prisvekst i august, men kanskje ikke at oppgangen skulle bli såpass kraftig. Vi merker at trykket i markedet har tatt seg opp etter ferien, sier adm. dir. Stein Drogseth i Garanti Eiendomsmegling.

Prisene har steget med 8,7 prosent siden nyttår, men på grunn av nedturen i fjor har prisene det siste året bare steget med 3,1 prosent, fra 29.292 kroner per kvadratmeter i august 2013.

Flere nyheter
- Boligprisveksten vil dempes
Her har boligprisene steget med 142 prosent, men nå er det bråstopp
Frykter at boligprisene kan stige 15 prosent det kommende året