BOLIGPRISENE: Administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer, presenterer boligprisstatistikken for juni 2015. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
BOLIGPRISENE: Administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer, presenterer boligprisstatistikken for juni 2015. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

Boligprisene steg i juni

Juni er normalt litt roligere i boligmarkedet. Oppgangen i juni var sterkere enn ventet og årsveksten revideres nå opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi viser at boligprisene steg med 0,1 prosent i juni.

Boligprisene faller normalt i juni og justert for sesongvariasjoner steg boligprisene 1,0 i juni 2015.

De siste 12 månedene har boligprisene i Norge steget med 8,1 prosent. I mai var årsveksten på 7,5 prosent og i april var den på 7,9 prosent.

Trenden skifter opp - Juni var en sterk måned og det er lenge siden vi hadde prisoppgang i juni (ikke siden 2009 red. anm), sier adm. dir. Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

Han legger til at det kan være et skifte i trenden til sterkere vekst igjen, men at det er litt for tidlig å konkludere.

Ifølge Dreyer er det for lite boliger til salgs, særlig i pressområdene, og det er også en av årsakene til at årsveksten nå revideres opp.

Ved utgangen av juni var det 12467 boliger til salgs, som er det laveste siden årene 2004 - 2006.

Basert på den sterke oppgangen i juni og at det ikke er noe som tilsier at boligprisene skal falle utover høsten, reviderer Eiendom Norge årets prisvekst opp til 7 - 8 prosent, fra det tidligere anslaget på 4 - 6 prosent.

Les også: Går det mot en myk landing for boligprisene?

Rekordsalg og all-time high Det ble solgt 10376 i juni, opp 14,3 prosent fra juni i fjor. Det er det høyeste antallet solgte boliger i juni og for noen måned noensinne. Så langt i år er det solgt 49236 boliger, som er opp 10,1 prosent fra i fjor.

Formidlingstiden var 29 dager, ned 4 dager fra i fjor. I Bergen var den 16 dager, i Bodø 22 dager og i Oslo var den 24 dager. I motsatt ende tok det i snitt 86 dager å få solgt en bolig i Alta.

Boligprisene i Oslo steg med 0,7 prosent i juni og ligger da 12,1 prosent over juni i fjor. Oslo har dermed nesten tatt igjen Tromsø i 12 måneders veksten. Boligprisene i Tromsø var uendret i juni og lå 12,3 prosent over samme måned i fjor.

Dreyer venter at Oslo vil ta igjen og gå forbi Tromsø i 12-månedersvekst i løpet av et par måneder. Han tror også at den stekre prisoppgangen i Oslo vil vedvare i tiden som kommer.

Boligprisene steg også 0,3 prosent i Bergen og 0,1 prosent i Trondheim og er dermed opp henholdsvis 10,1- og 7,5 prosent det siste året.

I motsatte ende falt boligprisene med 1 prosent i Stavanger og med 0,1 prosent i Kristiansand i juni. Boligpprisene er likevel opp henholdsvis 0,2 og 7,4 prosent det siste året.

Leiligheter stiger mest Leiligheter har steget mest de siste 12 måndene, fulgt av eneboliger og delte boliger.

Selveierleiligheter har steget med 9 prosent, mens andelsleiligheter har steget med 8,9 prosent. Prisene på eneboliger ligger 7,1 prosent over fjoråret, mens delte boliger har steget med 6,9 prosent.

Flere bolignyheter Eksplosjon i salget av boliger til over ti millioner
Nå er de positive til spansk eiendom igjen
Dyrere med boliger i borettslag