VEKST: Boligprisene i Norge steg med 2,8 prosent i august. Hittil i år ligger prisveksten på ca. 11 prosent, noe som betyr at 2016 vil bli et av de sterkeste årene for boligprisvekst dersom ikke noe dramatisk skjer de siste månedene. Video: Scanpix Vis mer

Boligprisene steg kraftig i august

Boligprisene fortsatte å stige mer enn normalt i august og boligprisene i Norge har aldri vært høyere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi viser at boligprisene steg med 2,8 prosent i august.

Dette er den sterkeste august måned i boligmarkedet på over 10 år.

Boligprisene steg også mer enn vanlig i august og justert for sesongvariasjoner steg boligprisene med 1,1 prosent.

Boligprisene i Norge ligger da 9,1 prosent høyere enn på samme tid i fjor og uendrede priser ut året vil gi en økning i år på 8,1 prosent, fremgår det av boligprisstatistikken for august.

Dette er sjette måned på rad med høyere oppgang i boligprisene enn normalt.

Adm. dir. Christian V. Dreyer i Eiendom Norge tror dette vil forsette og at det ikke vil ta lang tid før vi har en 12-måneders vekst i Norge på over 10 prosent.

På Grünerløkka i Oslo har boligprisene steget med 18 prosent det siste året og Dreyer anslår han at 12-måneders veksten i Oslo under ett kan ligge på 20 prosent mot slutten av året.

Leiligheter har steget med 10,9 prosent det siste året, mens delte boliger har steget med 7,4 prosent og eneboliger med 6 prosent.

Det ble solgt 8628 boliger i august, noe som også er nye rekord. Det tok i snitt 37 dager å få solgt boligene, opp fra 33 dager i august i fjor.

- Norges Bank vil helt klart være bekymret over utviklingen. Imidlertid kom husholdningenes gjeldsvekst ned i juli, og vise en oppgang det siste året på 5,8 prosent, som er i tråd med Norges Banks anslag for 3. kvartal, skriver seniorøkonom Halfdan Fenwick Grangård i Handelsbanken Capital Markets i en oppdatering.

- Dette vil virke beroligende, men den høye veksten i boligprisene vil sannsynligvis være et argument på oppsiden på Norges Banks rentemøte i september, legger han til.

Opp 16,3 prosent i Oslo

Det var opp i alle de større byene, men aller mest i Oppland og Hedemark.

I Oppland, utenom Lillehammer, steg boligprisene med 4,5 prosent. I Hedemark, utenom Hamar, steg boligprisene med 4,0 prosent.

I Lillehammer og Hamar steg boligprisene med henholdsvis 3,5 og 3,2 prosent i august.

I Oslo steg boligprisene med 2,7 prosent. Tromsø og Kristiansand fulgte hakk i hæl med en oppgang på henholdsvis 2,5 og 2,3 prosent.

I Trondheim steg boligprisene med 2,0 prosent, mens Bergen og Stavanger noterte en oppgang på 1,3 prosent.

Det siste året har boligprisene i Oslo da steget med 16,3 prosent, mens Trondheim følger etter med en oppgang på 7,8 prosent. I Stavanger har boligprisene falt med 6,2 prosent det siste året.

I Bergen og Kristiansand har boligprisene steget med 3,3 prosent det siste året, mens Tromsø kan notere en oppgang på 5,0 prosent.

Hamar hadde forøvrig en oppgang i boligprisene på 12,9 prosent det siste året.

Bonanza i borettslagene

Etter en prisstigning på 5,9 prosent i juli, fortsatte prisveksten på OBOS-boliger også i august. Da steg prisene med 2,0 prosent.

Hittil i år har OBOS-prisene da steget med 23,24 prosent.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for brukte OBOS-tilknyttede boliger i Oslo-området er dermed på 60475 kroner.

- Vi sier det igjen: Etterspørselen er større enn tilbudet. Hvis noen fortsatt lurer på om det vil virke å øke boligvolumet, så bør de ta en kikk på denne statistikken, uttalte konsernsjef i OBOS, Daniel Kjørberg Siraj, torsdag.

For hele landet sett under ett var den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for brukte OBOS-tilknyttede boliger 53262 kroner i august. Dette er 1,9 prosent høyere enn i juli, og 16,1 prosent høyere enn i august 2015.

Siden august i fjor hadde prisene på OBOS-tilknyttede boliger steget med 20 prosent.

Tall fra Garanti Eiendomsmegling viste samtidig at prisene på borettslagsleiligheter i Norge var 4,1 prosent høyere i august 2016 enn i juli 2016.

I løpet av de siste 12 månedene hadde prisene da steget med 11,4 prosent.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for borettslagsleiligheter i august var 37485 kroner. I samme måned i fjor var den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen på borettslagsleiligheter 33656 kroner.