BOLIG: Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge legger frem boligprisstatistikken for oktober. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
BOLIG: Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge legger frem boligprisstatistikken for oktober. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Boligprisene steg kraftig i oktober

Boligprisene faller vanligvis litt i oktober. Slik gikk det ikke i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi viser at boligprisene steg med 0,6 prosent i oktober.

Boligprisene faller vanligvis litt i oktober og justert for sesongvariasjoner var boligprisene opp 1,4 prosent.

Dette er den åttende måneden på rad med en sterk, sesongjustert oppgang i boligprisene i Norge.

- Det er voldsomt mye, sier Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge, som sammenligner prisoppgangen med en nyttårsrakett.

Han legger til at forskjellene i det norske boligmarkedet forsterket seg ytterligere i oktober.

I nesten hele Østlandsområdet er 12 måneders veksten nå tosifret, og vi ser at denne trenden også fester seg i større deler av landet. Det er kun på Sørlandet og deler av Vestlandet at vi nå ser en moderat prisutvikling, sier Dreyer.

Årsveksten på landsbasis er nå på 12 prosent. Det vil si at boligprisene ved utgangen av oktober var 12 prosent høyere enn i oktober i fjor. I september var årsveksten på 10,0 prosent og i august var den på 9,1 prosent.

Eneboliger har steget med 7,1 prosent det siste året, mens delte boliger har steget 8,6 prosent og leiligheter 14,9 prosent.

Høyere enn ventet

Veksten i oktober også er langt høyere enn det Norges Bank har lagt til grunn.

Gjennom 4. kvartal har Norges Bank lagt til grunn at boligprisene vil stige sesongjustert med om lag 0,7 prosent per måned, slik at årsveksten i snitt havner på 10,5 prosent for fjerde kvartal, skrev Handelsbanken Markets seniorøkonom, Marius Gonsholt Hov, i dagens morgenrapport.

Oslo opp 22 prosent

Boligprisoppgangen i Oslo det siste året er nå på 21,7 prosent, etter en oppgang på 1,8 prosent i oktober. Og i Oslo er det nå bydeler som har en oppgang på over 23 prosent.

Det var oppgang også i Tromsø og Trondheim i oktober, med henholdsvis 0,3 og 0,2 prosent. I Drammen steg boligprisene med 1,2 prosent.

I Stavanger var det en nedgang på 0,6 prosent og det samme var nedgangen på i Kristiansand. I Bergen falt boligprisene med 0,3 prosent i oktober. I Haugesund og Sandnes falt de med 0,7 prosent.

Oppgangen i Trondheim er på 10,1 prosent det siste året, mens Tromsø noterer en oppgang på 7,2 prosent og Kristiansand med 4,1 prosent. I Bergen har boligprisene steget med 4,5 prosent det siste året.

I Stavanger har boligprisene falt med 3,9 prosent det siste året.

13 dager å selge i Oslo

Det tok i gjennomsnitt 34 dager å selge en bolig i oktober. Det er tilsvarende salgstid som i samme periode i 2015.

Lavest salgstid var det i Oslo og Drammen der det i gjennomsnitt tok 13 dager å selge en bolig. Av de større byene, tok det lengst tid i Stavanger og Kristiansand med henholdsvis 79 og 66 dager.

På grunn av lavere tilbud ble det solgt nesten 15 prosent færre boliger i Oslo i oktober i år sammenlignet med samme måned i fjor.

Ved utgangen av måneden var det 12.130 boliger til salgs i Norge, noe som er 14,9 prosent færre enn for ett år siden. Hittil i år er det solgt 76.092 boliger, noe som er 3,4 prosent færre enn i samme periode i 2015.

– Det er fremdeles for få boliger til salgs for å møte den kraftige etterspørsel vi ser i store deler av landet. De lave rentene bidrar til sterk etterspørselsvekst, i tillegg ser vi at mange nå kjøper bolig med en forventning om at boligprisene vil fortsette å stige. Det må derfor understrekes at det er risiko knyttet til kjøp av bolig, og det spesielt etter en så sterk prisoppgang som vi har hatt i Oslo det siste året, sier Dreyer.

Knallsterkt i Obos

Tall fra Obos viste tidligere i uken at gjennomsnittsboligen i Oslo-området kostet 61.025 kroner per kvadratmeter i oktober, tilsvarende en oppgang på 0,1 prosent fra september.

Prisoppgangen hittil i år er dermed på 24,4 prosent. Siden oktober 2015 har prisene steget 23,7 prosent.

- Vi ser dette som en pust i bakken, og en naturlig utflating av prisene etter et år med en særdeles sterk prisvekst. Dette er vanlig på høsten, og den samme trenden så vi også i fjor høst, uttalte kommunikasjonsdirektør i Obos, Åge Pettersen.

På landsbasis kom den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for brukte OBOS-tilknyttede boliger inn på 53.809 kroner i oktober, ned 0,3 prosent fra september, men opp 19,8 prosent fra samme måned i fjor.

Det ble foretatt 698 eierskifter i Obos i oktober, ned fra 877 i september og 812 i oktober i fjor.

Borettslag i Norge

Garanti Eiendomsmeglings prisstatistikk for borettslag i Norge, som er utarbeidet i samarbeid med Opinion, viste at prisen på gjennomsnittsboligen steg med 2,0 prosent i oktober, til 37.249 kroner per kvadratmeter.

Prisoppgangen de siste 12 månedene er da på 15,7 prosent.

- Prisene stiger denne måneden etter nedgang i september. Oktober har tradisjonelt vært en variabel måned, så denne utviklingen er positiv. Tolvmånedersveksten er nå den høyeste vi har registrert på nesten et tiår. Særlig på Østlandet har utviklingen vært god det siste året, uttalte administrerende direktør Stein Drogseth i Garanti Eiendomsmegling tidligere i uken.

Det tok i gjennomsnitt 36 dager å få omsatt en borettslagsleilighet i oktober. Det var fire dager mindre enn i september, men én dag mer enn i samme periode i fjor.

Flere økonominyheter

Harvard brukte 10 minutter på å avvise ham. Nå er han en av verdens rikeste.