Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Boligprisene steg langt mer enn normalt i mars

Boligprisstatistikken for mars viser blant annet at påsken påvirket salget og at det var den sterkeste mars måned i manns minne.

BOLIG: Christian V. Dreyer i Eiendom Norge legger frem boligprisstatistikken for mars 2016. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
BOLIG: Christian V. Dreyer i Eiendom Norge legger frem boligprisstatistikken for mars 2016. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Eiendomsverdi og Finn.no viser at boligprisene steg nominelt med 1,9 prosent i januar. 

Boligprisene stiger som regel i mars, men selv justert for sesongvariasjoner steg boligprisene med 1,2 prosent. Og det var oppgang i alle regioner.

Det siste året har boligprisene steget med 5,6 prosent.

I Oslo var oppgangen i mars på 2,3 prosent, i Tromsø var den på 1,7 prosent og i Bergen var den på 1,1 prosent. Boligprisene i Trondheim steg med 1,8 prosent i mars, mens det var en oppgang på 0,4 prosent i Stavanger og 1,3 prosent i Kristiansand.

Svært sterk mars
- Det er en svært sterk mars måned og den sterkeste mars siden vi startet disse målingene i 2003, sier adm. dir. Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

Han påpeker imidlertid at dette kan være en korrigering etter en overraskende svak februar, da boligprisen falt med 0,2 prosent sesongjustert, og at mars og april må sees under ett.

Det ble solgt 6473 boliger i mars 2016, noe som var ned 25 prosent fra samme måned i fjor, hovedsakelig på grunn av at påsken i år kom i mars.

Antallet boliger til salgs var 11543 ved utgangen av mars, opp 4,8 prosent fra i fjor, men også her er det påsken som slår inn.

Formidlingstiden i mars var på 37 dager, opp to dager fra samme måned i fjor. I Oslo tok det 15 dager å selge en bolig og i Akershus tok det 19 dager. I Bergen tok det 22 dager. I andre enden tok det 73 dager i Stavanger og 72 dager i Kristiansand.

Bakteppet Boligprisene hadde vist en fallende tendens de siste 12 månedene, fra en årsvekst på 8,7 prosent i februar i fjor til 4,4 prosent i februar i år, men steg nå igjen til 5,6 prosent.

I Oslo toppet årsveksten på 12,2 prosent i august 2015. I februar var den på 8,1 prosent.  I mars var den opp igjen til 9,9 prosent.

I Rogaland har boligprisveksten falt fra en topp på 3,5 prosent år over år i desember 2014, til -4,7 prosent i februar i år.

I Stavanger var det en nedgangen på 6,7 prosent det siste året, mens det var en oppgang på 2,4 prosent i Kristiansand.

BOLIG: Utviklingen i boligprisene i Norge siden 2003. Kilde: Eiendom Norge
BOLIG: Utviklingen i boligprisene i Norge siden 2003. Kilde: Eiendom Norge Vis mer

I Tromsø var oppgangen det siste året på 4,3 prosent og i Trondheim lå boligprisene i mars 4,4 prosent over samme måned i fjor. I Bergen var oppgangen det siste året på 4,1 prosent.

Et annet trekk som er verdt å merke seg, er at den sesongjusterte månedsveksten har vist seg riktig så volatil siden mai i fjor. Svingningene har vært fra -0,2 prosent den ene måneden til 1,1 prosent den neste måneden.  Den sesongjusterte veksten på 1,2 prosent i mars bare understreker dette.

Dette gjør det da helt meningsløst å konkludere ut i fra ett enkelt tall. Her må vi se an utviklingen gjennom et kvartal. De siste tre månedene har boligprisveksten i snitt vært på 0,2 prosent måned over måned, sesongjusterte, skriver makroøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbankens morgenrapport tirsdag. 

Han viser også til at Norges Bank også ser for seg at veksten skal ligge omtrent i dette leiet fremover.   

I siste Pengepolitiske rapport ble det lagt til grunn en gjennomsnittlig sesongjustert boligprisvekst på 0,3 prosent de neste månedene, slik at årsveksten i boligprisene avtar videre. Norges Bank ser da for seg at årsveksten faller fra 4,7 prosent i første kvartal (gjennomsnitt) til 4,1 prosent i andre kvartal, forklarer Gonsholt Hov.

Han legger til at selv om veksten tok seg opp igjen i mars virker den fallende veksttrenden fremdeles overbevisende, men at forskjellene kan bli enda større enn de allerede er.

Kraftig opp i OBOS Fredag viste statistikk fra OBOS at prisene i Oslo-området steg med 2,5 prosent fra februar til mars, til en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på rekordhøye 54689 kroner. 

 Bare i løpet av 1. kvartal i år har prisoppgangen vært 11,5 prosent. De siste 12 månedene steg OBOS-prisene med 11,9 prosent

- Prisveksten viser at myndighetene nå må få fart på boligbyggingen. Etterspørselen etter boliger er mye større enn tilbudet, særlig i Oslo. Nå må det nye byrådet i Oslo vise at de mente noe med løftene fra valgkampen om å få fart på boligbyggingen, sier OBOS-sjef Daniel Kjørberg Siraj.

Prisoppgang i borettslag Tall fra Garanti Eiendomsmegling, som omfatter prisene på borettslagsleiligheter i Norge, viste fredag at gjennomsnittsboligen kostet 34748 kroner per kvadratmeter i mars. Det var opp 1,6 prosent fra februar.   Prisoppgangen de siste 12 månedene er da 12,2 prosent.  

- Prisoppgangen fortsetter i mars. I årets første kvartal har prisene steget nesten 5 prosent. Det er fortsatt relativt få boliger til salgs, noe som bidrar til økt prispress, sier Garanti-sjef Stein Drogseth.  

BOLIG: Boligprisene steg i alle de største byene i Norge i mars. Kilde: Eiendom Norge
BOLIG: Boligprisene steg i alle de største byene i Norge i mars. Kilde: Eiendom Norge Vis mer

Gjennomsnittlig antall omsetningsdager i mars 2016 var 32 dager, tre dager mindre enn i februar og samme antall dager som i samme måned i fjor. Omsetningsdager betyr antall dager mellom første annonsedag og dagen der selger aksepterer budet.  

- Boligene går raskt unna for tiden. Dette gjenspeiler det høye trykket i markedet akkurat nå, sier Drogseth.

Flere økonominyheter Spår større fart i boligprisene
17 konkurser mandag
Mer enn 2000 laksearbeidere oppsagt

BOLIG Leiligheter har steget mest i pris det siste året, tett fulgt av delte boliger. Kilde: Eiendom Norge
BOLIG Leiligheter har steget mest i pris det siste året, tett fulgt av delte boliger. Kilde: Eiendom Norge Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!