Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Boligprisene steg litt mer enn normalt i januar

Det var spådd at boligprisene skulle gjøre et lite hopp i januar. Og det gjorde de.

BOLIGPRISENE: Administrerende direktør i Eiendom Norge Christian V. Dreyer presenterer Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk for januar 2016. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
BOLIGPRISENE: Administrerende direktør i Eiendom Norge Christian V. Dreyer presenterer Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk for januar 2016. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no):  Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi viser at boligprisene steg med 3,1 prosent i januar.

Boligprisene bruker normalt å stige kraftig i januar og justert for sesongvariasjoner steg boligprisene med 0,7 prosent.

Selv om oppgangen sesongjustert var på 0,7 prosent karakteriserer sjefen i Eiendom Norge, Christian Dreyer, det som normalt.

Årsveksten er på 5,2 prosent. Det vil si at boligprisene nå er 5,2 prosent høyere enn i januar 2015.

Boligprisene i Oslo lå ved utgangen av januar 9,0 prosent over fjoråret, mens prisene i Stavanger lå 6 prosent under. I Tromsø lå prisene 4,9 prosent over fjoråret og i Bergen lå de 5,3 prosent over januar i fjor. I Trondheim var oppgangen på 3,9 prosent det siste året og i Kristiansand lå boligprisene 3,3 prosent over januar i fjor.

Oppgang i alle byer Det var oppgang i boligprisene i alle byene i januar og den sterkeste utviklingen hadde Larvik, med en oppgang på 3,8 prosent.

Svakest utvikling hadde Stavanger, der prisene steg 2,0 prosent.

Formidlingstiden var i gjennomsnitt på 47 dager, mot 48 dager i januar i fjor.

Det ble solgt 5.606 boliger i januar, noe som var en nedgang på 13,3 prosent sammenlignet med januar i fjor, noe som delvis skyldes en virkedag mindre i januar år enn i fjor.

Ved utgangen av januar var det 11789 boliger til salgs, som var 2,2 prosent færre enn i fjor på samme tid.

Nedadgående trend Målt i forhold til samme periode året før har boligprisveksten beveget seg langs en nedadgående trend i snart et år, skrev Handelsbankens sjeføkonom Kari Due-Andresen i onsdagens morgenrapport.

Hun pekte også på at Norges Bank venter at denne tendensen fortsetter og ser for seg en årsvekstrate på 5,1 prosent i snitt for 1. kvartal, og så videre ned til rundt 4,5 prosent ved utgangen av inneværende år og ned til 3 prosent i 2018.

For at årsvekstraten i januar skulle treffe Norges Banks estimat for 1. kvartal, måtte sesongjustert månedsvekst være på 0,7 prosent, det vil si en ujustert prisvekst på ca 3 prosent i januar, ifølge Due-Andresen.

OBOS-prisene steg Tall fra OBOS viste tidligere i uken at at gjennomsnittsboligen kostet 51.110 kroner i januar, tilsvarende en oppgang på 4,2 prosent fra desember. Fra januar 2015 er prisoppgangen på 10 prosent.

- En prisøkning var ventet i januar. Det har vært relativt få boliger til salgs i januar. Kombinasjonen av større etterspørsel enn tilbud av boliger og den grunnleggende ubalansen mellom befolkningsveksten og byggingen av nye boliger i Oslo, gjør at veksten ble såpass høy, sier OBOS-sjef Daniel Kjørberg Siraj i en kommentar.

Statistikken er basert på 470 eierskifter i OBOS i januar, mot 527 i januar 2015.

Prisene i borettslag utenom Oslo falt Tall fra Garanti Eiendomsmegling viser at gjennomsnittsboligen kostet 32.883 kroner per kvadratmeter i januar, 0,8 prosent mindre enn i desember.

Prisoppgangen de siste 12 månedene er da på 7,5 prosent.

- Dette er en forsiktig start på året. Etter en meget sterk avslutning på 2015, ser vi en korreksjon i prisene denne måneden. Vi er likevel optimistiske med tanke på resten av året. Vi forventer vekst i prisene, men ikke like sterk vekst som i fjor, sier Stein Drogseth i Garanti Eiendomsmegling.

Gjennomsnittlig antall omsetningsdager (antall dager mellom første annonsedag og dagen der selger aksepterer budet) i januar 2016 var 37 dager, 10 dager mindre enn i desember og 17 dager mindre enn i januar i fjor.

- Boligene omsettes raskere enn forrige måned og også raskere enn på samme tid i fjor. Det er relativt sett få boliger på markedet akkurat nå, noe som byr opp til kamp om de ulike objektene, uttalte Drogseth tidligere i uken.

Flere økonominyheter Skal bygge ny bydel i Oslo
Ledigheten lavere enn ventet
rentekutt i Skandiabanken

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling