Boligprisene steg mer enn ventet i september

Boligprisene faller vanligvis i september, men i fjor falt de mer enn vanlig. Slik gikk det i år.

BOLIG: De sesongjusterte boligprisene steg mer enn ventet i september. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
BOLIG: De sesongjusterte boligprisene steg mer enn ventet i september. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Boligprisene i Norge falt 0,1 prosent i september viser ferske tall fra Eiendom Norge. Boligprisene faller vanligvis i september og sesongjustert steg dermed boligprisene med 0,7 prosent.

Ved utgangen av september lå boligprisene 3,6 prosent høyere enn på samme tid i fjor. Uendrede priser ut året vil gi en oppgang på 2,1 prosent i år.

Selveierleiligheter har steget 4,3 prosent det siste året, mens leiligheter generelt har steget med 3,9 prosent og andelsleiligheter med 3,5 prosent. Eneboliger og delte boliger har steget med 3,2 prosent.

Steg mer enn ventet Justert for sesongmessige variasjoner ventet Norges Bank ingen endring i boligprisene i september, mens DNB ventet en oppgang på 0,5 prosent.

Basert på den faktiske prisutviklingen i juli og august, ventet Norges Bank en årsvekst i de ujusterte prisene i september på om lag 3,1 prosent, opp fra en årsvekst på 2,3 prosent i august, skrev Handelsbanken Capital Markets i sin morgenrapport fredag.

På bakgrunn av prisoppgangen i juni og juli, som var noe sterkere enn Norges Bank hadde sett for seg, justerte de opp anslaget for gjennomsnittlig prisvekst i tredje kvartal i den siste pengepolitiske rapporten, fra 1,8 prosent år/år til 2,7 prosent år/år nå.

Tromsø igjen
Oslo og Tromsø hadde største oppgang, med henholdsvis 0,4 og 0,5 prosent, mens Sandnes og Stavanger opplevde en prisnedgang på henholdsvis 2,3- og 0,6 prosent i september. For de andre byene var det svakt opp.

Boligprisene i Tromsø ligger nå 13,4 prosent over samme tid i fjor, mens prisene i Stavanger fremdeles ligger 1,6 prosent under samme tid i fjor.

Prisene i Bergen er opp 5,5 prosent det siste året, mens boligprisene i Trondheim og Oslo er opp henholdsvis 3,5- og 2,6 prosent. I Kristiansand er boligprisene opp 1,3 prosent.

Den gjennomsnittlige formidlingstiden falt fra 41 dager i august til 36 dager i september. Og det er ikke blitt solgt så mange boliger i september noensinne som i år - hele 9.328. I september i fjor ble det solgt 8.612 boliger.

Lageret av boliger til salgs på Finn.no er nå på 13.840. Det er ned 12,6 prosent fra i fjor og ned 5 prosent fra august.

OBOS-prisene falt Den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for brukte OBOS-tilknyttede boliger i Oslo-området falt 3,2 prosent i september til 44.138 kroner.

Prisene på OBOS-tilknyttede boliger er likevel 5,6 prosent høyere enn i september 2013, og hittil i år har prisene for brukte OBOS-tilknyttede boliger i Oslo-området steget med 10,5 prosent.

- Nedgangen er en naturlig korreksjon etter at prisene steg med hele 5,9 prosent i august. Likevel er trenden at pilen peker klart oppover i motsetning til i fjor høst hvor alt tydet på en nedadgående kurve. Til tross for nedgangen i september har prisene steget med 1000 kroner kvadratmeteren de to siste månedene, uttalte OBOS-sjefen Martin Mæland.

Her falt boligprisene 3,5 prosent Tall fra Garanti Eiendomsmegling viste tidligere i uken at prisene på borettslagsleiligheter rundt om i Norge, utenom Oslo, falt med 3,5 prosent i september.

Snittprisen per kvadratmeter endte på 29.124 kroner, ned fra 30.191 kroner i august.

På tolv måneder har prisene likevel steget med 2,9 prosent, fra 28.299 kroner per kvadratmeter i september 2013.

- Etter meget sterk prisvekst forrige måned er det ikke overraskende med en korreksjon av prisnivået i september. Dette så vi også i fjor med prisvekst i august, og en tilsvarende korreksjon av prisene i september, sier adm. dir. Stein Drogseth i GARANTI Eiendomsmegling.

Til tross for nedgangen i september ligger prisene likevel nesten fem prosent høyere enn ved inngangen til året.

Flere nyheter Nå kutter Gjensidige renten
- Når oljeprisen faller, vil vi få en omstilling tilsvarende den Spania og Hellas har i dag
Høyere arbeidsledighet - her øker den mest

BOLIG: Adm. dir. Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge og styreleder Leif J. Laugen (t.h.) presenterte boligprisene i september. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
BOLIG: Adm. dir. Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge og styreleder Leif J. Laugen (t.h.) presenterte boligprisene i september. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer