Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Boligprisene steg videre, men desember ble svak

Boligprisene har flatet ut og veksten har vært på vei ned i det meste av 2015. Slik gikk det i desember.

BOLIG: Administrerende direktør i Eiendom Norge Christian V. Dreyer presenterer Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk for desember 2015. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
BOLIG: Administrerende direktør i Eiendom Norge Christian V. Dreyer presenterer Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk for desember 2015. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi viser at boligprisene falt nominelt med 0,6 prosent i desember.

Boligprisene faller normalt i desember, med unntak av i fjor da de steg med 0,3 prosent, og justert for sesongvariasjoner steg boligprisene med 0,1 prosent i desember 2015.  I november var oppgangen på 1,1 prosent.

Boligprisene har da steget med 5,0 prosent de siste 12 månedene. Tar man utgangspunkt i snittprisen i 2014 var det en oppgang på 7,2 prosent i 2015.

Oslo var på topp med en oppgang på 9,5 prosent. I den andre enden har vi Stavanger der boligprisene falt med 5,3 prosent. I Bergen var oppgangen på 6,0 prosent, i Trondheim 4,1 prosent, i Kristiansand 3,6 prosent og i Tromsø 5,6 prosent. Det siste er mer enn en halvering av årstakten fra begynnelsen av 2015.

Nominell nedgang i alle byer Det var en nedgang i alle byene nominelt i desember og i Stavanger var det en nedgang på 1,3 prosent. I Oslo var det en nominell nedgang på 0,2 prosent.

- Med det volumet vi ser i hovedstaden er dette for sterke tall å regne, sa adm. dir. Christian V. Dreyer i Eiendom Norge, og viste til en stadig lav tilbudsside både i Oslo og områdene rundt.

- Vi forventer ytterligere press i Oslo og Akershus de neste månedene, la han til.

Formidlingstiden var i snitt 54 dager, opp fra 48 dager i desember i fjor, noe som kan forklares med at det i hvert fall i noen byer var færre boliger til salgs. I Oslo tok det 24 dager. I Bergen 28 dager. I Stavanger 67 dager og i Kristiansand hele 70 dager.

Det ble solgt 2960 boliger i desember, og til tross for at det var en nedgang på 6,1 prosent fra i fjor betegner Dreyer det for en helt normal desember-måned.

Totalt i 2015 ble det solgt 88283 brukte boliger i Norge. Det er ny årsrekord og 3,7 prosent mer enn i 2014, som også var et rekordår.

- Redd for noe de ikke tror på
Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets pekte i dagens morgenrapport på at årsvekstraten i norske boligpriser (boligprisene sammenlignet med samme periode året før) har beveget seg langs en klart nedadgående trend siden februar i fjor.

I sin siste prognose fra desember la Norges Bank til grunn en boligprisvekst på 5,62 prosent (på årsbasis).

For at dette skulle slå til, måtte årsvekstraten i boligprisene i desember falle til 5,3 prosent, noe som innebar en sesongjustert månedsvekst på rundt 0,4 prosent. Fasiten ble altså på noe lavere 5,0 prosent og 0,1 prosent.

BOLIG: Utviklingen i boligprisene i de største byene i desember 2015 og i hele 2015. Kilde: Eiendom Norge
BOLIG: Utviklingen i boligprisene i de største byene i desember 2015 og i hele 2015. Kilde: Eiendom Norge Vis mer

Sjeføkonomen viste videre til at finansiell ustabilitet utløst av boligmarkedet var én av årsakene til at Norges Bank ikke kuttet renten på desember-møtet.

- På den andre siden nedreviderte Norges Bank sine estimater for boligprisvekst og kredittvekst - til dels betydelig. Sånn sett er altså Norges Bank redd for noe de egentlig ikke tror på, eller iallfall ikke har lagt til grunn i analysen, fortsatte Due-Andresen.

Andre boligpriser steg Tall lagt frem mandag viste at gjennomsnittlig kvadratmeterpris for brukte OBOS-tilknyttede boliger i Oslo-området kom inn på 49.067 kroner i desember. Det tilsvarer en prisvekst på 0,4 prosent fra november, og 7,3 prosent fra desember 2014.

- Den lave renten og fortsatt høy sysselsetting gjør at vi tror prisøkningen på bruktboliger vil fortsette også i 2016. For landet under ett tror vi bruktboligprisene vil stige med fem prosent, mens vi i Oslo forventer en prisvekst på minimum 8,5 prosent, sa konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i en pressemelding.

- Årsaken til at vi tror at Oslo vil få en slik prisvekst i 2016 er den grunnleggende ubalansen mellom befolkningsveksten og byggingen av nye boliger i byen, la han til.

Nyttårsaften viste tall fra Garanti Eiendomsmegling at prisene på omsatte borettslagsleiligheter gikk opp med 1,4 prosent i desember, til en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på 33.147 kroner.

Det tilsvarte en årsvekst på 13,9 prosent.- Dette er en svært sterk avslutning på året. Vi har i 2015 hatt den høyeste prisveksten i ett enkelt år siden 2006, sa Garanti-sjef Stein Drogseth i en kommentar.

- Faktorer som boligmangel og lave renter gjør at vi tror på vekst, men samtidig er det andre faktorer i norsk økonomi som kan tyde på at veksten ikke blir like sterk som i år, la han til.

Flere økonominyheter Færre bekymrer seg for boligprisene
Spår pangstart for boligprisene i 2016
- De er redde for noe de ikke tror på

BOLIG: I tillegg til disse boligtypene viser statistikken av andelsleiligheter steg med 6,4 prosent i 2015. Kilde: Eiendom Norge
BOLIG: I tillegg til disse boligtypene viser statistikken av andelsleiligheter steg med 6,4 prosent i 2015. Kilde: Eiendom Norge Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling