BOLIG: Administrerende direktør i Eiendom Norge Christian V. Dreyer presenterer Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk for desember 2015. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
BOLIG: Administrerende direktør i Eiendom Norge Christian V. Dreyer presenterer Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk for desember 2015. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpixVis mer

Boligprisene steg videre, men desember ble svak

Boligprisene har flatet ut og veksten har vært på vei ned i det meste av 2015. Slik gikk det i desember.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi viser at boligprisene falt nominelt med 0,6 prosent i desember.

Boligprisene faller normalt i desember, med unntak av i fjor da de steg med 0,3 prosent, og justert for sesongvariasjoner steg boligprisene med 0,1 prosent i desember 2015.  I november var oppgangen på 1,1 prosent.

Boligprisene har da steget med 5,0 prosent de siste 12 månedene. Tar man utgangspunkt i snittprisen i 2014 var det en oppgang på 7,2 prosent i 2015.

Oslo var på topp med en oppgang på 9,5 prosent. I den andre enden har vi Stavanger der boligprisene falt med 5,3 prosent. I Bergen var oppgangen på 6,0 prosent, i Trondheim 4,1 prosent, i Kristiansand 3,6 prosent og i Tromsø 5,6 prosent. Det siste er mer enn en halvering av årstakten fra begynnelsen av 2015.

Nominell nedgang i alle byer Det var en nedgang i alle byene nominelt i desember og i Stavanger var det en nedgang på 1,3 prosent. I Oslo var det en nominell nedgang på 0,2 prosent.

- Med det volumet vi ser i hovedstaden er dette for sterke tall å regne, sa adm. dir. Christian V. Dreyer i Eiendom Norge, og viste til en stadig lav tilbudsside både i Oslo og områdene rundt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi forventer ytterligere press i Oslo og Akershus de neste månedene, la han til.

Formidlingstiden var i snitt 54 dager, opp fra 48 dager i desember i fjor, noe som kan forklares med at det i hvert fall i noen byer var færre boliger til salgs. I Oslo tok det 24 dager. I Bergen 28 dager. I Stavanger 67 dager og i Kristiansand hele 70 dager.

Det ble solgt 2960 boliger i desember, og til tross for at det var en nedgang på 6,1 prosent fra i fjor betegner Dreyer det for en helt normal desember-måned.

Totalt i 2015 ble det solgt 88283 brukte boliger i Norge. Det er ny årsrekord og 3,7 prosent mer enn i 2014, som også var et rekordår.

- Redd for noe de ikke tror på
Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets pekte i dagens morgenrapport på at årsvekstraten i norske boligpriser (boligprisene sammenlignet med samme periode året før) har beveget seg langs en klart nedadgående trend siden februar i fjor.

I sin siste prognose fra desember la Norges Bank til grunn en boligprisvekst på 5,62 prosent (på årsbasis).

For at dette skulle slå til, måtte årsvekstraten i boligprisene i desember falle til 5,3 prosent, noe som innebar en sesongjustert månedsvekst på rundt 0,4 prosent. Fasiten ble altså på noe lavere 5,0 prosent og 0,1 prosent.

BOLIG: Utviklingen i boligprisene i de største byene i desember 2015 og i hele 2015. Kilde: Eiendom Norge
BOLIG: Utviklingen i boligprisene i de største byene i desember 2015 og i hele 2015. Kilde: Eiendom Norge Vis mer

Sjeføkonomen viste videre til at finansiell ustabilitet utløst av boligmarkedet var én av årsakene til at Norges Bank ikke kuttet renten på desember-møtet.

- På den andre siden nedreviderte Norges Bank sine estimater for boligprisvekst og kredittvekst - til dels betydelig. Sånn sett er altså Norges Bank redd for noe de egentlig ikke tror på, eller iallfall ikke har lagt til grunn i analysen, fortsatte Due-Andresen.

Andre boligpriser steg Tall lagt frem mandag viste at gjennomsnittlig kvadratmeterpris for brukte OBOS-tilknyttede boliger i Oslo-området kom inn på 49.067 kroner i desember. Det tilsvarer en prisvekst på 0,4 prosent fra november, og 7,3 prosent fra desember 2014.

- Den lave renten og fortsatt høy sysselsetting gjør at vi tror prisøkningen på bruktboliger vil fortsette også i 2016. For landet under ett tror vi bruktboligprisene vil stige med fem prosent, mens vi i Oslo forventer en prisvekst på minimum 8,5 prosent, sa konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i en pressemelding.

- Årsaken til at vi tror at Oslo vil få en slik prisvekst i 2016 er den grunnleggende ubalansen mellom befolkningsveksten og byggingen av nye boliger i byen, la han til.

Nyttårsaften viste tall fra Garanti Eiendomsmegling at prisene på omsatte borettslagsleiligheter gikk opp med 1,4 prosent i desember, til en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på 33.147 kroner.

Det tilsvarte en årsvekst på 13,9 prosent.- Dette er en svært sterk avslutning på året. Vi har i 2015 hatt den høyeste prisveksten i ett enkelt år siden 2006, sa Garanti-sjef Stein Drogseth i en kommentar.

- Faktorer som boligmangel og lave renter gjør at vi tror på vekst, men samtidig er det andre faktorer i norsk økonomi som kan tyde på at veksten ikke blir like sterk som i år, la han til.

Flere økonominyheter Færre bekymrer seg for boligprisene
Spår pangstart for boligprisene i 2016
- De er redde for noe de ikke tror på

BOLIG: I tillegg til disse boligtypene viser statistikken av andelsleiligheter steg med 6,4 prosent i 2015. Kilde: Eiendom Norge
BOLIG: I tillegg til disse boligtypene viser statistikken av andelsleiligheter steg med 6,4 prosent i 2015. Kilde: Eiendom Norge Vis mer