Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Boligprisene stiger for første gang på åtte måneder

Tror fallet kan være over. Finn Tveter svarer om boligmarkedet 13.30.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Gjennomsnittsprisene har gått opp 0, 9 prosent i februar, viser statistikken som Norsk Eiendomsmeglerforbund (NEF) la fram i dag.

Korrigert for sesongvariasjoner steg prisen med 0, 4 prosent. (Se faktaboks om sesongkorrigeringer).

Den underliggende prisutviklingen er dermed positiv for første gang på åtte måneder, melder NEF.

- Det er nominell prisvekst for første gang siden midt på sommeren 2007, sier Finn Tveter, leder for Norsk Eiendomsmeklerforbund.

Historisk sett er februar en svak måned. De siste fem årene har prisstigningen ligget på mellom 0-2 prosent, og i 2007 var prisstigningen 1 prosent.

Eneboliger øker mest

Prisutviklingen er sterkest for eneboliger med en økning på 2,3 prosent fra januar til februar. Svakest er delte boliger, som sank med 0,6 prosent. Prisen på leiligheter steg med 0,7 prosent, men prisen på leiligheter er 2,8 prosent lavere enn i februar i fjor. Eneboliger økte med 5,9 prosent i samme periode.

Prisveksten er størst i Telemark med 3 prosent. Utviklingen er svakest i Oslo, Bergen og Tromsø med 0 prosent. 

 SVAK OPPGANG: Finn Tveter, leder for Norsk Eiendomsmeklerforbund, presenterer forbundets prisstatistikk Foto: Scanpix
SVAK OPPGANG: Finn Tveter, leder for Norsk Eiendomsmeklerforbund, presenterer forbundets prisstatistikk Foto: Scanpix Vis mer

Det tar nå i gjennomsnitt 39 dager å selge en bolig. I februar 2007 tok det 20 dager.

Det er også et relativt høyt antall usolgte boliger på Finn.no.

I februar 2007 var det 10 416 usolgte boliger, mens det i februar 2008 var 15 032. På det meste har det vært 18 498 usolgte boliger på Finn.no.

- Selgerne har fortsatt høye forventninger, men de er i ferd med å akseptere at det ikke er så høy prisstigning. Det er et edrulig marked, sier Torbjørn Ek, leder i Eiendomsmeglerforetakenes Forening.

- Fallet kan være over

Analyseselskapet MakroSikt har sjekket stemningen i boligmarkedet for meglerkjeden EiendomsMegler1.  Undersøkelsen tyder på at flere ønsker å kjøpe bolig og at fallet i boligmarkedet kan være over, melder Dagens Næringsliv (DN).

- I vår februarundersøkelse oppgir ti prosent av de spurte at de vurderer å kjøpe i løpet av ett år. Det er en klar økning i forhold til de foregående månedene. Om det faktisk blir boligkjøp avhenger trolig av boligprisutviklingen det kommende året, sier daglig leder Hans Petter Skogstad i MakroSikt til DN.

image: Boligprisene stiger for første gang på åtte måneder
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media