Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Boligprisene stiger videre

Januar ble en ny sterk måned i boligmarkedet. Det er aldri blitt solgt så mange boliger i januar og boligprisene steg i alle regioner og større byer. I Tromsø har boligprisene steget med 16,9 prosent de siste 12 månedene.

BOLIGPRISENE: Adm. dir. Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge forteller om sterk prisoppgang på boliger i januar 2015. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
BOLIGPRISENE: Adm. dir. Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge forteller om sterk prisoppgang på boliger i januar 2015. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi viser at boligprisene steg med 2,9 prosent i januar.

- Den sterke trenden fra 2014 fortsetter inn i 2015, sier adm.dir. Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

Januar er normalt en sterk åned og justert for sesongvariasjoner steg boligprisene 0,6 prosent fra desember til januar, mens for eksempel DNB Markets hadde ventet en oppgang på 0,5 prosent.

Boligprisene i januar var 8,5 prosent høyere enn på samme tidspunkt i fjor og det var oppgang i alle regioner og større byer og nominelt har boligprisene aldri vært høyere i Norge.

Og selv om boligprisene skulle holde seg uendret ut året vil det gi en årsendring på 4,8 prosent.

I januar har tradisjonen vært sterk oppgang, og 2015 ble dermed intet unntak. Differansen mellom faktisk og sesongkorrigert prisendring indikerer også at januar er en måned som normalt har en sterkere prisutvikling enn gjennomsnittsmåneden.

At prisene pleier å stige klart i januar, trenger ikke å bety noe for den underliggende veksttakten. Det sesongjusterte tallet skal gi en indikasjon på underliggende prisvekst.

Kraftig opp siste året Oppgangen i Tromsø og Oslo var på 3,3 prosent, mens oppgangen i Bergen og Kristiansand var på 3,1 prosent, i Trondheim på 3,0 prosent, i Stavanger på 2,8 prosent og i Haugesund var oppgangen på 1,8 prosent.

Boligprisene i Tromsø har med det steget med hele 16,9 prosent de siste 12 måndene, mens oppgangen i Oslo og Bergen har vært på 10,3 prosent.

Oppgangen i Trondheim det siste året har vært 8,2 prosent, mens de i Kristiansand er opp 6,8 prosent. Den laveste veksten det siste året finner vi Stavanger, der boligprisene har steget 3,1 prosent.

Les også: - Får vi to rentekutt til kan boligprisene stige 15 til 20 prosent i år

Rekordsalg Det ble solgt 6425 boliger i januar, det er det høyeste noensinne i januar og opp 5,4 prosent fra den tidligere rekorden på 6098 boliger i januar i fjor.

Dette høye salget bidro til et ytterligere fall i usolgte boliger, og antallet boliger for salg på finn.no var 11159, ned fra over 13.100 i fjor på samme tid.

Formidlingstiden var på 46 dager, ned fra 49 dager i januar i fjor.

Sterk oppgang for leiligheter Oppgangen det siste året har vært størst for leiligheter. Andelsleiligheter har i snitt steget med 10,6 prosent, mens selveierleiligheter har steget med 8,7 prosent.

Eneboliger har i snitt steget med 7,4 prosent det siste året, mens delte boliger har steget med 6,1 prosent.

Slik har det gått I desember i fjor steg boligprisene 0,3 prosent (fra november), mens de sesongjustert var opp 1,0 prosent.

Oppgangen på 0,3 prosent (ujustert) brøt med tradisjonen, ettersom vi faktisk ikke har sett ujustert oppgang i desember siden overvåkningen av norske boligpriser startet i 2003.

I januar 2014 steg boligprisene 2,4 prosent (fra desember 2013), mens de sesongjustert var ned 0,1 prosent.

I januar 2013 steg boligprisene 3,8 prosent (sammenlignet med november 2012), mens de sesongjustert var opp 0,6 prosent.

I januar 2012 steg boligprisene 4,0 prosent på månedsbasis, mens de sesongjustert var opp 0,7 prosent.

I januar 2011 steg boligprisene 4,3 prosent på månedsbasis, mens de sesongjustert var opp 0,9 prosent.

Les også: Derfor skal boligprisene videre opp i 2015

Ingen stor januar-effekt i OBOS OBOS la frem sin boligprisstatistikk mandag, og denne viste en oppgang i Oslo-området på 1,6 prosent fra desember til januar. Den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen kom inn på 46.456 kroner.

Veksten på årsbasis falt derimot fra 14,5 prosent i desember til 13,6 prosent i januar. På landsbasis endte den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for brukte OBOS-tilknyttede boliger på 42.348 kroner i januar, ned 0,3 prosent fra desember.

Siden januar i fjor er veksten på 10,6 prosent og OBOS-direktør Martin Mæland mener utviklingen var som ventet.

Garanti med oppgang - Det gode nyboligsalget i januar er en bekreftelse på et svært godt boligmarked. Vi tror prisveksten kommer til å fortsette utover året, selv om den ikke blir så sterk som fra desember 2013 til desember 2014, uttalte han.

Tallene fra Garanti Eiendomsmegling, som sluppet før helgen, viste at gjennomsnittlig kvadratmeterpris for borettslagsleiligheter steg med hele 5,1 prosent fra desember til januar.

En gjennomsnittlig kvadratmeterpris på 30.577 kroner var 8,5 prosent høyere enn i januar 2014.

Flere nyheter - Ikke alle kan regne med å selge til denne prisen
Lavere oljetrykk og utrolig mye ute: Nå kan du prute på prisen
Ingen stor januar-effekt: Her falt boligprisene