Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Boligprisene stiger videre

Fersk statistikk viser hvordan boligprisene utviklet seg i november. Og det kan gå mot en sterkere utvikling i desember enn normalt.

BOLIGPRISENE: Adm. dir. i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer, presenterer boligprisstatistikken. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BOLIGPRISENE: Adm. dir. i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer, presenterer boligprisstatistikken. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Boligprisene i Norge var uendret i november også, men siden boligprisene vanligvis faller litt i november viser statistikken fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi at boligprisene steg med 0,8 prosent sesongjustert i november 2014.

Boligprisene i Norge har da steget med 6,8 prosent det siste året. Eneboliger har steget med 5,8 prosent, delte boliger med 5,3 prosent, leiligheter med 7,5 prosent og andelsleiligheter med 7,6 prosent.

Det ble solgt 6798 boliger i Norge i november, mot 6287 boliger i november 2013. Så langt i 2014 er det solgt 82483 boliger i Norge, noe som er det høyeste noensinne.

Gjennomsnittlig formidlingstid var på 36 dager, en dag mindre enn samme måned i fjor.

Litt roligere i Tromsø - Stavanger og Sandnes har fortsatt den svakeste utviklingen i landet, men en nedgang i Stavanger på 0,4 prosent i november er helt normalt for perioden, sier adm. dir. Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

For november måned legger Tromsø seg omtrent på snittet, med en oppgang på 0,1 prosent. Det er første gang på lenge at byen ikke har den høyest prisveksten i en måned.

Med en oppgang på 0,7 prosent i november har Oslo den høyeste prisveksten i landet i november.  I Bergen steg prisene 0,3 prosent og i Trondheim med 0,2 prosent.

Det er store regionale forskjeller i prisutviklingen det siste året. Tromsø har fremdeles den største oppgangen, med hele 15,6 prosent, mens boligprisene i Stavanger har steget minst i år, med 1,4 prosent.

I Bergen har boligprisene steget 8,5 prosent i år. I Oslo har oppgangen vært på 7,3 prosent, i Trondheim er boligprisene opp 6,2 prosent og i Kristiansand er de opp 4,8 prosent i år.

Kvadratmeterprisen i Oslo ligger da i snitt på 50882 kroner, mens den på landsbasis ligger på 32.463 kroner.

Fortsatt oppgang Oppgangen i november kom etter at boligprisene, justert for sesongsvariasjoner, steg med 0,9 prosent i oktober. Da lå boligprisene 5,3 prosent høyere enn på samme tidspunkt i fjor.

Lageret av usolgte boliger var på et historisk lavt nivå i november, noe som har gitt mer konkurranse om de ledige boligene, spesielt i Oslo og Bergen. Og med den lave tilbudssiden kan det ligge an til en sterkere prisutvikling i desember enn normalt, antyder adm. dir. Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

Ved inngangen til desember var det 11637 aktive boligannonser på Finn.no, noe som er ned 19 prosent fra samme måned i fjor. Det er også ned 17 prosent fra utgangen av oktober, da antallet var 14030.

Kraftig opp i OBOS Den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for brukte OBOS-tilknyttede boliger i Oslo-området steg med 0,3 prosent til 44708 kroner i november.

Hittil i år har prisene i Oslo-området steget 12,0 prosent, mens oppgangen siden november i fjor var på 10,4 prosent.

- Statistikken bærer preg av at julen nærmer seg. Prisene har stabilisert seg på et høyt nivå. Vi tror på en prisøkning på fire prosent i 2015, sier kommunikasjonsdirektør Åge Pettersen i OBOS.

På landsbasis var den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for brukte OBOS-tilknyttede boliger 41653 kroner i november. Oppgangen fra oktober var på 0,3 prosent, mens den var på 7,2 prosent siden november i fjor.

I november var det 717 OBOS-tilknyttede eierskifter, mot 934 i oktober og 629 i november i fjor.

Opp i Garanti også Prisene på borettslagsleiligheter i Norge steg med 0,8 prosent i november. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for norske borettslagsleiligheter var da på 29642 kroner, opp fra 29393 kroner i oktober, viser tall fra Garanti Eiendomsmegling.

I løpet av de siste 12 månedene har disse boligprisene prisene steget med 6,2 prosent, fra 27903 kroner i fjor.

- Antall bud og budgivere per bolig steg i november, og boligene ble også solgt betydelig raskere denne måneden enn foregående måneder. Både antall solgte boliger og antall nye oppdrag er høyere enn i oktober, og også høyere enn på samme tid i fjor. Alt dette viser at temperaturen i markedet er høy akkurat nå, sier adm. dir. Stein Drogseth i Garanti Eiendomsmegling.

Flere nyheter Skatteekspert om Scheel-utvalgets boligsjokk: - Her er den typiske taperen
Det er gode grunner til å fjerne denne skatten
Ekspert tror boligprisene kan knekke


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media