Boligprisene stiger

Boligprisstatistikken fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi er klar.

OPP: Fersk boligprisstatistikk viser at justert for sesongvariasjoner var boligprisene opp 0,4 prosent i februar. Foto: Finansavisen
OPP: Fersk boligprisstatistikk viser at justert for sesongvariasjoner var boligprisene opp 0,4 prosent i februar. Foto: FinansavisenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no:) Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi viser at boligprisene steg 1,1 prosent i februar.

Justert for sesongvariasjoner var boligprisene opp 0,4 prosent.

Boligprisene er nå 2,3 prosent lavere enn for ett år siden.

- Prisutviklingen i februar bekrefter trenden vi har sett de siste månedene om at boligprisene er i ferd med å stabilisere seg. Selv om vi har hatt en svakere vekst enn normalt så langt i år, så har prisfallet stoppet opp. Det ser ut til at markedet er bedre i balanse i mange av byene enn på lenge, noe som reduserer usikkerheten for de som skal selge og kjøpe bolig, sier administrerende direktør, Christian Vammervold Dreyer.

Forventninger

DNB Markets ventet i forkant at boligprisene ville falle med 0,3 prosent fra januar til februar, justert for sesongvariasjoner.

Handelsbanken Capital Markets ventet nominell utflating - eventuelt en liten oppgang.

«Skal vi tro meglerrapportene som har kommet inn mot dagens tall, har det vært en nominell utflating eller eventuelt en liten oppgang, i boligprisene i februar. Og normalt stiger de 0,5 prosent i februar», heter det fra økonomene i Handelsbanken.

«Tolket bokstavelig betyr dette at vi i dag kan få se sesongjusterte priser som er sidelengs til kanskje litt stigende. Og skulle det bli resultatet, er vi enda tryggere på at boligmarkedet har fått en myk landing».

Nordea Markets ville på sin side se etter ytterligere tegn til at prisene både i Oslo og på landsbasis viser en utflating.

God aktivitet

I februar ble det solgt 6.268 boliger i Norge, noe som er 1,5 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2017.

- Det har vært god aktivitet i boligmarkedet i februar, så langt i år har det blitt solgt 5,8 prosent flere boliger enn i 2017. Det er spesielt i Oslo at aktivitetsnivået har tatt seg mye opp. Så langt i år er det solgt 10,3 prosent flere boliger enn i fjor på samme tid, og det har blitt et tydelig trendskifte i hovedstaden, sier Dreyer.

I februar ble det lagt ut 6.601 boliger for salg i Norge, noe som er 5,3 prosent færre enn i samme måned i fjor.

- I likhet med i januar fortsetter tilbudssiden i boligmarkedet å synke. En vesentlig del av den reduserte tilbudssiden er i Oslo, hvor det er lagt ut 14,3 prosent færre boliger til salgs sammenlignet med februar i fjor. Men antall boliger til salgs går også ned i flere av de andre store byene, sier Dreyer.

Det tok i gjennomsnitt 54 dager å selge en bolig i februar 2018, noe som er 16 dager mer enn i februar 2017. Raskest salgstid hadde Drammen med 31 dager og tregest salgstid hadde Kristiansand med 97 dager.

- Salgstiden synker i landet under ett, men den er fortsatt høy sammenlignet med tidligere år. Vi forventer at salgstiden vil fortsette å falle i tiden fremover, da vi ser at mange av de boligene som har ligget for salg en stund har blitt solgt de siste to månedene, sier Dreyer.

Regional prisutvikling

I februar var det en oppgang i boligprisene i alle deler av landet. Av byene hadde Kristiansand den sterkeste utviklingen med en oppgang på 2,1 prosent.

Svakest utvikling hadde Trondheim med en oppgang på 0,1 prosent. Mange områder i Norge har fortsatt en negativ 12 måneders vekst.

Svakest 12 måneders vekst har Oslo med en nedgang på - 9,1 prosent, mens Fredrikstad/Sarpsborg har den sterkeste utviklingen med en oppgang på 5,2 prosent.

- Det er flere tegn på bedring i det norske boligmarkedet sammenlignet med den svake utviklingen i 2017. Men det er samtidig viktig å understreke at det er normal konjunktursyklus i det norske boligmarkedet at boligprisene stiger om våren og synker om høsten, sier Dreyer.

Boliglånsforskriften

Finansdepartementet sendte 1. mars på høring Finanstilsynets forslag til ny boliglånsforskrift fra 1. juli 2018.

- Finanstilsynets forslag er betydelig mindre strengt enn hva de tidligere har foreslått, og vi venter at Finansdepartementet og finansminister Siv Jensen (Frp) vil lytte til rådet om å fjerne særreglene for Oslo og etablere felles låneregler for hele landet. Slike geografiske særregler er etter Eiendom Norges syn uheldig, og vi tror at en helhetlig forskrift for hele landet vil virke positivt for bankenes evne til yte boliglån uavhengig av geografi, sier Dreyer, og fortsetter:

- Vi støtter ikke å senke fleksibilitetskvoten fra 10 til 8 prosent for hele landet. Å opprettholde kvoten er viktig for at også førstegangskjøpere faktisk skal få boliglån, og med det kunne ta del i den norske boligmodellen.

Knaller til igjen

Tall fra OBOS viste torsdag forrige uke at gjennomsnittsboligen i Oslo-området kostet 58.530 kroner per kvadratmeter i februar, 2,6 prosent mer enn i januar.

Hittil i år har Oslo-prisene steget 4,4 prosent.

Sammenlignet med februar i fjor, er prisene ned 10,0 prosent. I januar var årsveksten negativ med 12,2 prosent.

- Det er positivt at prisveksten fortsetter i februar, og at den er sterkere enn prisveksten på samme tidspunkt i fjor. Vi opplever at boligkjøperne er tryggere på fremtidsutsiktene og mer optimistiske når de skal ta en kjøpsbeslutning. Likevel er det for tidlig å trekke noen endelige konklusjoner om boligmarkedet allerede har snudd, sier OBOS-sjef Daniel K. Siraj i en kommentar.

- Vi har tidligere spådd at endringen vil komme frem mot sommeren, men hvis denne trenden fortsetter kan det tyde på at boligmarkedet vil snu noe tidligere, legger han til.

På landsbasis kom den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for brukte OBOS-tilknyttede boliger inn på 51.343 kroner i februar, opp 2,6 prosent fra januar, men ned 8,7 prosent fra februar i fjor.

Hittil i år har OBOS-prisene steget 3,8 prosent på landsbasis.

Andre økonominyheter:
DNB Markets anbefaler åtte aksjer ​
Sjefstrateg: Da kan det fort bli mer uro i markedet