Boligprisene stuper

Rentesjokket til sentralbanksjef Svein Gjedrem begynner å virke. Etter den siste renteøkningen 20. september har boligprisene stupt over sju prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nå er det kjøpers marked, sier redaktør Tom Staavi i Dine Penger.

Ifølge Postbanken Eiendomsmegling har boligprisene falt med 7,8 prosent i perioden 21. september til 17. oktober, sammenliknet med måneden før. Tallene baserer seg på nesten 500 solgte boliger over hele landet.

Verst er utviklingen for Oslo. Der har prisene falt med over ti prosent!

- Dette er en sunn korreksjon etter den enorme prisveksten i vår, sier administrerende direktør Svein Konstali i Postbanken Eiendomsmegling. Han forteller at meklerne opplevde et markant tregere marked rett etter at Gjedrem satte opp renta siste gang.

Godtar lave bud

- Nå er det kjøpers marked i boligmarkedet, slår redaktør Tom Staavi i Dine Penger fast. Han råder boligkjøpere til å gå på mange visninger i høst og legge inn lave bud på boligene de liker:

- Mange som kjøpte bolig før sommeren, prøver å få solgt sin gamle bolig denne høsten og kan være villige til å godta lave bud, sier Staavi.

På lang sikt vil nok boligkjøp fortsatt være en smart investering. Dine Penger har nylig analysert boligmarkedet og forventer på lang sikt en årlig prisstigning på fire prosent, dersom reallønnsveksten blir to prosent framover.

Lav forventning

All statistikk om boligpriser som er basert på et så kort tidsrom som fire uker, bør tas med en klype salt. Fasiten får vi først over nyttår når Norges Eiendomsmeglerforbund legger fram tallene for fjerde kvartal.

Men Postbankens statistikk gir en indikasjon på trenden i boligmarkedet akkurat nå.

Og banken er langt fra den eneste som melder om negativ utvikling etter Gjedrems rentesjokk. Analysefirmaet Prognosesenteret måler med jevne mellomrom hvor mye personer på boligjakt forventer at de må betale.

De siste to årene har prisforventningene stort sett vært jevnt stigende. Men etter august har denne indikatoren falt med 7,4 prosent.

I tillegg viser undersøkelsen en markant nedgang i personer med flytteplaner. Begge momenter er negativt for boligprisene på kort sikt. Undersøkelsen ble gjennomført like etter den siste renteøkningen.

Administrerende direktør Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret, tror at prisfallet for fjerde kvartal blir fem- ti prosent. Men på lengre sikt spår også han oppgang i boligprisene.