Boligprisene synker

Boligprisene synker over hele landet - og vil fortsette å gjøre det ut året. Men deretter tror eiendomsmeklerne på en ny forsiktig oppgang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høstens renteoppgang har dempet temperaturen i et feberhett eiendomsmarked. Fra andre til tredje kvartal har prisene i snitt sunket med tre prosent.

Nedgangen viser seg i tallene til Norges Eiendomsmeglerforbund og ECON, som har oversikt over hver fjerde bolighandel her i landet.

Verdien av leiligheter har sunket med fem prosent i tredje kvartal, mens prisnedgangen på delte boliger og eneboliger er på to prosent.

Opp igjen

Og prisene vil synke også resten av året, spår formann i Norges Eiendomsmeglerforbund, Trygve Swartling.

- Vi forventer en prisnedgang i fjerde kvartal også, men den blir nok noe svakere enn den vi har hatt i tredje kvartal. Aktiviteten i markedet er som vanlig mindre på denne tida av året. Første kvartal neste år vil vi igjen få en prisoppgang, men det er vanskelig å si hvor stor den blir, sier mekleren.

Dobbelt så dyrt

Renteoppgangen og de høye boligprisene er i ferd med å spise opp stadig mer av folks inntekter. Særlig enslige merker at boliglånet blir stadig mer krevende.

Mens en enslig i 1997 i snitt brukte 18 prosent av sin disponible inntekt (etter skatt) til å betjene renteutgiftene på nyinnkjøpt bolig, er tallet nå fordoblet til om lag 36 prosent.

SYNKER: Prisen på boliger synker, men snart stiger de igjen.