Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Boligprisene under press - svakeste februar på 13 år

Boligprisene falt sesongjustert, og februar ble den svakeste siden målingene startet i 2003.

BOLIGPRISENE: Christian V. Dreyer i Eiendom Norge legger frem boligprisstatistikken for februar 2016. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
BOLIGPRISENE: Christian V. Dreyer i Eiendom Norge legger frem boligprisstatistikken for februar 2016. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Eiendomsverdi og Finn.no viser at boligprisene steg nominelt med 0,2 prosent i januar.

Boligprisene stiger som regel friskt i februar og justert for sesongvariasjoner falt boligprisene dermed 0,2 prosent.

Det siste året har boligprisene steget med 4,4 prosent.

Det ble solgt 6401 bruktboliger i februar, en nedgang på 4,4 prosent sammenlignet med februar 2015.

Det tok i gjennomsnitt 41 dager å selge en bolig i februar mot 42 dager i februar 2015. Kortest salgstid var det i Oslo og Trondheim der det i gjennomsnitt tok henholdsvis 15 og 24 dager å selge en bolig. Av de større byene, tok det lengst tid i Stavanger og Kristiansand med henholdsvis 77 og 67 dager.

Svakere enn ventet Prisutviklingen i februar 2016 ble svakere enn ventet, og den svakeste februar siden disse målingene startet i 2003, men adm. dir. Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge mener at likevel at det ligger an til en prisoppgang på 3 - 5 prosent i år.

Oslo var den eneste av de store byen med oppgang i februar. Den var på 0,9 prosent og 8,1 prosent det siste året. Lavere tilbud bidro både til prisoppgangen og til at det ble omsatt 7,5 prosent færre boliger i februar og 10 prosent færre så langt i år.

Det var også en oppgang på 0,9 prosent i Bærum og Sarpsborg, og andre kommuner rundt Oslo trakk også opp. Både i Asker og Drammen steg boligprisene med 7,3 prosent det siste året.

Boligprisene falt med 1,1 prosent i Stavanger og svakest utvikling siste 12 måneder hadde Stavanger og Sandnes med en nedgang på henholdsvis 7,4 prosent og 6,0 prosent. 

Boligprisene i Bergen falt overraskende med 0,2 prosent i februar og er da opp 3,6 prosent de siste 12 måndene. Og i motsetning til Oslo er det nå 72 prosent flere boliger til salgs enn for et år siden.

I Tromsø falt boligprisene med 0,4 prosent februar, men er likevel opp 3,1 prosent det siste året. Her er antallet boliger til salg nå 55 prosent høyere enn i fjor på samme tid.

I Trondheim var det ingen endring i februar og her er prisene opp 2,8 prosent det siste året.

Ved utgangen av februar var det 11596 boliger til salgs, noe som er 1,6 prosent færre enn for ett år siden.

Lavere takt Svingningene  i  boligpriser  har vært store fra måned til måned den siste tiden, med en sesongjustert vekst i januar på 0,7 prosent, opp fra 0,2 prosent i desember.

Antakelig vil denne volatiliteten holde seg høy en stund til. Men til tross for svingningene fra måned til måned er  trenden  i årsvekstraten likevel klar. Tolvmånedersveksten har avtatt jevnt og trutt siden februar i fjor da den toppet ut på 8,7 prosent.  I  januar var den 5,2 prosent, skrev sjeføkonom i Handelsbanken, Kari Due-Andresen, i sin morgenrapport torsdag.

Hun skrev videre at boligprisene fremdeles stiger på landsbasis, men stadig  mindre. 

Norges Banks anslag Norges Bank har lagt til grunn at årsvekstraten i 1. kvartal i år skal bli på 5,1 prosent. For at Norges Banks estimat for 1. kvartal skal slå til, må boligprisene i  februar og mars stige sesongjustert med rundt 0,3 prosent. For februar vil det si en ujustert vekst på rundt 0,9 prosent, fremgår det av Handelsbankens morgenrapport.

Fasiten i dag viser en mye svakere utvikling enn det og da spøker det kanskje også for bankens forventninger fremover.

Norges Bank venter at årsvekstraten i boligprisene vil falle videre til 4,5 prosent mot årsslutt og ned mot 3 prosent i løpet av 2018.

- Vi frykter at denne jevne og pene nedgangen i boligpriser kan være en optimistisk forventning. Gitt den økonomiske utviklingen og bankenes betydelig innstramming i kredittpraksis mot norske husholdninger er det en fare for en langt raskere nedkjøling i boligmarkedet, slik vi ser det, med potensielt negative konsekvenser for privat konsum og investeringer, skrev Due-Andresen videre, og la til at medienes  fokus  på boligsalg  over  takst  og  høy  omsetningsrate  rimer dårlig  med  den  generelle utviklingen i  boligmarkedet på landsbasis.

Hun viser også til at liggetiden for boliger til salgs har tiltatt dramatisk i Stavangerområdet de siste månedene, og at den har steget i Oslo også, om enn fra et lavt nivå. På landsbasis har oppgangen siden i fjor sommer vært markert.

Kraftig opp i Obos Prisene på OBOS-boliger i Oslo-området steg 4,3 prosent fra januar til februar, til en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på 53331 kroner.

På årsbasis snakker vi om 12 prosent oppgang. På årets to første måneder har boligprisene steget med 8,7 prosent.

- Prisveksten på brukte boliger er nå så kraftig at vi vil anbefale boligkjøperne å kjøpe ny bolig som et alternativ. Nyboligprisene har på ingen måte hatt en tilsvarende prisøkning. Med en ny bolig slipper man stressende budrunder og kjøperen får en bolig som er vedlikeholdsfri i mange år, uttalte konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i OBOS tirsdag.

For hele landet var den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for brukte OBOS-tilknyttede boliger 47.699 kroner i februar. Dette er 3 prosent høyere enn i januar 2016 og 10,1 prosent høyere enn i februar 2015.

Det ble omsatt 688 boliger OBOS-tilknyttede borettslag i februar, mot 697 ved samme måned året før.

Borettslag steg 4 prosent Tall fra Garanti Eiendomsmegling viser at gjennomsnittsboligen kostet 34.189 kroner per kvadratmeter i februar, 4,0 prosent mer enn i januar.Prisoppgangen de siste 12 månedene er 10,8 prosent.

- Etter en rolig start på året, med svak nedgang i januar, stiger prisene i februar. Februar har historisk sett vært en bra måned, så prisøkningen er ikke overraskende. I årets to første måneder sett under ett har prisene steget med i overkant av tre prosent. Dette er omtrent som forventet, sa Garanti-sjef Stein Drogseth tirsdag.

Gjennomsnittlig antall omsetningsdager i februar 2016 var 35 dager, to dager mindre enn i januar og fem dager mindre enn i februar i fjor. Omsetningsdager betyr antall dager mellom første annonsedag og dagen der selger aksepterer budet.

Drogseth viser også til at den raske omsetningshastigheten fortsetter og at boligene omsettes raskere enn på samme tid i fjor.

Flere økonominyheter Nesten all laksen døde
Aksje fyker opp på Oslo Børs
Ser oljeprisen i 50 dollar

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media