Boligprisene

Boligprisene videre opp

Steg som vanlig i august.

STIGER VIDERE: Boligprisene fortsetter oppgangen. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen.
STIGER VIDERE: Boligprisene fortsetter oppgangen. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen.Vis mer

(Finansavisen.no): August-statistikken fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi viser at boligprisene steg med 1,9 prosent nominelt i august. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,9 prosent.

Boligprisene er nå 2,6 prosent høyere enn for et år siden.

- Boligprisene steg som normalt i august. En svak juli-måned ble etterfulgt av en sterk oppgang i august. Med en 12-månedersvekst nasjonalt på 2,6 prosent ved utgangen av måneden bekrefter det den moderate trenden vi har observert i boligmarkedet over lengre tid, sier Eiendom Norge-direktør Christian Vammervold Dreyer i en kommentar.

Nye salgsrekorder

I august ble 9.042 boliger solgt i Norge, 4,3 prosent færre enn i samme måned i 2018. Så langt i år er det solgt 2,9 prosent flere boliger enn på samme tid i 2018.

I august ble 12.706 boliger lagt ut for salg, 0,4 prosent færre enn i august i fjor.

Så langt i år er det lagt ut 3,7 prosent flere boliger for salg enn i samme periode i 2018.

- Det ble i august solgt noe færre boliger enn i august i fjor. Men sammenlignet med tidligere år er nivået langt høyere enn hva som har vært normalt for august historisk. Så langt i år ligger vi fortsatt på det høyeste antall salg siden målingene startet i 2003, sier Dreyer.

- Det ble lagt ut marginalt færre boliger i august sammenlignet med i fjor, og det legges fremdeles ut mange boliger for salg i hele landet. I likhet med antall salg er det også ny rekord i antall boliger lagt ut for salg så langt i år, fortsetter Eiendom Norge-sjefen.

Det tok i gjennomsnitt 49 dager å selge en bolig i august 2019, to dager flere enn i samme måned i fjor.

Raskest salgstid hadde Oslo med 25 dager, mens det gikk tregest i Stavanger/m omegn - 79 dager.

- Omsetningstiden faller i hele landet i takt med at aktiviteten i boligmarkedet har tatt seg opp i august etter sommerferien. I snitt har omsetningstiden gjennom hele året ligget høyere enn tidligere år, noe som er naturlig gitt det store utbudet i boligmarkedet, sier Dreyer.

Øyner valgeffekt

Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i august hadde Hamar m/Stange, der prisene steg 1,7 prosent.

Svakest sesongkorrigert prisutvikling hadde Romerike med en nedgang på 0,1 prosent.

Sterkest 12-månedersvekst hadde Fredrikstad/Sarpsborg med 4,8 prosent, mens Stavanger m/omegn var svakest med en flat utvikling.

- Trendene i de regionale markeder vedvarer i august, og det er små forskjeller i prisutviklingen i de ulike områdene sammenlignet med hva vi har sett de senere årene, sier Dreyer.

Han mener neste ukes kommunevalg vil ha betydning for boligmarkedet.

- Dette fordi kommunene nettopp er markedsregulator i boligmarkedet. Hvor, hvor mye og hva kommunene regulerer har innvirkning på boligprisene.

- Vi oppfordrer derfor politikerne i kommunestyrene og byrådene i perioden 2019-23 til å være bevisste på at deres beslutninger i plan- og byggesaker vil ha betydning for utviklingen i boligprisene, avslutter Eiendom Norge-direktøren.

Andre økonominyheter:
- Det er oppskriften på nye renteøkninger
DNB Markets: Kjøp Fredriksen-aksjen