Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Boligprisene vil eksplodere hvis ikke får fart på byggingen

- Er det noen som lurer på hvorfor boligprisene ikke faller i Oslo? spør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening.

BOLIG: Per Jæger i Boligprodusentenes Forening legger frem tall som viser nedgang i igangsetting av nye boliger.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BOLIG: Per Jæger i Boligprodusentenes Forening legger frem tall som viser nedgang i igangsetting av nye boliger. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Tall fra Boligprodusentenes Forening, utarbeidet av Prognosesenteret, viser at salgsaktiviteten fortsatte på et godt og forholdsvis høyt nivå i november, og den negative differansen mot fjoråret er nå i ferd med å bli hentet inn.

Igangsettingen i november er i historisk sammenheng svak, men likevel en økning fra november i fjor.

- Den positive salgsutviklingen vi har sett i høst fortsetter i november, sa administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, Per Jæger, under fremleggelsen av NHOs konjunkturrapport - Økonomisk Overblikk 4/2014 - tirsdag.

Salget etter 11 måneder av 2014 falt 5,1 prosent mot samme periode i fjor. Salgsnivået i november alene steg 38 prosent fra november i fjor. Salgsveksten gjelder for alle boligtyper, men leilighetssalget viser ifølge Jæger en sterk utvikling etter en svak start på året.

- Som en konsekvens av svakt salg mot slutten av fjoråret og starten av 2014, ser vi at igangsettingen fremdeles henger etter fjoråret. November alene har riktignok en vekst på 10 prosent fra november i fjor, men den samlede igangsettingen hittil i år ligger 13 prosent bak 2013, sier Jæger.

- Eksplosivt i Oslo-regionen Ifølge direktøren er svikten i leilighetsbyggingen den klart viktigste årsaken til den svake utviklingen.

- Vi legger spesielt merke til at boligsalget i Rogaland har falt 16 prosent hittil i år. Vi er spent hvordan av nedskjæringene i oljeindustrien vil påvirke salget, sier Jæger.

Han påpeker at boligbehovet er 37.000 nye boliger hvert år, men at vi ikke klarer å bygge nok.

- Med dagens boligbygging vil vi i år igangsette i underkant av 25.000 nye boliger. De største utfordringene ligger i pressområdene rundt de store byene, men aller størst er utfordringene fortsatt i Oslo, Akershus, Østfold og Buskerud, sier han.

I for eksempel Oslo trengs over 6.000 boliger i året frem til 2020, mens årstakten i boligbyggingen per november 2014 er på drøyt 2.000 — altså er underskuddet på ca. 4.000 boliger per år.

- Er det noen som lurer på hvorfor boligprisene ikke faller i Oslo? spurte direktøren for Boligprodusentene.

- Det bygges 8.000 færre boliger i Oslo-regionen enn våre beregninger viser. Boligprisene vil eksplodere hvis ikke vi får opp farten på byggingen her, sier Jæger videre.

- Garantiregler en bremsekloss Han trekker også frem at garantiregler er en bremsekloss for boligbyggingen.

Alle entreprenører som bygger boliger må stille en økonomisk garanti overfor kunden. Garantien skal sikre kunden i tilfelle entreprenøren går konkurs, slik at han får rettet evtuelle feil og mangler eller ferdigstilt prosjektet.

35 prosent av medlemmene i Boligprodusentenes Forening har ifølge Jæger fått problemer med å stille garanti i forhold til bustadoppføringsloven, og 60 prosent forventer at garanti vil bli vanskelig å stille i fremtiden.

Jæger tar til orde for en forsikringsordning som erstatning for selvskyldnergarantien, og som ivaretar forbrukerne på samme måte som i dag.

- Bedriften betaler en forsikringspremier som ses på som en kostnad, og krever ikke kontrasikkerhet. Bedriftene vil dermed frigjøre kapital som kan investeres i nye boligprosjekter, sa direktøren.

Flere nyheter NHO venter en forholdsvis kortvarig lavkonjunktur i Norge
- Potensialet for fall i boligprisene er betydelig
Bedriftene mer pessimistiske enn under finanskrisen