«Boligprisene vil falle»

- Mitt stalltips er at boligprisene faller med 10 prosent i løpet av høsten. Utviklingen vil fortsette neste år, dersom ikke renta faller om kort tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spådommen tilhører administrerende direktør Hans-Jacob Hansen i OPAK, byggebransjens kompetansesenter.

- Mye avhenger av om rentenivået synker og stabiliserer seg. En ustabil rente er det verste. Det gir utrygghet.

- Jojo-rente, lave oljepriser og redsel for arbeidsledighet er tre momenter som henger sammen og påvirker boligmarkedet, mener OPAK-sjefen.

- Folk som frykter renta og som frykter å stå uten jobb, handler ikke bolig. Selv en illusorisk trygghet i form av én prosents rentenedgang vil skape bedre stabilitet og trygghet. Markedet handler om psykologi, sier Hansen.

Han er usikker på hva neste år vil bringe: - Noen tror renta ikke går ned - andre tipper én, to eller tre prosents nedgang.

Ledighet

Hans-Jacob Hansen tror bygging av nye boliger kan komme til å stanse helt opp: - Når boligbyggingen stanser opp, vil også byggingen av næringsbygg stanse. I tillegg er det slutt eller snart slutt på arbeider som Gardermoen og Rikshospitalet. Flere tusen arbeidere i bygg og anlegg kan bli arbeidsledige, mener han.
- Enden på visa blir et kunstig press på eksisterende boliger, og et norsk samfunn som spinner opp og ned jojo-tråden.

Leder av Prognosesenteret AS, Bjørn Erik Øye går enda lenger: - I Oslo bygges det færre enn 1400 nye boliger i året. Behovet ligger på 4500 årlig, og totalt har Oslo et etterslep på 35000 boliger.

Likevel tror Øye at det høye rentenivået vil presse boligprisene videre nedover:

- Jeg sa i august at boligprisene ville synke med inntil 20 prosent før våren. Det står jeg ved. Nå har vi riktignok fått et statsbudsjett og en viss politisk stabilitet. Det vil styre renta noe ned, men ikke nok.

Øye peker på at Norge har dobbelt så høy rente som sammenliknbare land.

- Det er fullstendig unaturlig at Norge skal ha ei boligrente på ni- ti prosent når svenskene har fire- fem prosent og Tyskland enda mindre, sier Bjørn Erik Øye.