BOLIG: Forskningsleder Torbjørn Eika og administrerende direktør i Statistisk sentralbyrå (SSB), Hans Henrik Scheel (th) spår at boligprisene vil fortsette å stige. Foto: Heiko Junge / Scanpix
BOLIG: Forskningsleder Torbjørn Eika og administrerende direktør i Statistisk sentralbyrå (SSB), Hans Henrik Scheel (th) spår at boligprisene vil fortsette å stige. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

- Boligprisene vil fortsette å stige de neste årene også

Boligprisene i Norge har aldri vært høyere enn de er nå, men SSB spår nye rekorder de kommende årene også.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Mai-statistikken fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi viste i går at boligprisene i Norge aldri har vært høyere.

Nå viser en fersk konjunkturrapport fra SSB at boligprisene i Norge skal fortsette å stige de kommende årene også. 0,7 prosent i år, 3 prosent neste år, 3,5 prosent i 2016 og 5 prosent i 2017.

Forklaringen er grovt sett litt høyere vekst i realinntekt og tiltakende kredittvekst til husholdningene, sammen med lavere realrenter.

Hvorfor skal boligprisene stige? Boligprisene vil påvirkes positivt av lave renter og en økning i husholdningenes disponible inntekter, mens de dempes av økt tilbud av nye boliger, heter det.

- Forskning viser dessuten at husholdningenes låneopptak og boligprisene påvirker hverandre gjensidig. I våre beregninger tar vi hensyn til dette samspillet.

Lavere boliginvesteringer i 2014 bidrar isolert sett til lavere vekst i husholdningenes bruttogjeld, og i tillegg har bankene varslet at de ønsker å øke utlånene til boligformål.

- Med et stabilt og lavt nominelt rentenivå, som kombinert med tiltakende inflasjon gir fallende realrente, venter vi at veksten i husholdningenes bruttogjeld blir ca. 5,5 prosent i år. Deretter tror SSB at kredittveksten vil stige hvert av de neste tre årene - til ca. 8,5 prosent i 2017.

Hva så med boliginvesteringene? - Boliginvesteringene har imidlertid også en direkte effekt på boligprisene og høye investeringer som vokser fra 2015 bidrar til å dempe boligprisveksten, heter det videre.

SSB har lagt til grunn at husholdningenes forventninger relativt raskt vender tilbake til et normalnivå, slik de har hatt en tendens til etter tidligere episoder med fall.

Med en moderat vekst i husholdningenes disponible realinntekter venter vi at boligprisene stiger med 0,7 prosent i 2014.

Nye tall fra Boligprodusentenes Forening viser en klar nedgang i salget av nye boliger i årets første fire måneder, uten at antallet fullførte boliger viser en like stor nedgang.

- På kort sikt venter vi derfor en fortsatt nedgang i boliginvesteringene, og at fallet i årsgjennomsnittet blir nær 5 prosent sammenliknet med 2013, skriver SSB.

Byrået tror boliginvesteringene vil svinge oppover igjen mot slutten av 2014, og venter volumvekst på rundt 4 prosent i 2015, 5,5 prosent i 2016 og opp mot 6 prosent i 2017. Investeringene vil i så fall passere nivået fra 2013 i 2016.

Flere nyheter Rekordsalg av boliger - her steg og falt prisene mest
- Vi ser sjeldent mye til salgs, men boligprisene raser ikke av den grunn
- Markedet vil falle tilbake utover året