Boligprisene vil bare stige med fire prosent i år, spår Norges Eiendomsmeglerforbund. Økningen vil først og fremst skje i løpet av januar og februar. Foto: Jarl Fr. Erichsen/SCANPIX
Boligprisene vil bare stige med fire prosent i år, spår Norges Eiendomsmeglerforbund. Økningen vil først og fremst skje i løpet av januar og februar. Foto: Jarl Fr. Erichsen/SCANPIXVis mer

Boligprisene vil kun stige halvparten så mye som i fjor

Boligmeglerne har lave forventninger til boligprisene i 2012.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et prishopp i januar og første kvartal kan bli den eneste økningen i boligprisen vi kommer til å oppleve i år, ifølge styreleder Christian Dreyer i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF). Hans forbund venter en vekst i boligprisene i år på fire prosent, som trolig kommer til å bli tatt ut i løpet av årets første måneder.

I Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) ligger anslagene på mellom fire og seks prosent økning i år.

Til sammenligning steg gjennomsnittlig kvadratmeterpris i fjor med ni prosent, etter en ventet prisnedgang i desember på 1,5 prosent. Prisen for en gjennomsnittsbolig som ble omsatt i 2011 var 2 788 000 kroner, 250 000 kroner mer enn året før.

Halvert vekst - Etter en meget sterk utvikling i begynnelsen av 2011, flatet boligprisene ut i de etterfølgende månedene og gikk litt ned mot slutten av året, sier nestleder Leif J. Laugen i Eff.

Norske forbrukere, som i krisetider normalt er svært forsiktige med pengebruken, pleier å prioritere bolig og vedlikehold. Derfor kommer mekanismene som nå fører til svak prisvekst i Norge, neppe til å spille inn på utviklingen i boligprisen, ifølge Laugen.

Det vil derimot den internasjonale finansuroen etter alt å dømme gjøre, i hvert fall hvis den fører til lavere aktivitet i norsk økonomi og næringsliv. Forventninger om fortsatt lav arbeidsledighet, god lønnsvekst, lave boliglånsrenter og få boliger til salgs ved inngangen til 2012, vil i en viss grad veie opp for negative ringvirkninger fra et Europa i krise.

- Rammer unge boligkjøpere Det som imidlertid bekymrer både Laugen og Dreyer er Finanstilsynets skjerpede krav til bankene som låner ut penger til boligkjøp, samt krav om minst 15 prosent egenkapital ved kjøp av bolig. Det vil begrense kredittveksten og redusere etterspørselen i boligmarkedet, ifølge Laugen.

- Dette kommer til å ramme førstegangskjøperne og vil bidra til å skape et klasseskille mellom dem som får hjelp hjemmefra og dem som ikke får det. Unge vil bli tvunget ut i leiemarkedet, og derfor venter vi kraftig vekst i leieprisene i år, sier Dreyer.

Meglerne klarer imidlertid ikke å tallfeste hvor mange som blir omfattet av regelendringene eller hvor stor effekt de vil ha på prisnivået.

Byene trekker opp I 2011 var det prisene på leiligheter som steg mest (9,2 prosent), mens veksten var lavest i prisene på eneboliger (6,3 prosent), viser tallene som ble presentert mandag formiddag. Gjennomsnittsprisene på såkalte delte boliger, typisk rekkehus, steg med åtte prosent i løpet av 2011.

Som vanlig var prispresset størst i byer og bynære områder. Drammen, Stavanger, Sandnes og deler av trondheimsområdet hadde en boligprisvekst på tolv prosent i fjor. Oslo hadde en gjennomsnittlig vekst på ti prosent.

- Det er dessuten aldri blitt solgt flere boliger enn i 2011, påpeker Laugen.

Uansett var det ingen boligtyper som steg mer enn leiligheter i borettslag (10,5 prosent), noe OBOS åpenbart kunne bekrefte. Deres tall for 2011 viser en prisstigning på 12,5 prosent. Og i motsetning til de fleste andre boligtyper, som falt i pris i desember, hadde OBOS' leiligheter en prisvekst på 0,1 prosent.

(NTB)