Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Boligprisene viser styrke

Høsten var sterk, så kunne tradisjonen med slappe boligpriser før jul bli brutt i fjor? Nå er spenningen utløst.

 Opptur:  Christian Vammervold Dreyer kunne tirsdag legge frem overraskende sterke boligpristall. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
Opptur: Christian Vammervold Dreyer kunne tirsdag legge frem overraskende sterke boligpristall. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi viser at boligprisene steg 0,3 prosent på månedsbasis i desember.

Justert for sesongvariasjoner steg boligprisene 1,0 prosent på månedsbasis.

Nominelt har boligprisene aldri vært høyere enn de er nå.

DNB Markets forventet at boligprisene skulle stige 0,2 prosent i desember.

Differansen mellom faktisk og sesongkorrigert prisendring indikerer at desember er en måned som normalt har en svakere prisutvikling enn gjennomsnittsmåneden.

Boligprisene i desember var 8,1 prosent høyere enn på samme tidspunkt året før.

Eneboliger bidro med en prisoppgang på 8,2 prosent, leiligheter 8,7 prosent, mens delte boliger (rekkehus og halvparter av tomannsboliger) var opp 5,1 prosent over året.

Bryter med tradisjonen Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge karakteriserer desember-oppgangen som «sterk» på dagens presentasjon.

Han viser til at boligprisene steg i 10 av 12 måneder av 2014.

- Trenden gjennom hele 2014 har vært et sterkt prismessig marked. Vi ser ingen tegn til nedkjøling i det norske boligmarkedet, til tross for en økonomi som går mot mørkere tider, sier Dreyer.

Oppgangen på 0,3 prosent (ujustert) bryter med tradisjonen de siste årene, faktisk har vi ikke sett ujustert oppgang i prisene siden 2003.

I desember 2013 falt boligprisene 0,9 prosent fra november, mens de sesongjustert var opp 0,2 prosent.

I desember 2012 var boligprisene uendret (sammenlignet med november 2012), mens de sesongjustert var opp 1,7 prosent.

I desember 2011 falt boligprisene 1,5 prosent på månedsbasis, mens de sesongjustert var opp 0,5 prosent.

I desember 2010 falt boligprisene 1,1 prosent på månedsbasis, mens de sesongjustert var opp 1,0 prosent.

Rekordhøyt boligsalg Prisoppgangen skjedde samtidig med et volum på 3.172 solgte boliger, 12 prosent flere enn i samme måned i 2013.

I hele 2014 ble 85.666 bruktboliger solgt, 4,7 prosent flere enn i 2013. Aldri har så mange bruktboliger blitt solgt i løpet av et kalenderår.

Gjennomsnittlig formidlingstid kom inn på 48 dager i desember, sammenlignet med 49 dager i julemåneden året før.

Ved utgangen av desember lå 9.208 aktive boligannonser på Finn.no, 14,1 prosent ned fra 10.725 boliger ett år tidligere.

- Det har vært normal aktivitet i både antall salg og salgstid i boligmarkedet i desember. Det lave antall boliger til salgs ga en sterk prisvekst sammenlignet med tilsvarende måned i tidligere år. Det er høy etterspørselen etter boliger, noe som illustreres ved at det aldri har blitt solgt så mange bruktboliger som i 2014.

- På grunn av det lave antall boliger til salgs ved inngangen til 2015, venter vi et fortsatt aktivt marked med prisoppgang i første kvartal, sier Dreyer.

OBOS-priser til himmels Sist fredag la OBOS frem sin boligprisstatistikk, og denne viste en oppgang på markante 2,2 prosent fra november til desember.

En gjennomsnittlig kvadratmeterpris på 45.709 kroner for brukte OBOS-tilknyttede boliger i Oslo-området var hele 14,5 prosent høyere enn i julemåneden året før.

OBOS-direktør Martin Mæland forklarte den sterke 2014-økningen med at vi i desember 2013 var ved slutten på en prisnedgang.

- Da hadde prisene sunket fra september og til og med desember. Prisoppgangen startet i januar 2014, og gikk jevnt opp gjennom hele året. Derfor ser vi den store forskjellen mellom desember 2013 og desember 2014.

- Fra august 2013 til desember 2014 har prisene således «bare» steget med 4,9 prosent, uttalte han.

Tallene fra Garanti Eiendomsmegling, sluppet før nyttår, viste derimot at gjennomsnittlig kvadratmeterpris for borettslagsleiligheter falt 1,8 prosent fra november til desember.

En gjennomsnittlig kvadratmeterpris på 29.094 kroner var 4,8 prosent høyere enn i desember 2013.

Spår 4-6 prosent vekst i år Både Eiendom Norge, OBOS og Garanti tror på videre prisvekst utover i 2015.

Eiendom Norges prognose er en oppgang i boligprisene på 4-6 prosent.

Ifølge administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer resulterte den sterke høsten i at 2014 ble avsluttet med høyere priser enn det gjennomsnittlige prisnivået for året samlet.

- Dette overhenget betyr at gjennomsnittlig boligpris i 2015 forventes å ligge 4-6 prosent over det gjennomsnittlige prisnivået vi har hatt i 2014, sa han ifølge en melding før jul.

Eiendom Norge begrunnet sin prognose med lav tilbudsside ved årsskiftet, kombinert med lave renter, moderat boligbygging, lav ledighet og god lønnsvekst, med effektene fra oljenedturen som den store demperen.

OBOS tror på 4-5 prosent prisøkning de neste 12 månedene.

- Vi tror prisveksten vil fortsette i 2015, men langt svakere enn i år. Fordi det kommer noe færre ferdigstilte nye boliger på markedet til neste år, vil det antagelig også komme færre brukte boliger for salg. Dette vil gi et visst prispress, sa OBOS-direktør Mæland før helgen.

Administrerende direktør Stein Drogseth i Garanti Eiendomsmegling tror prisveksten der blir omtrent som i 2014 - rundt fem prosent.

- Utsikter til et lavt rentenivå og fortsatt mangel på boliger gjør at vi forventer prisvekst også i 2015, omtrent på samme nivå som i 2014, sa han før nyttår.

Flere nyheter Billigere å leie i vest
— Jeg kan ikke huske sist det var så mange budgivere
Eksplosivt nyboligsalg